BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİngiltere ekonomisinde sterlin zaferi----

İngiltere ekonomisinde sterlin zaferi

İngiltere ekonomisinde sterlin zaferi
11 Mart 2024 - 17:59 www.finansgundem.com

Boris Johnson ve Liz Truss hükümetlerinin ardından Rishi Sunak’ın başbakanlığıyla ‘sıkıcı’ bir siyaseti benimseyen İngiltere, ekonomide güçlü bir geri dönüş yakaladı. Sterlin bu yıl rakibi para birimlerini geride bıraktı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sterlin, gelişmiş ekonomiler bu yıl dolar karşısında güçlenen tek büyük para birimi haline geldi. İngiltere ekonomisinin geçen yıl resesyona girmesinin ardından toparlanma işaretleri göstermesi para biriminin yükselişini destekleyen en önemli gelişmelerden biriydi.

Sterlin, cuma günü ABD para birimi karışışında yüzde 0,6 artışla yedi ayın en yüksek seviyesi olan 1,2893 dolara yükseldi. Dolar hafta başında ise 1,2823 dolardan işlem görüyor. Sterlin bu yıl ABD Doları karşısında %1 civarında yükseldi. G10 ülkelerinin diğer para birimlerininse düşüşte olduğu görülüyor. Dolar karşısında yıl başından bu yana euro %0,9, Kanada Doları %1,7 ve Japon Yeni %4,1 değer kaybetti.

İngiltere para biriminin yükselişi merkez bankası politikaları tarafından da desteklendi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu yıl başında altı kez çeyrek baz puan faiz indirimi beklentilerine karşı iki veya üç kez faiz indirimi yapacağının sinyallerini veriyor.

Analistler bu yıl İngiltere’de yapılacak seçimlerin para politikasını değiştirme ihtimalinin düşük olduğunu ve nispeten istikrarlı bir zeminde ilerlendiğini söylüyor.

Financial Times’ın haberine göre Bank of America'nın G10 Döviz Stratejisi Küresel Başkanı Athanasios Vamvakidis, "Birdenbire İngiltere diğer ülkelere kıyasla daha sıkıcı görünür hale geldi ve sıkıcı olan iyidir. Bu tablo, oynaklıktan kaçındığınız anlamına gelir" açıklamasında bulundu.

Vamvakidis, yaklaşan seçimi kim kazanırsa kazansın, "ana akım siyasetin" kazanacağını söyledi. Buna karşılık, yatırımcıların kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine ve Avrupa'da "anketlerde yükselen aşırı sağcı partilere” dikkat çeken ekonomist söz konusu ekonomilerde "büyük belirsizliklerin" yaklaşmakta olduğunu söyledi.

İngiltere ekonomisi geçen yılın sonunda teknik bir resesyona girmiş olsa da yatırımcılar, gerilemenin kısa ömürlü olacağını öne süren iyimser yöndeki iş dünyası anketlerinden cesaret aldı.

Özel sektördeki faaliyetin bir göstergesi olan S&P satın alma yöneticileri endeksi, Ocak ayındaki 52,9'dan Şubat ayında 53,3'e yükseldi ve Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 50'nin üzerindeki bir okuma ekonomide genişlemeyi gösteriyor. Nationwide tarafından bu ayın başlarında yayınlanan rakamlara göre, konut fiyatları da geçen ay bir yıldan fazla bir süredir ilk kez 12 ay öncesine göre arttı.

Rabobank'in Kıdemli Döviz Stratejisti Jane Foley, sterlinin gücünün "İngiltere'nin geçen yıl 'beklendiği kadar kötü olmayan' bir ekonomik performansını ve 2024'te büyümenin biraz daha iyi olabileceği umutlarını yansıttığını" söyledi.

Foley, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın selefleri Boris Johnson ve Liz Truss ile karşılaştırıldığında “nispeten sıkıcı bir İngiltere siyaseti” yürüttüğünü ve söz konusu tablonun ülkedeki iş dünyasında güveni yeniden kazandırdığını söyledi.

Sterlin son dönemdeki yükselişine rağmen hala Haziran 2021’deki pandemi önceki en yüksek seviyesi olan 1,42 doların aşağısında değerleniyor.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun (CFTC) en son verilerine göre, hedge fonları da dahil olmak üzere döviz spekülatörleri, yılın başından bu yana sterlinin dolar karşısında daha fazla kazanç elde edeceğine dair bahislerini üç kattan fazla artırdı. CFTC tarafından izlenen bu "uzun" pozisyonun büyüklüğü, geçen yaz ulaşılan dokuz yılın en yüksek seviyesine yakın.

Varlık yöneticileri de daha iyimser hale geldi. Yaklaşık 40 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi olan State Street'in Makro Strateji Başkanı Michael Metcalfe, firmasının verilerinin, yatırımcıların yılın başından bu yana sterlindeki düşük ağırlıklı pozisyonlarını "hızla yeniden değerlendirdiğini" gösterdiğini söyledi. Yatırımcılar, İngiltere'de Faiz indirimi beklentilerinin ABD veya Euro Bölgesi'ne göre daha da sınırlandırılmasının ardından pozisyonlarını "nötre yakın” olarak konumlandırıyor.

Döviz ticareti aracı kurumu Ballinger & Co. Analisti Kyle Chapman, "Sterlinin dayanıklılığı esas olarak daha yüksek getirili varlıklar arayan yatırımcıların ayakta kalma hikayesidir ve İngiltere geçen yıl teknik bir resesyona girmiş olsa da son öncü ekonomik göstergeler oldukça olumluydu” ifadelerine yer verdi.

İngiltere’de 2022 başından bu yana istikrarlı bir şekilde düşen reel GSYİH’nın bu yıl içerisinde toparlanmaya başlaması ve 2025’te pandemi öncesi seviyesine geri dönmesi bekleniyor.

Sterlin, para birimlerinin yüzde 90'ından daha iyi performans gösterdi

 

Binance'in kokusu kadınları cezbedecek mi?

 

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)