BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİngiltere'deki pub'lar Morgan Stanley'nin radarında----

İngiltere'deki pub'lar Morgan Stanley'nin radarında

İngiltere'deki pub'lar Morgan Stanley'nin radarında
17 Ekim 2023 - 14:38 www.finansgundem.com

İngiliz pub zinciri Stonegate Group’un yüksek miktarda borç nedeniyle köşeye sıkışması sonrası devreye dev yatırım bankası Morgan Stanley girdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev yatırım bankası Morgan Stanley gözünü İngiliz pub’larına dikti. Banka, borçlarını ödemekte zorlanan Stonegate Group’un 1000 adet barı için devrede.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Morgan Stanley, 1000 sıkıntılı İngiliz barı için masaya oturuyor.

1000’e yakın pub satılık

Fortune’dan Ryan Hogg’un haberine göre, yatırım bankası Morgan Stanley'nin, İngiltere’nin en büyük işletmecisinden bir dizi sıkıntılı pub’ı süpürmek üzere pazara girdiği bildiriliyor. İngiltere'deki barların gelecekte daha fazla felaketle karşı karşıya olduğu öngörülüyor.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri, gayrimenkul yatırım kolu aracılığıyla Stonegate Group'tan yaklaşık 1.000 pub satın almak için teklifte bulundu. Birleşik Krallık genelinde 4.500 pub işleten Stonegate Group, yaklaşık 4 milyar pound yani yaklaşık 4,9 milyar dolar tutarındaki borcunu karşılamak için pub’ların dörtte birini boşaltmayı planlıyor. Grubun Temmuz 2025'ten önce borcunun yarısını geri ödemesi veya yeniden finanse etmesi gerekiyor.

Morgan Stanley Real Estate, Stonegate'in sorunlu pub portföyünün bir kısmının kontrolü için Cerberus Capital Management'a karşı teklif veriyor. Söz konusu pub’lar arasında Stonegate'in birçok markasız pub'ının yanı sıra Slug & Lettuce, Be at One ve Craft Union gibi zincir markalar da bulunuyor.

4,6 milyar dolar borç

Son üç aylık mali raporuna göre, pub zinciri Stonegate kendisini 4,6 milyar dolarlık borçlanmanın altında sıkışmış durumda. Grubun ya 2025 yılına kadar bu borcun 2 milyar pounddan fazlasını geri ödemesi ya da yeni ve muhtemelen daha olumsuz koşullar üzerinde pazarlık yapması gerekiyor.

Ocak ayında, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Stonegate'e 2025 yılı ortalarında yaklaşan yeniden finansman riskini yansıtan negatif B- notu verdi. Ajans, yeni ve kararsız İngiliz pub patronu hakkında ise, “Bu aynı zamanda Stonegate'in, grubun çeşitli marka, lokasyon ve çalışma modellerine sahip portföyüne rağmen isteğe bağlı harcamaları ve satışları azaltabilecek Birleşik Krallık tüketicisine karşı savunmasızlığını da içeriyor” dedi.

Dinamik fiyatlandırma stratejisi alaya alındı

Stonegate, zorlu mali durumunun ortasında para kazanmanın yeni yollarını bulmaya çalışıyor. Grup, Eylül ayında mekanlarında 'dinamik fiyatlandırma’yı uygulamaya koydu ve yoğun zamanlarda müşterilerden yarım litre başına yaklaşık 20 peni yani 0,24 dolar daha fazla ücret talep etti. Stonegate, yaklaşık 800 lokasyonunda uygulamaya konulacak planın, barlardaki lisans ve güvenlik ihtiyaçlarının yanı sıra ilave personel ihtiyaçlarının da karşılanmasına yardımcı olacağını açıkladı. Ancak strateji, belirsizliği artırdığını ve yoğun saatlerde insanları uzaklaştırabileceğini öne sürerek müşteriler ve sektör uzmanları tarafından alaya alındı.

İngiliz pub sektörü kalıcı anlamda düşüşte

Grubun mücadelesi, Birleşik Krallık'taki pub sektörünün 21. yüzyılda kalıcı bir düşüş içinde olduğunu özetliyor. Britanya Bira ve Barlar Birliği (British Beer and Pub Association - BBPA) verilerine göre, 2022 yılında 2000 yılına kıyasla Birleşik Krallık'ta 14.000 daha az pub yer aldı. Bu yaklaşık yüzde 25'lik bir düşüşe karşılık geliyor.

The Guardian'ın bildirdiğine göre bu durum, yüksek enerji maliyetleri karşısında yılın ilk altı ayında günde ikiden fazla barın kapanmasına kadar vardı. The Guardian’a göre, 2023'ün ilk yarısındaki 383 bar kapanışı, 386 barın kapandığı 2022 yılının tamamındaki rakamla neredeyse eşit durumda.

Öte yandan Stonegate, web sitesindeki verilere göre, 2010 yılında faaliyete geçtiğinde sahip olduğu 333 barlık portföyünü bugün 4.500 civarına çıkarmış durumda. Şirketin tesislerinin dörtte birinin satışı, Birleşik Krallık'taki barların kapanmasını daha da hızlandırabilir. Marj odaklı teklif verenlerin aynı kapasitede işletmeye devam etmek yerine alanları dönüştürme olasılıkları daha yüksek gözüküyor.

Konut alanlarına mı dönüştürülecek?

Barlar ayrıca, Kovid-19 ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından tedarik zincirinde yaşanan kriz nedeniyle benzeri görülmemiş fiyat baskılarıyla da karşı karşıya. BBPA verilerine göre bir bira bardağının ortalama fiyatı 2020 ile 2022 arasında yüzde 12,5 oranında artmış durumda.

Fitch'e göre bu durum Stonegate için barlarda yüzde 7 ile yüzde 8 arasında fiyat artışı anlamına geldi. Derecelendirme kuruluşu ayrıca Stonegate'in enerji maliyetlerinin 2023'te ikiye katlanarak 70 milyon pounda, yani 85 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

İngiliz barlarının mücadelesine rağmen Morgan Stanley ve Cerberus, İngiltere'deki bir dizi emlak binasını ucuza alma ve belki de bunları konut alanlarına dönüştürme fırsatını gözetleyebilir. Morgan Stanley aynı zamanda bu teklifi ofis gayrimenkullerine olan yatırımlarından uzaklaşmak için de kullanıyor olabilir. Banka, Haziran ayında ticari gayrimenkul sektörünün, ‘Büyük Mali Krizden daha kötü bir durum'a doğru gittiği konusunda uyarıda bulunarak sektöre karşı son derece olumsuz bir öngörüye sahipti.

Morgan Stanley'ye 750 milyon dolarlık dolandırıcılık davası

 

Morgan Stanley CEO’su: Sektördeki canlanma önümüzdeki yıl başlayacak

 

Morgan Stanley: Yapay zeka, finans dünyasında çığır açacak

 

Morgan Stanley işten çıkarma planlıyor

 

Morgan Stanley'den bankacılık sistemi yorumu

 

Morgan Stanley'nin ilk çeyrekte kârı yüzde 20 düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)