BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiİMMİB'ten ihracata 6,7 milyar dolarlık katkı----

İMMİB'ten ihracata 6,7 milyar dolarlık katkı

İMMİB'ten ihracata 6,7 milyar dolarlık katkı
11 Şubat 2022 - 13:33 www.finansgundem.com

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) bünyesindeki sektörler, Türkiye'nin ihracat büyümesini yaklaşık iki katına çıkardı. Büyüme, yüzde 34‘lük artışla 6,7 milyar dolara ulaştı.



İMMİB'in paylaştığı ocak ayı ihracat rakamlarına göre Türkiye’nin toplam ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3'lük artışla 17,6 milyar dolara taşıdığı dönemde, İMMİB bünyesindeki sektörler ülkenin ihracat büyümesini yaklaşık iki katına çıkardı. İhracat, yüzde 34‘lük artışla 6,7 milyar dolara taşındı.

Kimya sektöründe ana pazar Hollanda

Kimya sektörü ocak ayında ihracatını geçen yıla oranla yüzde 30,1 artırarak 2,1 milyar dolara taşıdı. Kimya sektörünün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 12,1 olurken ana pazar Hollanda oldu.

Çelik sektörü ise bu dönemde ihracatını yüzde 54,9 artırdı ve 1,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. Sektörün ocak ayı Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 9,3’e ulaştı. Bu dönemde en çok ihracat artışı yine çelik sektöründe oldu.

Metal sektöründe lider pazar Almanya

Aynı dönemde ihracatını yüzde 48,3 artıran ve 1,1 milyar dolarlık ihracat kaydeden metaller sektörünün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 6,4’e dayandı. Sektörün lider pazarında ise Almanya yer aldı.

Elektrik elektronikte ana pazar Birleşik Krallık

Elektrik elektronik sektöründe ocak ayında yaşanan ihracat artışı yüzde 9,9 oldu. Sektör 983 milyon dolarlık ihracata imza atarken Türkiye ihracatından yüzde 5,6’lık pay aldı ve sektörün lider pazarı Birleşik Krallık oldu.

Madencilikte lider pazar Çin

Ocak ayında 498 milyon 221 bin dolarlık ihracatın yapıldığı madencilik sektörü ihracatını yüzde 41,3 artırdı. Türkiye ihracatından yüzde 2,8’lik pay alan sektörün ana pazarında Çin yer aldı.

Mücevher ihracatında öne çıkan: ABD

Ocak ayında yüzde 8,4’lük artışla 359 milyon dolarlık ihracat kaydeden mücevher sektörü, Türkiye ihracatından yüzde 2’lik pay alırken sektörün lider pazarını ABD oluşturdu.

İMMİB Koordinatör Başkanı Adnan Aslan, birlik bünyesindeki 6 sektörle birlikte yeni yılın ilk ayında güçlü ihracat rakamlarına ulaştıklarını söyledi. Aslan, “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 5 milyar dolar olan ihracatımız bu yıl 6,7 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ihracatımızda yüzde 34’lük artış elde ettik. Bu rakam ile Türkiye ocak ayı ihracat artışının da çok üstüne çıkmayı başardık” ifadelerini kullandı.

İMMİB bünyesinde yer alan birliklerle bugün Türkiye ihracatından yüzde 38,3’lük pay aldıklarını dile getiren Aslan, “İlk ayda elde ettiğimiz rakamlarla sektörlerimizin ve sanayicilerimizin morali oldukça yükseldi. Birlik olarak 2021 yılını ihracatta yüzde 50 artış ve 87 milyar dolar ile kapatmayı başardık” dedi.

Aslan şunları söyledi:

Ülkemizin artan üretim gücüyle birlikte yüksek teknolojili ürün ihracatı da artıyor. Bunu da birlik bünyemizde yer alan sektörlerimizin ana pazarlarından kolayca görebiliyoruz. Üreticilerimiz ve sanayicilerimizin özellikle yüksek teknolojili ve kilogram başına ihracat değerini artıracak ürünlere odaklanması gerekiyor. İMMİB bünyesinde ve ülkemize ihracat girdisi sağlayan diğer tüm sektörlerimiz bunu başarırsa ihracatta her yıl ayrı bir rekor kırabilir, Türkiye’yi yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlerde dünyanın tedarikçisi haline dönüştürebiliriz.

 

İstanbul'un ihracatı güçlü seyrini sürdürüyor

Net ihracatçı olmayan şirketlere reeskont imkanı

Tekstil sektöründen ihracat artışı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)