BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiMorgan Stanley: Yapay zeka, finans dünyasında çığır açacak----

Morgan Stanley: Yapay zeka, finans dünyasında çığır açacak

Morgan Stanley: Yapay zeka, finans dünyasında çığır açacak
12 Mayıs 2023 - 16:58 www.finansgundem.com

Morgan Stanley, yapay zekanın yatırım anlamında devrim niteliğinde olduğunu belirtiyor ve yakın zamanda çalışanların yerini alacağı endişelerinin yersiz olduğunu savunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son döneme damgasını vuran yapay zeka çalışmaları, dev yatırım bankalarının da dikkatini çekiyor. Morgan Stanley, yapay zekayı yatırım anlamında ‘devrim niteliğinde’ sözleriyle değerlendirse de yapay zekanın yakın zamanda çalışanların yerini alabileceğini öngörmediğini aktarıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka geliştirmelerinin, birçok iş sahasını gereksiz kılarak milyonlarca kişinin işinden olmasına neden olması başta olmak üzere birçok tehlikeyi de beraberinde getireceği düşünülüyor. ABD’li dev yatırım bankası Morgan Stanley ise bu görüşe katılmıyor ve yapay zekanın devrim niteliğinde bir yatırım fırsatı yarattığının altını çiziyor.

Devrim niteliğinde

Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, Morgan Stanley anketi, ‘yapay zeka’nın yatırım anlamında 'devrim niteliğinde' olacağını ancak yakın zamanda insanların yerini almayacağını gösteriyor.

Okullar, yapay zeka destekli sohbet robotlarını öğretim araçları olarak kullanmaya başlıyor, şirketler tekrar eden işleri otomatikleştirmek için yapay zekayı kullanıyor ve sigorta şirketleri yeni müşteri taleplerini işlemek için yapay zekadan yararlanıyor. Yapay zekanın (Artificial Intelligence - AI) etkileyici yetenekleri göz önüne alındığında, yatırımcıların da teknolojiyi ikiye katlaması mantıklı gözüküyor.

Morgan Stanley servet yönetimi birimi tarafından Çarşamba günü yayınlanan yaklaşık 1.000 yatırımcı ve finansal danışmanla yapılan ankete göre, müşteriler şimdilik insan dokunuşunu tercih etse de, finansal danışmanlar, yapay zeka teknolojisinin yatırımda büyük değişikliklere yol açacağını söylüyor.

Ankete göre, yapay zekanın finans dünyasında büyük etkileri olacağı düşünülüyor ve yatırımcıların yüzde 72'si teknolojiyi ‘oyun değiştirici’ olarak nitelendiriyor. Ankette, “Çoğu yapay zeka teknolojisi, finansal hizmetler için devrim niteliğinde olacak” deniliyor.

Morgan Stanley'in servet yönetimi kolunda analitik, veri ve inovasyon başkanı Jeff McMillan yaptığı açıklamada, “Yapay zeka açıkça çığır açıcı ve finansal hizmetler üzerindeki potansiyel etkisinin ne boyutta olacağını araştırıyoruz” diyor.

Yapay zeka finans alanında devrim yaratacak olsa da, yatırımcıların teknolojiye tüm güvenlerini vermesi pek olası gözükmüyor. Bu nedenle insan danışmanların finansal hizmetlerde kritik bir rol oynamaya devam edecekleri düşünülüyor. Ankete katılanların yüzde 80'inden fazlası, yapay zekanın hiçbir zaman tamamen insan rehberliğinin yerini alamayacağını belirtiyor.

Ancak yatırımcıların yüzde 63'ünün teknolojiden yararlanan bir şirketle çalışmayı, yararlanmayan bir şirketle çalışmaya tercih edeceklerini söylemesi, yapay zekayı benimseyen yatırım firmalarının, muhtemelen çok yakında rakiplerine karşı önemli bir avantaja sahip olacaklarını gösteriyor.

Yapay zeka ve yatırım

Morgan Stanley, yapay zekayı, servet yönetimi kolunu geliştirmek için yıllardır kullanıyor. 2017'de banka, binlerce mali danışmanın kişiselleştirilmiş planlar oluşturmasına yardımcı olmak için yapay zeka destekli yazılımı kullanıma sundu. 2019'da ise banka, Morgan Stanley'in kendi analistleri tarafından piyasa raporlarında tanımlanan kalıplara dayalı orijinal hisse senedi alım satım stratejileri bulabilecek bir yapay zeka modeli geliştirdi. Ve 2021'de banka, yatırım hizmetleriyle teknoloji şirketinin bulut bilgi işlem ve yapay zeka araçlarını entegre etmek için Microsoft ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu.

2021 yılında Fortune's Brainstorm’da konuşan McMillan, Morgan Stanley'nin yapay zekaya yönelik yatırımlarını bir ‘iş gereksinimi' olarak nitelendirmiş ve bankanın yapay zekayı tavsiye üretmek ‘müşterinin çıkarına’ tavsiyeler üretmek için kullandığını ifade etmişti.

Morgan Stanley, bu yılın Mart ayında önde gelen yapay zeka girişimi OpenAI ile bir yatırım ve ortaklık duyurusunda bulunarak büyük bir adım daha attı. ChatGPT'ye güç veren aynı büyük dil modeli (Large Language Model - LLM) teknolojisini kullanan Morgan Stanley, bankanın 16.000 Finans danışmanının Morgan Stanley'nin geniş finansal veri ve analiz kitaplıklarında kişiselleştirilmiş tavsiyeler oluşturmak için gezinmesine yardımcı olacak kendi chatbot'unun deneme sürümünü başlattı.

McMillan o sırada CNBC'ye verdiği bir röportajda, “Morgan Stanley'de insanlar, en zeki kişiler kadar bilgili olmak istiyor. Bu, bir müşteriyle telefonda konuşurken baş strateji sorumlumuzun yanınızda oturması gibi bir şey” demişti.

Yapay zeka bir asistan olarak kalmalı

Morgan Stanley'nin 2023'ün ilk çeyreğinde 6,6 milyar dolar gelir elde eden servet yönetimi kolundaki yapay zeka asistanları, yatırımcıların yüzde 74'ünün finansal danışmanların yapay zeka tarafından desteklenirse daha iyi çalışacağını söyleyen yakın tarihli bir ankete göre meyvelerini vermeye başlıyor olabilir.

Ancak anketin bulguları, yapay zekanın finansal danışmanların tüm görevlerini üstlenmek yerine sadece bir asistan olarak kalması gerektiğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 88'i bir insanla yüz yüze etkileşimin finansal danışmanlar için ‘son derece önemli’ olduğunu söylüyor.

Hisse senedi alım satımı için özel olarak tasarlanmış bazı yapay zeka modelleri erken başarı göstermiş olsa da, bazı uzmanlar, teknoloji hâlâ bariz hatalara eğilimli olduğundan, yatırımcıların ChatGPT gibi uygulamalara körü körüne güvenmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Buna rağmen, Nisan ayında Florida Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, ChatGPT'nin finansal haber başlıklarına dayalı olarak hisse senedi hareketlerini tahmin etmede insan analizinden daha iyi performans gösterebileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, yapay zekanın bankalar ve büyük fonlar gibi kurumsal yatırımcılar için büyük olasılıkla devrim niteliğinde olacağını ancak ChatGPT gibi modellerin, bireysel yatırımcıların hisse senedi seçimleri yapmasına yardımcı olma noktasında ‘yazı tura atmaktan biraz daha iyi’ bir işlevi olacağını gösteriyor.

Yapay zekaya katı kurallar: Yeni yasanın kapsamını belirledi

 

Bill Gates yapay zeka çalışmalarını durdurmamakta kararlı

 

ABD Başkan Yardımcısı Harris yapay zeka görev gücünü yönetecek

 

Buffet'tan yapay zeka uyarısı: Atom bombası gibi

 

ChatGPT tabanlı Amy, kriptoyla yapay zekayı birleştiriyor

 

Yapay zeka gerçekten tehlikeli mi?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi13 Mayıs 2023 13:09

    Yapay zekanın fazla öne çıkarılması telafisi güç sonuçlar ortaya çıkarabilir. Örneğin işsizliği çoğaltabilir , nüfus azalmasına sebep olabilir vb vb