BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİngiltere’de dev bankalardan 80 milyar sterlinlik kaçış----

İngiltere’de dev bankalardan 80 milyar sterlinlik kaçış

İngiltere’de dev bankalardan 80 milyar sterlinlik kaçış
10 Ağustos 2023 - 16:44 www.finansgundem.com

4 büyük bankasında mevduat faizlerinin yükseltilmemesinin faturası ağır oldu. Bankalardaki mevduatlar son bir yılda 80 milyar sterlin düştü.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin en büyük dört bankasındaki mevduatlar geçen yıla göre 80 milyar sterline yakın azaldı. Financial Times’ın haberine göre banka mevduatlarındaki düşüşün sebebi perakende ve kurumsal müşterilerin daha iyi faiz oranları arayışından, hane halklarının yüksek fiyatlarla mücadelesinden ve mortgage sahiplerinin ödemelerini erkenden gerçekleştirmesinden kaynaklanıyor.

Dört İngiliz bankacılık devi NatWest, Lloyds, HSBC ve Barclays Haziran 2023’e kadar olan 12 aylık dönemde mevduat varlıklarında 78 milyar sterlinlik düşüş gördü. FT haberine göre söz konusu rakamlar bankaların bilançolarından ortaya çıkan analizlere dayanıyor. Mevduatlardaki söz konusu değişim bu dört bankanın da finansal verilerinin açık olduğu en erken yıl olan Haziran 2018’den bu yana en sert dört çeyreklik düşüşü işaret ediyor.

İngiltere bankacılığının ‘dört büyükleri’ hala 240 milyar sterline yakın mevduatı kasalarında bulunduruyor. Bu rakam 2019’daki seviyelerinin de üzerinde. Rakip bankalarsa yüksek mevduat faizleri ödeyerek kendi paylarındaki mevduatları artırmaya çalışıyor.

RBC Capital Markets Analisti Benjamin Toms konuyla ilgili açıklamasında, “Perakende müşteriler halihazırda büyük nüfuzlu bankalarda sahip oldukları hesaplardaki tasarruflarını daha küçük rakiplerin sabit getirili mevduatlarına aktarıyor” ifadelerine yer verdi.

Toms, “Perakende müşteriler ayrıca hem mortgage hem de kredi kartlarındaki borçlarını ödemek için mevduatlarını daha fazla kullanıyorlar ve genellikle daha yüksek bir yaşam maliyeti üzerinden harcamalarını yönetiyorlar” açıklamasında bulundu.

İngiltere bankalarındaki mevduat varlıkları 2019 yılının son çeyreğinden bu yana yükselişteydi ve 2020’nin ikinci çeyreğinde pandemi kısıtlamalarının harcamaları engellemesiyle bu rakam 80 milyar sterlin arttı. İngiliz bankalarındaki mevduatlar 2022’nin ikinci çeyreğinde 1,5 trilyon sterlinle zirveye ulaştı.

NatWet’in ilk çeyrek mevduatlarındaki sert düşüşünde bir miktar teknik sebepler de etkili oldu. Zira banka İrlanda piyasasından çıkış yaptı.

Daha küçük çaplı bankalar da mevduatlardaki dalgalanmalardan yararlansa da dört büyüklerin mevduatları haziran ayına kadar dört yıl içerisinde %20 arttı. Bu oran Santander, Virgin Money UK, Metro Bank ve TSB’nin ortalamalarının neredeyse iki katı.

Daha yüksek mevduatların bulundurulduğu süreçte politika faizlerinin de yükselmesi bankaların net marjlarını destekledi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) faizleri %5,25 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştırması daha yüksek faiz oranlarının avantajlarından faydalanma konusunda tasarruf sahiplerini telaşlandırdı.

İngiltere Avam Kamarası Hazine Komitesi geçen ay dört büyük İngiltere bankasını “bariz vurgunculuk’la suçladı. Komite bu dört bankanın “yüksek kârlar elde edebilmek için müşterilerin soylu tasarruflarını kullandığı” eleştirisinde bulundu. İngiltere’nin en büyük mali düzenleme kurumu FCA ise geçen hafta bankalara düşük Faiz oranlarına haklı sebep göstermek için son tarih belirledi. FCA bankaların cezai işlemle karşı karşıya kalabileceğini de açıkladı.

Bankalarsa tüm bu eleştiriler karşısında mevduat faizlerini %0,7-1,35 aralığından %1-1,75 aralığına yükseltti. Ancak söz konusu oranlar hala JPMorgan Chase’in İngiltere birimi gibi %4,1’lik mevduat faizi ödeyen rakip bankaların gerisinde kalıyor.

İngiltere'nin perakende devi iflas etti

 

İngiltere'de enflasyon BoE'nin hedefini aşacak

 

İngiltere'de perakende satış büyümesi 11 ayın en düşük seviyesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)