BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF'den Rus ekonomisine dair rapor----

IMF'den Rus ekonomisine dair rapor

IMF'den Rus ekonomisine dair rapor
24 Ekim 2022 - 14:30 www.finansgundem.com

IMF, Rusya ekonomisinin yaptırımlardan zarar gördükten sonra 2022’nin ikinci çeyreğinde istikrar kazandığını açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa’daki ekonomik durumu gösterdiği bölgesel raporda, yaptırımların ilk darbesinden sonra Rusya ekonomisinin 2022’nin ikinci çeyreğinde istikrar kazandığını vurguladı. Aynı zamanda bu istikrarın, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını savaş öncesi seviyelere döndürmesine izin verdiğini dile getirdi.

Yaptırımların kısa vadeli çok güçlü bir ekonomik etkisi olduğuna dikkat çekilen raporda, ancak yaptırımların etkisinin başlangıçta beklendiği kadar güçlü olmayacağı, Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 2022’de yüzde 3,4 oranında düşmesinin beklendiği, bu oranların da başlangıçta beklenen düşüşün yaklaşık yarısı kadar olduğunun altı çizildi.

IMF uzmanları, bu kadar güçlü yaptırım dalgasına rağmen ekonomide yaşanan istikrarın bir dizi faktörle açıklanabileceğine vurgu yaparken, bunlar arasında özellikle petrol ihracatının kısıtlamalardan sonra genel olarak yaptırım uygulayan ülkelerden Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkelere yönlendirildiği gerçeğine dikkat çekiyor.

Ayrıca devletin ekonomideki önemli rolünün de istikrara destek olduğu belirtilirken, bu desteklerin savaş öncesi seviyelerde kalan istihdamın korunmasına yardımcı olduğu ifade edildi.

“Buna ek olarak rublenin değerlenmesi olumlu bir rol oynamış, bunun sonucunda enflasyonun beklenenden daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanılan raporda, bunun sonucunda nüfusun reel gelirlerinde ve iç talepte beklendiği kadar çok güçlü bir düşüş yaşanmadığı, Rus makamlarının mali teşvik tedbirlerinin olumlu sonuç verdiği aktarıldı.

IMF, raporunda öte yandan yaptırımların ve ticari kısıtlamaların etkilerinin zamanla birikeceğini ve sonuç olarak orta vadede GSYH üzerinde derin bir olumsuz etkiye sahip olacağını söylerken, aynı zamanda orta vadede olumsuz etkinin ölçeğinin ne olacağına dair belirsizliğin korunduğuna da dikkat çekiyor.

Uzmanlar, Rusya’nın gaz ihracatını Avrupa’dan diğer ülkelere yönlendirmesinin ne kadar süreceğini şu anda tahmin etmenin zor olduğunun altını çizerken, ayrıca Batılı ülkelerin Rus petrolüne getirmek istediği tavan fiyatın hangi ülkeler tarafından kabul edilebileceği ve ne kadar kısıtlayabileceğinin meçhul olduğuna vurgu yapıyor.

IMF, bununla birlikte Rusya’nın ihracatında lojistikte sigorta hizmetlerinin sağlanmasında yaşanan zorlukların Rusya’nın petrol arzını yeniden yönlendirme yeteneğini de sınırlayacağı konusunda uyarıyor.

Ekim raporunda Rusya’nın 2022’de GSYH’sinde düşüş tahminini temmuz ayındaki yüzde 6’lık tahmine karşı yüzde 3,4’e iyileştiren IMF, 2023 yılındaki göstergede tahmin ettiği düşüşü e iyileştirerek yüzde 3,5’ten yüzde 2,3’e indirmişti.

Eylül ayının ikinci yarısında Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, bakanlığın 2022 yılında Rusya’nın GSYH’sindeki düşüş tahminini yüzde 4,2’den yüzde 2,9’a indirdiğini söylemişti. Bakanlığın tahminlerine göre, ulusal ekonomideki düşüşün en dip noktasının 2022’nin dördüncü çeyreğinde yaşanması beklenirken, bunun ardından ekonomik büyüme kademeli bir şekilde sağlanacak.

Seferberlik kararı Rusya ekonomisi için umut oldu

 

Rusya ekonomisi % 4,1 daraldı

 

Rusya ekonomisi yaptırımlara nasıl dayandı

 

Rusya ekonomisi ticaret savaşından daha zararlı çıkabilir

 

Putin: Rusya ekonomisindeki daralma diğer ülkelerden az olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)