BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİlaçta şok tartışma----

İlaçta şok tartışma

İlaçta şok tartışma
04 Aralık 2013 - 03:42 www.finansgundem.com

Abdi İbrahim'de 300 ilaç mümessili işten çıkarıldı. Firmanın "Hayali ilaç satışı yapıyorlardı" iddiasına işçiler "Tazminattan kurtulma yalanı" diyor

Geçtiğimiz günlerde ‘düşük kaliteli ilaç üretimi’ konusu ile gündeme gelen Abdi İbrahim, şimdi de işten çıkarılan 300’e yakın ilaç mümessili ile gündemde. Tazminatları ödenmeden iş kanununun 25. maddesi kapsamında çalışanların sözleşmeleri ‘hayali ilaç satışı’ yaptıkları gerekçesiyle feshedildi. İşten çıkarılan 300 çalışanın neredeyse tamamını ilaç mümesilleri oluştururken, bazı bölge müdürlerinin de ‘iş takiplerini yerine getirmedikleri’ gerekçesiyle işlerine son verildi.
Hürriyet'te Burak Coşan imzalı haberde soruları yanıtlayan Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, yaklaşık 300 ilaç mümessilinin hayali satış yaparak, şirketten haksız prim kazandığını iddia etti. İşten çıkarılanlar için Savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Barut, “Bu işi yapanlar ağır cezada yargılanacak. Sonuçta kurdukları sistemle organize bir suç işlediler” dedi.

HAYALİ SİPARİŞ

Hayali ilaç depolarından, hayali ilaç siparişi verilerek ilaç mümessillerinin Abdi İbrahim’den haksız prim elde ettiğini ifade eden bir sektör yetkilisi şu bilgileri verdi:
“Kurulan sistemde genelde prim usulü çalışan ilaç mümessilleri, daha fazla kazanabilmek için hayali bir depo oluşturmuş. Bu depoya sözde ezcanelerden sahte siparişler yapılmış. Hayali depo tarafından kesilen sahte faturalar, dünyadaki ilaç satış rakamlarını takip eden IMS firmasına gönderilmiş. IMS firması da gelen sahte faturaları, ilacı üreten firmaya raporlamış.  İlaç firması da bu rakamları baz alarak ilaç mümessillerine prim ödemesi yapmış. Bu sistemi uygulayanlar hayali depoları ‘merdivenaltı depo’ olarak adlandırıyor. Böylece ilaç firmasından haksız kazanç elde ediyorlar.”
Kurulan sistemin kısa sürede anlaşılmasının mümkün olmadığını dile getiren yetkili, “Piyasada çok ilaç var. Hatta her ilacın değişik özelliklikte pek çok versiyonu bulunuyor. Şirketlerin bu kadar çok veriyi takip etmesi, sahte işlemleri algılayabilmesi uzun sürebiliyor” diye konuştu.

TAZMİNAT VERMEMEK İÇİN

İşten çıkarılanlar arasında bulunan ve şirkette yaklaşık 3-4 yıldır çalıştığını söyleyen bir ilaç mümessili ise tazminat vermemek için bu sistemin ortaya atıldığını ifade etti. 1500 çalışanı bulunan firmada neredeyse bütün ilaç mümessillerinin işten çıkarıldığını belirten eski çalışan, “Yaklaşık 2 ay önce bazı ilaç mümessillerini doktor ziyaretlerini az yaptıkları gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkardılar. Şimdi de hayali satışları gerekçe göstererek mümesillerin işlerine son veriyorlar. Bölge müdürlerini de satışları denetlemedikleri için işten çıkardılar. Ancak yapılan satışları bölge müdürleri göremiyor. Rakamları bir tek IMS ve üst düzey şirket yetkilileri görüyor. Madem hayali satış var depolarından çıkmayan ilaçların primini neden ödüyorlar” ifadelerini kullandı.

BİRÇOk FİRMADA İŞTEN ÇIKARMALAR OLACAK

Konuyu Sağlık Bakanlığı'na da bildirdiklerini söyleyen Nezih Barut, “Bundan sonra bu konu ile ilgili işten çıkarma olmayacak. Ancak sıra diğer şirketlerde bir çok ilaç firmasında bu konudan dolayı işten çıkarmalar başlayacak” dedi. Abdi İbrahim CEO’su Süha Taşpolatoğlu da, “Sistemi biz de tam çözemedik. Araştırma yaparken rakamların tutarsız olduğunu gördük. Yaptığımız araştırma sonucunda bu sistem karşımıza çıktı. Çalışmaları başlattık. İşin içinde olanların da işlerine son verdik” dedi.

İŞÇİLER EYLEM HAZIRLIĞI İÇİNDE

İşten çıkarılan bir başka çalışan ise şunları aktardı: “Şirket içinde neredeyse bir mahkeme kurdular. Resmen sorgulandık. Bizi hırsızlıkla suçladılar. Hakkımızı aramak için biz de hukuki yollara başvurduk. İşten çıkarılanlar olarak eylem yapmaya hazırlanıyoruz. Gerekirse şirketin önünde yatacağız ve eylemi sürdüreceğiz.” Kendilerine konu ile ilgili pek fazla açıklama yapılmadığını ifade eden eski çalışan, “Şirket yetkilileri işten çıkarılanlara hayali depolar ve faturalar bulduğunu söyledi. 300 çalışanın da bu işin içinde olması mümkün değil. Ancak herkesi aynı suçlama ile işten çıkardılar” dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Lerzan04 Aralık 2013 09:20

    Her sektörde olduğu gibi kriz veya yolunda gitmeyen durumlarda kabak işçinin başına patlar Abdi İbrahim'de de durum bundan ibaret görünüyor son zamanlarda tazminat korkusu iş verenleri sıkıntıya sokuyor ve yalanlar düzenleniyor.