BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere'den hasta vatandaşlarına havuç sopa taktiği----

İngiltere'den hasta vatandaşlarına havuç sopa taktiği

İngiltere'den hasta vatandaşlarına havuç sopa taktiği
12 Eylül 2023 - 13:17 www.finansgundem.com

İngiltere, iş gücüne yeni katılım sağlamak için hasta vatandaşlarından faydalanmak istiyor. Ancak İngiliz hükümetinin farklı amaçları olduğundan endişeleniliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İş gücü bakımından zor bir sürecin içinde olan İngiltere’de, hasta olanlar iş hayatına dönmeleri için teşvik ediliyor. Ancak işin içinde sosyal yardımların kesilmesi de dahil olmak üzere başka planlar olduğundan şüphe ediliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere’de iş gücüne yeniden katılmayı teşvik etmek için yapılabilecek her şey memnuniyetle karşılansa da, hükümetin aldatıcı açıklamaları, ayrıntılarda gizlenen hedefleri ortaya çıkarıyor.

“Yatağını topla ve yürü”

Bloomberg’den Matthew Brooker’ın haberine göre, İngiltere hasta vatandaşlarını sopayla tedavi etmeye çalışıyor. İçinde bulunulan şartlar dikkate alındığında iş gücüne yeniden katılmayı teşvik etmek için yapılabilecek her şey mutlulukla karşılansa da, hükümetten gelen aldatıcı ve çelişkili açıklamaların ayrıntıları yalanladığı görülüyor.

"Yatağını topla ve yürü" sözü İsa'nın işine yaramış olsa da, bu onu refah politikası için güvenilir bir rehber yapmıyor. Britanya hükümeti de benzer şekilde uzun süredir hasta olanların çoğunu işe geri döndürmek istiyor. Hükümet bu amaçla, sistemin sağlık sorunları olan insanları değerlendirme biçiminde değişiklikler planlıyor ve istihdamın iyileştirici ve yaşamı iyileştirici erdemlerinden cesaret verici bir şekilde bahsediyor. Engellilere yönelik yardım kuruluşları ve bazı politika analistleri, tekliflere, arkasında sarmallaşan sosyal yardım tasarısını kesmenin daha büyük bir motivasyon olduğunu görerek şüpheyle tepki gösteriyor. Onları aksi yönde ikna etmek için ise iman ve inanca başvurmaktan daha fazlası gerekecek gibi gözüküyor.

Sağlıkla ilgili ekonomik hareketsizliğin artan eğilimi gerçek bir sorun olarak öne çıkıyor. İş gücüne dahil olmayıp uzun süredir hasta olanların sayısı, pandeminin başladığı 2020 yılından bu yana yüzde 25’e yakın oranda, yani yaklaşık 440.000 kişi artmış durumda. Bu, halihazırda enflasyondan düşük verimliliğe kadar çeşitli zorluklarla karşı karşıya olan bir ekonomiye daha ağır bir yük getiriyor. Bütçe Sorumluluğu Ofisi (The Office for Budget Responsibility - OBR) artışın sosyal yardım ödemeleri ve vazgeçilen vergi gelirleri açısından yıllık 15,7 milyar pound (19,6 milyar dolar) veya gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,6'sına mal olduğunu söylüyor. Bağımsız bütçe gözlemcisine göre, sağlıkla ilgili hareketsizlikteki sürekli artış ‘mali sürdürülebilirlik açısından önemli bir risk’ oluşturuyor.

Havuç, sopayla birlikte geldi

İngiltere bu konuda uluslararası alanda aykırı bir konumda bulunuyor. Pandemi sırasında insanlar iş gücünden ayrılırken gelişmiş dünyada ekonomik hareketsizlik hızla arttı. Ancak diğer tüm ülkelerde Kovid-19'un akut aşaması geçtikten sonra bu eğilim tersine döndü. Britanya, ekonomik hareketsizlikteki artışın salgının sona ermesinden sonra da devam etmesi açısından benzersiz bir ülke. Uzun süredir hastalık nedeniyle hareketsiz kalanların sayısı ikinci çeyrek itibarıyla 2,58 milyon gibi rekor bir seviyeye yükseldi.

Dolayısıyla insanları iş gücüne yeniden katılmaya teşvik etmek ve desteklemek için yapılabilecek her şeyin memnuniyetle karşılanması gerekiyor. Maliye Bakanı Jeremy Hunt, sosyal yardım talebinde bulunanların mali desteği kaybetme korkusu olmadan iş arayabileceklerini söylediğinde, hükümetin Mart bütçesindeki değişikliklerin de haberini vermiş oldu. Geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'ın tekliflerin ‘hiç kimsenin çalışarak tam potansiyeline ulaşmasından alıkonulmamasını’ sağlayacağını söylemesiyle de bir istişare süreci başladı. Ancak fırsat yüklü bu dil 'Orwellvari' bir ses kazandı. Artık bazı kişilerin gerçekten de sosyal yardımlarını kaybedebilecekleri ya da hâlâ çok kötü durumdayken iş aramaya zorlanabilecekleri ortaya çıktı. Havucun sopayla birlikte geldiği görüldü.

Çalışma Yeterliliği Değerlendirmesi

Değişiklikler, hak talebinde bulunan kişileri işe uygunluklarına göre farklı gruplara ayıran tartışmalı bir süreç olan Çalışma Yeterliliği Değerlendirmesi'ne (Work Capability Assessment) odaklanıyor. Yüksek oranda engelli kategorisine karşılık gelen ‘İşle İlgili Faaliyetler için Sınırlı Yetenek’ (Limited Capability for Work Related Activity) alanında değerlendirilen kişiler, ayda ekstra 390,06 pound yardım alıyor ve bu kişilerin iş aramalarına gerek yok. Hükümet, mevcut sistemin başlamasından bu yana esnek ve evden çalışmanın arttığına işaret ederek hareketlilik ve sosyal etkileşime ilişkin değerlendirme kriterlerini güncellemek istiyor. Kısacası evden çalışma devrimi, evden çıkamayanların bile bir işte çalışabilecekleri anlamına geliyor.

Sorun şu ki, bu kategorideki kişiler ‘uzaktan çalışma’yı gerçekleştirme olasılığı en düşük olanlar arasında yer alıyor. OBR'nin belirttiği gibi, hem mevcut hem de uzun süreli hastalık nedeniyle ekonomik hareketsizlikteki artış, düşük sosyoekonomik gruplar arasında yoğunlaşıyor. Eğer muhasebeci, avukat ya da gazeteciyseniz evden çalışmak sorun değil ancak temizlikçiyseniz veya şoförlük yapıyorsanız bu imkansız.

Amaç sosyal yardımların kesilmesi mi?

Eğer hükümetin öncelikli hedefi fırsat yaratmak ve insanların çalışmaya uygun olmadığı damgasından kurtulmalarına yardımcı olmak olsaydı, tüm bunları gönüllü tedbirlerle yapabilirdi. Dolayısıyla sosyal yardım tasarısının kesilmesi açıkça gündemin bir parçası olarak öne çıkıyor. İktidardaki Muhafazakar Parti kendisini mali dürüstlük ve girişimciliğin partisi olarak görüyor. Bu arada Muhafazakar Parti'yi destekleyen tabloid basın, sosyal yardım dolandırıcılarının güya sistemi dolandırdığı hikayeleriyle büyüyor. Hükümetin önerileri bu hikayelere etki ederken, öngörülen tasarruflar ise gelecek yıl yapılması muhtemel genel seçimler öncesinde potansiyel vergi kesintileri için mali boşluk yaratacak gibi görünüyor.

Değişikliklerin belirtilen insanları işe geri döndürme amacına ulaşıp ulaşmayacağı ise daha şüpheli. Buradaki daha derin soru, Britanya'nın neden daha hasta bir toplum haline geldiği. Bu, bir dizi farklı önlemle kanıtlanan bir gerçek. Sebepler karmaşık ve çok değişkenli ancak Ulusal Sağlık Hizmetinin (National Health Service - NHS) 10 yılı aşkın süredir sistematik olarak yetersiz fonlanmasının bir faydası olmadığı görülüyor. Pandemi, NHS'nin bağışıklık sisteminin zaten zayıflamış olduğu bir zamanda geldi. OBR, uzun süreli hasta sayısını artırmada bekleme listelerini uzatan bu faktörün ne kadar önemli olduğuna şüpheyle yaklaşıyor Ancak öyle olsa bile, korelasyonun anlamlı olduğu kabul ediliyor.

Hükümetin yaklaşımının riski, mali desteğe yönelik algılanan tehdidin, halihazırda bir akıl sağlığı krizi geçirmekte olan bir nüfusta sakatlayıcı bir kaygı dalgası yaratması ve işe geri dönmek isteyenleri desteklemek için olumlu adımlardan elde edilen her türlü faydayı ortadan kaldırması.

Sonuçta hükümetin önerisi, Britanya'yı rahatsız eden şeyin nedenini değil, belirtilerini tedavi ediyor. Kalıcı bir çözümün ise yeterli sağlık finansmanı ile başlaması gerekiyor. Yalnızca hoş konuşmalar yoluyla daha dayanıklı ve daha üretken bir ulus beklemek, daha çok, umut verici olmanın dışında anlamlar ifade ediyor. İngiltere’de bir mucize için dua edilmesi ise en iyi çözüm gibi güzüküyor.

İngiltere'de işsizlik arttı

 

İngiltere'de 'monarşi' tartışması

 

İngiltere'de hekimlerden beşinci kez grev

 

İngiltere'de işe alımlar düşüyor

 

Fitch: En yüksek borçlanma maliyeti İngiltere'nin

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)