BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİngiliz yatırımcı "Türkiye" dedi----

İngiliz yatırımcı "Türkiye" dedi

İngiliz yatırımcı Türkiye dedi
07 Nisan 2016 - 17:21 www.finansgundem.com

İngiliz Ticaret Odası Başkanı Gaunt, BloombergHT’de Arzu Maliki'nin konuğu oldu, Türkiye ve yatırım soruları yanıtladı

FINANSGUNDEM.COM

İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt, bölgedeki son gelişmeleri değerlendirirken, İngiliz yatırımcıların favori ülkesinin Türkiye olduğunu söyledi. Gaunt, “Şu anda mesela Brezilya veya Rusya'ya yatırım yapmak ister misiniz deseler, hayır. Hindistan ve Güney Afrika ise belki. Türkiye ön planda“ diye konuştu.
BloombergHT’de Arzu Maliki'nin sunduğu "Üst Düzey" programına konuk olan İngiliz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Chris Gaunt, İngiliz yatırımcıların Türkiye’ye bakışı, beklentileri ve iki ülke arasındaki ticarete yönelik soruları yanıtladı. İşte bu buluşmadan önemli soru – cevaplar…
  
TÜRKİYE TECRÜBESİNİ İNGİLİZ ŞİRKETLERİNE AKTARABİLİR

-2015 yılında Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar nasıldı? Karşılıklı ticaret nasıldı?
- 2015 yılına baktığımızda petrol boru hattı çalışmalarının gayet sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü görüyoruz.Çok zor bir yıldı. Bunun da çok farklı sebpleri var.Jeopolitik sebepler, güvenlik sebepleri. Yine de Türkiye‘nin hala İngiliz şirketlerine çok fazla fırsat sunduğunu görüyoruz.Dinamik bir nüfus yapısı var. Büyüyen bir orta sınıfının olduğunu görüyoruz. Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu‘da hem iyi bir yatırımcı hem de büyük bir ticaret ülkesi.Türkiye bu tecrübesi ve bilgisini İngiliz şirketlerine aktarabilir, bu anlamda bu bölgede ticaret yapmaya istekliyiz.

-Peki, ne kadar karşılıklı ticaret yapıldı 2015 yılında? Bir rakam verebilir misiniz?
-Yaklaşık 12 milyar pound'luk bir ticaret yapıldı. Geçen yıla göre %10 arttı bu miktar. Karşılıklı ticaret  haddi son 3 4 yıldır artıyor. Yüksek tek haneli rakamlardan düşük çift haneli rakamlara ulaşmış durumdayız. Bu da bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ancak karşılaştığımız konulardan bir tanesi,  karşılıklı ticaretin payının Türkiyenin oldukça lehine olması.Türkiye‘den İngiltere‘ye yapılan ticaretin haddi yaklaşık %65 son rakamlara baktığınızda %70‘lere vardığını görürüz. Ancak İngiltere‘den Türkiye‘ye yapılan ticaretin haddinin sadece %30-35 olduğunu görüyoruz.Çok daha fazla ihracatçı İngiltere‘den Türkiye‘ye ihracat yapıyorlar. Türkiye‘den İngiltere‘ye de ihracat devam ediyor. Bunun olmasının nedeni Türkiye‘nin güçlü sektörlerinin olması, tekstil, mühendislik, perakendecilik ve otomotiv sektörüne oldukça ilgi var.

İNGİLİZ ŞİRKETLERİN SAĞLIK SEKTÖRÜNE İLGİSİ

-Karşılıklı ticarette ne kadar artış bekleniyor?
-Yüksek tek haneli rakamlarda artış bekleyebiliriz. Yatırımlarda ise çalıştığımız 3 büyük İngiliz şirket var onlar da çok ilgililer ve özellikle sağlık sektörüne, Türkiye'ye yatırım yapmak istiyorlar. Büyük hastanelerin yönetimi konusunda projeleri var. Enerji sektörüyle de ilgileniyoruz, bu sektörde çok istekliyiz. Yenilenebilir enerjide daha çok devlet desteği görmek istiyoruz.

-Türkiye'de KOBİ‘ler ve yaşanan sıkıntılar neler?
-Kıyı şehirlerinde özellikle Turizm sektörünün desteklendiğini görüyoruz. Turizm sektörü Rusya ile olan krizden olumsuz etkilendi, turizm sıkıntı yaşayacaktır. Perakendecilikte sıkıntı yaşayacak deri ürünlerinde özellikle çünkü, Rusya'ya ihracatları düştü.Tabi KOBİ‘ler sıkıntıdayken kredilere yönelecekler, bunları da finanse edemeyecek hale gelirlerse sıkıntılar doğabilir, birçok KOBİ finansmanın maliyetini göz ardı ediyor ve bu da karlılıkları etkiliyor. KOBİ‘ler işlerini yapma biçimlerini değiştirmeliler, Türkiye'de KOBİ‘ler kendi satın alma gruplarını oluşturarak, biraraya gelirse birlikten kuvvet doğacaktır.

“TÜRK ORTAK BULMADA ÇOK İSTEKLİYİZ“

-Şirket ortaklıkları olacak mı bu sene?
-Potansiyel var ama bir yavaşlama olacaktır. Projeleri operasyonel hale getirmede bir yavaşlama olacaktır, burada kısa vadede sabırlı olmamız gerekiyor, uzun vadede de potansiyel değerlendirilecektir, daha çok projeler göreceğiz. Biz Türk ortak bulmada çok istekliyiz ve bunu devam ettirmek istiyoruz, ortaklıklar riski azaltmada yardımcı oluyor.
Gelişen piyasalar arasında Türkiye favori ülkemiz diyebiliriz şu anda mesela Brezilya veya Rusya'ya yatırım yapmak ister misiniz, hayır. Hindistan ve Güney Afrika belki, yani baktığımızda Türkiye ön planda diyebiliriz.
Hükümetin yatırımcılar için uygun zemini, sahayı, temin etmesi gerekiyor. Şu ana kadar çok fazla şey yapıldı ama hala yapılması gereken şeyler var. Güvenin temin edilmesi gerekiyor. Hem orta hem de uzun vadede İngiltere'den Türkiye'ye yatırımlar artacaktır.

-İran piyasası rekabetçiliği Türkiye pazarını nasıl etkileyecek?
-Türkiye İran'a açılan bir kapı..Eğer İngiliz ve Türk şirketler beraber orada iş yaparlarsa bağımsız uzun vadeli iş ilişkileri sürdürülebilir.

İNGİLTERE AB’DE KALMALI

-Referandum için ne düşünüyorsunuz? İngiltere'nin AB'den çıkıp çıkmayacağı 23 Haziran'da oylanacak?
-Yüzde 50-50 olursa İngiltere bence AB'de kalmaya devam etmeli, bizim AB piyasasına ihtiyacımız var. Bence iş adamlarının büyük miktarı AB'de kalma görüşünde, aksi takdirde bu bizi olumsuz anlamda etkileyecek. Londra da aynı görüşte..Bence mantık galip gelecek ve AB'de kalacağız.
AB'nin kendi içinde sorunları var, AB değişmek zorunda ve İngiltere de bu değişimin içinde olmalı..AB'ye üye olmak isteyen küçük ülkeler de İngiltere'nin birlik içinde olmasını istiyorlar..













YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)