BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİran, Rusya ile ticarette ruble ve riyal kullanmaya başladı----

İran, Rusya ile ticarette ruble ve riyal kullanmaya başladı

İran, Rusya ile ticarette ruble ve riyal kullanmaya başladı
20 Temmuz 2022 - 13:40 www.finansgundem.com

İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi, Tahran'daki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilere, "Ruble ve riyal üzerinden ticaret dün itibarıyla başladı" açıklamasını yaptı.


İran, doların etkinliğinin azaltılması için Rusya ile finansal işlemlerinde Rus rublesi ve İran riyali kullanmaya başladı.

İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi, İran'ın döviz piyasasında yerli para birimleriyle ticarete başlamasının Rusya ile ekonomik ilişkilerini daha da güçlendireceğini, İran pazarında dolar ve avro gibi diğer yabancı para birimlerinin rolünü azaltabileceğini söyleyerek, "Dün iki milyon rublelik işlemle iyi bir adım atıldı. İnşallah devam edecek, alınan tedbirlere göre bu işlemlerin hacmi artacak ve piyasa derinleşecek" dedi.

Dolar ve euronun önemini azaltma hedefi

İran resmi ajansı IRNA'ya göre Başkan, "Farklı para birimlerinden oluşan çeşitli bir para birimi portföyüne sahip olmayı, dolar ve euro gibi para birimlerinin hacmini ve etkisini azaltmayı umuyoruz" diye konuştu.

'Dolar küresel ticaretin yolundan çekilmeli'

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, küresel ticarette dolardan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, "Dolar kademeli olarak küresel ticaretin yolundan çekilmelidir" ifadesini kullanmıştı.

Putin de buna karşılık, ABD'nin doları baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığını aktararak, İran ile Rusya'nın ticari ilişkilerde ulusal para birimlerini kullanmanın yollarını tasarladığını ifade etmişti.

Gazprom, LNG'de de ruble ile ödeme talep edecek

 

Yaptırımlar arttıkça ruble yükseliyor

 

Ruble neden yükseliyor?

 

Rusya Devlet Başkanı Putin, İran'da

 

İran ve Gazprom'dan 40 milyar dolarlık mutabakat zaptı

 

İran ve Rusya'dan dolara karşı ortak hamle

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)