BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak’ın kuzeyinde yatırım yapılmaz ise petrol üretimi yarıya inebilir----

Irak’ın kuzeyinde yatırım yapılmaz ise petrol üretimi yarıya inebilir

Irak’ın kuzeyinde yatırım yapılmaz ise petrol üretimi yarıya inebilir
31 Ağustos 2022 - 14:45 www.finansgundem.com

Reuters tarafından görülen resmi belgelere göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin idaresi altındaki bölgelerde petrol üretimi, yeni yatırım yapılmadığı takdirde 2027'e kadar neredeyse yarıya inebilir.


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol üretimi, yeni rezerv bulunmadığı ya da büyük ölçekli yeni yatırım yapılmadığı takdirde 2027’e kadar neredeyse yarıya inebilir.

Diplomatlar, yetkililer ve enerji uzmanlarına göre, Kürt Bölgesel Yönetimi için petrolün temel gelir kaynaklarından biri olduğu göz önüne alındığında bölgesel yönetimin yaşadığı finansal zorluklar artabilir.

Reuters tarafından görülen resmi belgelere göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin idaresi altındaki bölgelerde petrol üretimi doğru sahalara yatırım yapılması halinde beş yıl içinde günde 580 bin varile çıkabilir ve bu miktarın 530 bin varili ihracata yönlendirilebilir.

Ancak yatırımların durdurulması halinde ihracat, eski petrol kuyularında randımanın düşmesiyle 240 bin varile inebilir.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi meclisinin petrol ve doğalgaz komisyonu üyesi Karwan Gaznay, “Bu çok tehlikeli. Durum endişe verici, fakat Irak devletiyle sorunlarımızı çözersek sorun olacağını sanmıyorum. Bu durumda Kürdistan yeni blokları geliştirerek üretimi artırabilir. Çok fazla rezervimiz var” dedi.

Kürt Bölgesel Yönetimi sorulara cevap vermedi.

137 MİLYON DOLARLIK ÖDEME

Irak Anayasası’na göre, bölgesel yönetim ülke bütçesinden belirli bir pay alıyor. Ancak bu gelir paylaşımı Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Kerkük’te bulunan petrol sahalarını 2014’te İslam Devleti militan örgütünden almasının ardından uygulanmadı. Kürt yönetimi petrolü merkezi yönetimden bağımsız olarak ihraç etti.

Iraklı güçler ise Kerkük dahil olmak üzere idaresi tartışmalı hale gelen toprakları 2018’de kontrolüne aldı.
Merkezi hükümet Kürt yönetimine bütçeden ödenek dağıtmaya başladı ancak bu ödemeler düzenli yapılmadı. Merkezi hükümet bu yıl Kürt yönetimine iki seferde toplam 200 milyar dinar (137 milyon dolar) ödeme yaptı.

TÜRKİYE'NİN  PETROL İTHALATINDA İLK SIRADA IRAK

Öte yandan, Türkiye’nin petrol ithalatında ilk sırada Irak yer alıyor.

Haziran ayında en fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyar 418 milyon 639 bin tonla Irak'tan yapılırken, bu ülkeyi 1 milyar 336 milyon 429 bin tonla Rusya Federasyonu ve 319 bin 847 tonla Kazakistan izledi.

ABD'nin petrol rezervleri 3,1 milyon varil azaldı

 

Musk: Uygarlığın devamı için petrol ve doğalgaz gerekli

 

AB petrol ithalatında Rusya'dan kurtulmak istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)