BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYaptırımlar arttıkça ruble yükseliyor----

Yaptırımlar arttıkça ruble yükseliyor

Yaptırımlar arttıkça ruble yükseliyor
24 Haziran 2022 - 08:45 www.finansgundem.com

Rus rublesi yaptırımlara rağmen son 7 yılın en yüksek seviyesine nasıl ulaştı?

Dünyanın en hızlı yükselen parası olan Rus rublesi, dolar karşısında 52.3’e yükseldi ve Mayıs 2015’ten bu yana en güçlü seviyeyi gördü. CNBC’de yer alan analize göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı ve ABD’nin yaptırım uygulamasını takip eden aylarda rublenin bu şaşırtıcı yükselişi, Kremlin’e Batı yaptırımlarının ‘etkisiz’ olduğuna dair kanıt sundu.

Rusya, Ukrayna’nın işgalinin ardından ülkenin faiz oranını iki katından fazla artırarak yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı. Bu adımın ardından para birimi o kadar iyileşti ki faiz oranı üç kez düşürüldü ve Mayıs sonunda yüzde 11’e indirildi.

Ancak Rus rublesinin değerindeki bu istikrarın temel nedeni, özellikle enerji fiyatlarındaki dikkat çekici yükselişin ardından Moskova’nın petrol ve doğalgazdan elde ettiği rekor gelir oldu.

Rusya, dünyanın en büyük gaz ihracatçısı ve ikinci en büyük petrol ihracatçısı iken Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rus gazının en büyük ithalatçısı.

Finlandiya merkezli bir araştırma kuruluşu olan Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre Rusya, Ukrayna’daki savaşın ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından 98 milyar dolar gelir elde etti. Bu kazanımların yarısından fazlası, yaklaşık 60 milyar dolar ile AB’den geldi.

Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nden Max Hess, CNBC’ye verdiği demeçte, “Rusya’nın döviz cinsinden rekor cari fazla vermesi nedeniyle ruble için gördüğünüz döviz kuru mevcut. Bu gelir, karmaşık ruble takas mekanizması aracılığıyla çoğunlukla dolar ve euro cinsindendir” dedi.

Hess, “Her ne kadar Rusya şu anda Batı’ya biraz daha az satıyor olsa da hala yüksek fiyatlara büyük miktarlarda petrol ve doğalgaz satıyor ve bu da büyük bir cari hesap fazlası getiriyor” diye ekledi.

Rus rublesinin değerindeki bu yükselişe katkı sağlayan bir diğer faktör de Rus makamlarının yatırımcılara yönelik olarak uygulamaya koyduğu, ihracattan para akışını sağlayan ve rubleyi daha da güçlendiren sıkılaştırıcı tedbirler oldu.

New York merkezli Medley Global Advisors’ın Gelişen Piyasalar Stratejisi Direktörü Nick Stadmiller, “Yetkililer yaptırımlar gelir gelmez çok sıkı sermaye kontrolleri uyguladı. Sonuç ise nispeten az sermaye çıkışı varken ihracattan para akışı oldu. Tüm bunların net etkisi daha güçlü bir rubledir” diye konuştu.

Hess ise, Rusya’nın artık uluslararası SWIFT bankacılık sisteminden koptuğuna, dolar ve euro cinsinden uluslararası ticaretten men edildiğine dikkat çekti.

Bu, Rusya’nın kendi içinde para birimini artıran büyük miktarda döviz rezervi biriktirmiş olmasına rağmen yaptırımlar sayesinde bu rezervleri ithalat ihtiyaçlarını karşılamak için kullanamayacağı anlamına geliyor.

Rusya rubleyi altına endekslemek istiyor

Ruble neden yükseliyor?

Rusya gazı kesti, ruble zirve yaptı

AB, gaz ödemesini ruble ile yapacak

10 şirket daha ruble hesabı açtı

Rus ekonomisi eskisi gibi olmayacak

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)