BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiInstagram küçük işletmeleri baltalıyor mu?----

Instagram küçük işletmeleri baltalıyor mu?

Instagram küçük işletmeleri baltalıyor mu?
27 Aralık 2021 - 18:38 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz aylarda algoritmasında işletmeleri ‘desteklemek için’ reklam yönetimine yönelik değişime giden Instagram yeni haliyle küçük işletmelere adaletsiz bir sosyal medya ortamı yaratmış olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son on yıldır, sosyal medya uygulaması Instagram yeni bir girişimcilik türü yarattı. Herkes bir sayfa başlatabilir ve ücretsiz resim yayınlayabilir hale geldi ve bu sayede işletmeciler 1 milyondan fazla potansiyel müşteriye erişim sağlayabilir oldu. Pandemi sırasında ise platform, bazı küçük işletmelerin hayatta kalmasına yardımcı olmak için gereklilik halini aldı.

Financial Times’ın haberine göre, İngiltere merkezli Après Food'un CEO’su ve Kurucusu Catherine Sharman, "Instagram beni hayata bağlı tutuyordu" diyor. Sharman kısıtlamalar sürecinde restoranını kapatmak zorunda kaldı, ancak Instagram'da yayınladığı sağlıklı hazır yemeklerin teslimatı sayesinde işletmesini ayakta tuttu.

Yeni ev satışı alanında uzmanlaşmış bir danışmanlık şirketi kuran Jamie Lester, çevrimiçi emlak portalları da dahil olmak üzere geleneksel satış yöntemlerinin artık erişim ve satış için gereken alıcı hacmini çekmediğini söylüyor. En son projesini piyasaya sürmek için Lester, başta Facebook ve Instagram olmak üzere sosyal medyaya yöneldi. Danışmanlık şirketi kurucusu, “Alıcıların yaklaşık yüzde 70'i sosyal medyadaydı. Bir işletme olarak buna ihtiyacımız var” diyor.

İngiltere Reklamcılık Derneği'nin 2019 Reklam Ödemeleri raporuna göre, ülkedeki her üç şirketten biri, kolaylık ve büyüme potansiyeli nedeniyle işini Facebook veya Instagram'da kurmayı seçiyor.

Bu tür projeler üzerinden milyoner olan şirketler de bulunuyor. Mesleği makyözlük olan Huda Kattan 2013 yılında başlattığı blog üzerinden milyonlarca Instagram takipçisi kazandı ve Forbes verilerine göre şu anda 490 milyon dolarlık net serveti bulunuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Haziran ayında Instagram Başkanı Adam Mosseri, Instagram’ın "artık bir fotoğraf paylaşım uygulaması olmadığını" belirtiyor. Şirketi, YouTube ve TikTok gibi diğer sosyal medya platformlarıyla rekabet ederken Mosseri, içerik üreticilerinin "geçimini sağlamalarına" yardımcı olmanın yanı sıra video, özel mesajlaşma ve e-ticarete öncelik vereceklerini söyledi.

Mosseri'nin duyurusundan hemen önce, uygulamanın iş araçları da girişimcilerin profillerinden kendi internet sitelerine bağlanmalarını kolaylaştıracak biçimde güncellenmişti.

Tüm bunlar sevindirici gelişmeler gibi görünüyor. Ancak Instagram'da yakın zamanda güncellenen reklam kurulumu, büyük işletmelerin ücretli reklamcılık yoluyla görünürlüklerini artırabileceği anlamına da geliyor. İşletmeler, daha geniş bir kitleye ulaşmak için mevcut gönderileri küçük bir ücret karşılığında tanıtıyor veya sponsorlu gönderi olarak bilinen reklam olarak kullanılacak yeni bir gönderi oluşturuyor. Söz konusu gönderilere daha fazla erişim sağlanıyor, bu da uygulamanın algoritmalarına güç veren yapay zekanın gönderilerin daha fazla görünmesi konusunda seçici davranmasına yardımcı olur.

Mumları ve süs eşyası üreticisi küçük bir işletme olan Trippy Tuesday’ın Kurucuları Ruth Prada ve Sam Bokma FT’nin haberinde bu reklam bütçesini tüm küçük işletmelerin karşılayamayacağı konusunda uyarıyor. İşletme iki yıl önce hayata geçtiğinde, Instagram internet mağazalarına giden trafiğin yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyordu. Şirket takipçilerine sadece ürünleri hakkında bilgi veren paylaşımlarla ve hikayelerle ulaşmıştı.

Lansman koleksiyonlarının sadece 24 saat içerisinde tükendiğini belirten Bokma, “Başlangıçta, Instagram'da ücretli pazarlama yapmıyorduk çünkü milyonlarca takipçisi olan insanlar tarafından repost ediliyorduk. Mumlarımız aracılığıyla rastgele Miley Cyrus gibi isimlere ulaştık” ifadelerine yer verdi.

Ancak şimdi, Instagram satış trafiklerinin sadece yüzde 70'ini oluşturuyor. Gönderileri "binlerce" beğeni yerine sadece "yüzlerce"ye düştü ve takipçiler de yaklaşık 19.000'e kadar küçüldü.

Cilt bakım markası Suneeta London'ın sosyal medya ve pazarlama müdürü Jennifer Poust, algoritmalar tarafından yönlendirilen benzeri düşüşlere dikkat çekti. Poust, “Erişim korkunç bir durumda. Eskiden organik olarak büyüyebiliyorken, şimdi para koymadan Instagram'da yeni bir işletme yetiştiremez hale geliyorsunuz. Herhangi birinin gönderi okuyup okumadığını dahi bilmiyorsunuz çünkü videolar konusunda ciddi bir belirginlik var” ifadelerine yer verdi.

Reklamların ve hatta tüm hesapların Instagram'ın kurallarını ihlal etmesi nedeniyle yanlışlıkla silinmesi konusunda da ciddi bir sorun var. Bu aynı zamanda küçük işletmelerin kötü karşılanmasına neden olacak bir izlenim yaratıyor. Örnek vermek gerekirse Trippy Tuesday’in ürünleri için bir Instagram mağazası kurdu ve mumları çıplak bir vücuda benzediği için sansür kuralları tarafından reddedildi.

Après Food'un CEO’su Sharman Instagram’ın "önemli" ve "muhteşem" olduğunu, sadece daha adil olması gerektiğini söylüyor. Aynı şekilde Trippy Tuesday kurucuları da TikTok tarzı videolar yerine sanatsal resimler yayınlamaktan hoşlanıyorlar. Bokma Instagram’ın işletmelere yönelik yeni politikası ile ilgili açıklamasında "Instagram kendi halinde kalabilir ve değişmesine gerek yok" ifadelerine yer verdi.

Enflasyon 50 yaş üstü Amerikalıların korkulu rüyası

 

Instagram fenomeni annesini hapisten kaçırdı

 

Fintek sektörünün dönüm noktası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)