BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİngiliz Metro Bank’te yatırımcıları şoke eden satış----

İngiliz Metro Bank’te yatırımcıları şoke eden satış

İngiliz Metro Bank’te yatırımcıları şoke eden satış
06 Ekim 2023 - 13:04 www.finansgundem.com

Metro Bank mortgage kredi defterlerinin üçte birini satışa çıkarıyor. Haberin yayılmasının ardından bankanın hisseleri %30 değer kaybetti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere bankası Metro Bank bilançosunu güçlendirmeye yardımcı olmak için mortgage kredi defterlerinin üçte birini satışa çıkardı. Yatırımcılardan 600 milyon sterline kadar para toplama planının ardından bankanın başındaki isim İngiltere’nin mali denetleme kurumlarının gözlemcileriyle bir araya geldi.

İngiltere’nin ilk fintek bankalarından biri olan Metro’nun hisseleri perşembe günü yüzde 30 civarında değer kaybetti. Financial Times’ın haberine göre hisselerdeki düşüşlerin en önemli sebebi yerel basında çıkan haberlere göre bankanın borçları için 350 milyon sterlin öz sermaye finansmanı içinse 250 milyon sterlin bulmaya çalışıyor olmasıydı.

FT kaynaklarına göre banka 7,5 milyar sterlinlik mortgage kredi defterlerinin 2,3 milyar sterlinlik kısmını satarak fon biriktirmeyi ve sermaye mevzuat şartlarını düşürmeyi değerlendiriyor. İddialara göre banka bunun için Lloyds Banking Group, NatWes ve HSBC gibi büyük rakiplerine başvurarak kredi defterleriyle ilgilenip ilgilenmediğini sordu.

Konuyla ilgili bilgisi olan bir kişi, “Bunlar cazip prime varlıklar. Dolayısıyla fiyatı üzerinden alıcı bulacaktır” ifadelerine yer verdi.

İngiliz hükümet yetkilileri, Hazine Bakanlığı’nın Metro’daki ‘durumu izlediğini’ ve yetkililerin İngiltere Merkez Bankası (BOE) tarafından bilgilendirildiği de iddia ediliyor. Buna karşılık İngiltere Hazine Bakanlığı yetkilileri henüz direkt olarak Metro yetkilileriyle iletişime geçmedi.

Metro Bank Yönetim Kurulu Başkanı Robert Sharpe perşembe günü BOE’nin İhtiyati Düzenleme Kurumu (PRA) ve Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) yetkileriyle görüşmek üzere çağrıldı. Toplantının bankanın hisse fiyatının neredeyse yarı yarıya düşmesinden dolayı geçen ay düzenleyici kurumlar ve bankalar arasındaki bir dizi temasın sonuncusu olduğu söylenildi.

Metro üç hafta önce bankanın mortgage işletmesini daha düşük bir maliyetle yürümesine imkan sağlayacak planın PRA tarafından onaylanmasının ertelendiğini açıklamıştı. Sharpe, toplantının ne zaman için planlandığını veya neyin tartışılacağını netleştirmeden "bu sabah PRA ile uzun süredir devam eden, günü önceden belirlenen bir toplantıya” katıldığını açıkladı.

FCA ve PRA Metro Bank konusuyla ilgili herhangi bir yorum yapmayı reddetti. İngiltere merkezli Metro Bank’in son finansal verilerine göre 76 şubesi, 2,8 milyon müşterisi ve 21,7 milyar sterlinlik varlığı bulunuyor. Bankadan yapılan açıklamada “öz sermaye ihracı, tahvil ihracı ve/veya yeniden finansman ve varlık satışlarının bir kombinasyonu dahil olmak üzere bir dizi seçeneğin değerlendirildiği” belirtildi.

FT haberinde isminin açıklanmasını istemeyen bir analist hisse senedi artırımının hissedarlar için “korkunç derecede” zedeleyici olacağını ve mevcut yatırımlardan daha fazla fon sağlamanın kamusal alanda kendine münhasır sorunlar yaratabileceğini söyledi.

Metro’nun en büyük hissedarı Kolombiyalı milyarder Jaime Gilinski konuyla ilgili yorum taleplerine cevap vermedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Morningstar, Metro Bank’in yaşadığı zorlukların bankanın görece küçük olması ve yaşadığı belirli sorunlar göz önüne alındığında İngiltere finans sektörü üzerinde daha geniş bir etki yaratmasını beklemediğini söyledi.

Metro Bank kredi defterlerindeki riski önemli ölçüde eksik bildirilmesi skandalının merkezinde yer alan bankaydı. Skandal bankanın yönetim kurulu başkanının ve CEO’sunun hızlı bir şekilde görevden el çektirilmesine yol açmıştı. FCA daha sonra bankaya para cezası verdi ve eski genel müdür ve finans patronunu kınadı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, çarşamba günü, iş modelini, sermaye pozisyonunu ve finansmanlarına yönelik artan riskleri gerekçe göstererek Metro'yu negatif izlemeye aldı. Banka mortgage kredi defterlerinin riskliliğini hesaplamak için mevzuat kurumlarından kendi modellerini kullanmak için izin alma çalışmalarına beş yıl harcadı. Banka bu sayede kârlılık oranını da artırabilirdi.

Metro'nun piyasa değeri, beş yıl önce ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yaklaşık 3,5 milyar sterline kıyasla perşembe günü 64 milyon sterline düştü. 2025'te vadesi dolacak 350 milyon sterlinlik Metro tahvilinin fiyatı da rekor düşük seviyelere geriledi.

Metro perşembe günü yaptığı açıklamada, son üç çeyrekteki temel kârlılık göstergelerine işaret ederek "gelecekteki büyüme için iyi bir konumda olmaya devam ettiğini" açıkladı.

İtalya'nın en büyük bankasından SpaceX hamlesi

 

İngiltere’de dev bankalardan 80 milyar sterlinlik kaçış

 

Finans dışı firmalar 79 milyar dolar açık verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)