BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİki ürünle çeyrek milyar TL tasarruf----

İki ürünle çeyrek milyar TL tasarruf

İki ürünle çeyrek milyar TL tasarruf
12 Kasım 2013 - 14:21 www.finansgundem.com

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun: Hesaplarımız yoğun bir ilgiyle karşılaştı

ING Bank’ın, ana tasarruf ürünü Turuncu Hesap ile 3 yıla yakın bir sürede 142 milyon TL, ING Günlük Hesap ile de 2 yılda 101 milyon TL tasarruf ettirdiği açıklandı. Ekonomi muhabirleri ile birlikte bu sabah sohbet toplantısında buluşan ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun,  “Türkiye’nin lider tasarruf bankası” olma vizyonuyla tasarruf ettiren bankacılık anlayışını benimsediklerini belirterek, ING Bank’ın bu iki ürün ile sağladığı toplam tasarrufun çeyrek milyar TL’ye ulaştığını söyledi.
Verilen bilgiye göre Turuncu Hesap sayesinde mevduatı tabana en fazla yayılmış bankalar arasında yer alan ING Bank, yaklaşık 800 bin Turuncu Hesap müşterisine ulaştı. Turuncu Hesap lansmanının yapıldığı 2011 yılı Ocak ayından itibaren bireysel TL mevduatta yüzde 68 büyüme gösteren ING Bank, yeni müşteri kazanımında da ciddi artış sağladı.
Uygun: Tasarruf alanında sesimizi eski köye yeni adet getirerek yükselttik
Kısa vadede kârlarından feragat etseler de uzun dönemde tasarruf ettiren bankacılık anlayışını benimsediklerinin altını çizen ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, “Tasarruf alanında sesimizi eski köye yeni adet getirerek yükselttik. Dünya üzerinde milyonlarca kişi tasarrufları için “serbest tasarruf hesaplarını” tercih ederken, Türkiye’de bu nitelikte bir ürün yoktu. 2011 Ocak ayında lokomotif tasarruf ürünümüz olan Turuncu Hesap’ı pazara sunduk ve yoğun ilgi ile karşılaştık.
Bugün Turuncu Hesap müşterilerimizin sayısı yaklaşık 800 bini buldu. Turuncu Hesap müşterilerinin yüzde 90’ı yeni ve aktive edilmiş müşterilerden oluşuyor. Bu müşteriler içerisinde, önceden tasarruf alışkanlığı olmayan önemli bir müşteri profili var. Turuncu Hesabı tercih eden kişiler, birikimlerini belirli bir vadeye bağlamadan özgürce hareket etmek isteyen, küçük tutarlarda da tasarruf edebilen ama piyasada bu oranlara en yüksek getiri elde eden, EFT, havale ve hesap işletim ücreti gibi masraflar ödemeyi tercih etmeyen bir profil” dedi.    
Türkiye’de vadeli mevduat müşterilerinin vade tercihi çok kısa iken, Turuncu Hesap ile mevduatın bankada tutulma vadesini sektörün 3 katına kadar çıkardıklarını belirten Barbaros Uygun şöyle konuştu: “Turuncu Hesap kitlemiz tasarruf odaklı; kredi talep ve kullanım oranları düşük. Ocak 2011’den bugüne kadar; Turuncu Hesap müşterilerimiz, telefon ve internet bankacılığından yaptıkları EFT ve havaleler için hesap işletim ücreti ödemeyerek 3 yılda toplam 142,5 milyon TL tasarruf etti.
ING Bank’ın bireysel müşteri profili içinde kadınların oranı yüzde 28’ken, Turuncu Hesap sahibi müşteriler arasında kadınların oranı yüzde 48. Ortalama yaşın yüksek olmasından dolayı Turuncu Hesap müşterileri, bankacılık işlemleri için şube dışı kanalları sınırlı bir düzeyde kullanıyor. Bu müşteri grubunda şube kullanım oranı yüzde 65.”
Artık çocukların da ‘Turuncu’su var
Barbaros Uygun sözlerine şöyle devam etti: “Gerçekleştirdiğimiz Tasarruf Eğilimleri araştırmasında da gördük ki, çocuklu bireylerdeki tasarruf sahipliği çocuksuzlara göre daha düşük. Tasarruf yapmakta zorlanan çocuklu bireylere de, tasarrufa teşvik edecek bir teklif sunarak Turuncu Hesap’a çocuk hesabı özelliği ekledik. 18 yaşından küçük müşterilerimiz için velileri tarafından, çocuk adına açılan ING Turuncu Çocuk hesabımız, Turuncu Hesap özellikleriyle çalışıyor. Düzenli birikim için her ay en az 100 TL yatırarak tasarruf yapmaya imkan veren Turuncu Çocuk, vade derdi olmadan vadeli hesap gibi kazandırıyor...” 
ING Günlük Paket müşterileri 101 milyon TL tasarruf etti
ING Bank’ın bir diğer tasarruf ürünü olan ING Günlük Hesap sayesinde müşteriler, hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı, EFT/havale masrafı ödemiyorlar. Ayrıca otomatik ödeme talimatları ile ödedikleri fatura tutarının yüzde 2’si kadar bonus kazanabiliyorlar.
Otomatik ödeme talimatlarını ING Günlük Hesap ile 3 kat artıran ING Bank, 375 bin adet müşteriye ulaştı. ING Günlük Hesap müşterileri, fatura ödemelerinden yaklaşık 7 milyon TL bonus, günlük bankacılık işlemlerinden de 94 milyon TL kazanarak toplamda 101 milyon TL tasarruf ettiler. 
Türkiye’nin yüzde 12’si tasarruf ediyor
ING Bank Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2 yıllık verilerini değerlendiren Barbaros Uygun şunları söyledi:
“Türkiye’de tasarruf sahipliği oranı yüzde 12 seviyelerinde. Tasarruf edemeyenler, en önemli neden olarak gelir yetersizliği ve borçlarını gösteriyor. Genelde tasarruf etme nedeni, beklenmedik olaylara karşı güvence ve tatil, araba, evlilik gibi ilerideki özel bir harcama olarak gösteriliyor. Bireylerin yaş gruplarına baktığımızda en yüksek tasarruf sahipliğinin yüzde 18-24 yaş grubunda olduğunu görüyoruz. Çalışan kadınlarda, tüm kadınlara oranla tasarruf sahipliği daha yüksek. Bekar erkekler ise bekar kadınlara oranla daha yüksek tasarruf sahipliği gösteriyor. Tasarruf sahipliği oranının en yüksek olduğu bölge Marmara ve İstanbul olurken, en düşük olduğu bölgeler Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz.
Belirsizlik ortamlarında tasarruf yapma eğilimi yükselirken, bu dönemlerde likit araçların tercih edildiğini görüyoruz. Öte yandan araştırmamızın 2 yıllık sonuçlarına göre en çok tercih edilen tasarruf aracı olarak vadeli hesap öne çıkıyor ve altın güvenli liman olmaya devam ediyor. Özellikle 2013 yılının son çeyreğinde BES’e olan talebin giderek arttığını görüyoruz.
Tasarruf araç tercihlerinin yaş gruplarına göre dağılımına baktığımızda; TL ve döviz vadeli tercihini en çok 55 üstü yaş grubunun, vadesiz hesap ve yastık altı nakit tercihini en çok 18-24 yaş grubunun, altın tercihini en çok 35-44 yaş grubunun, bireysel emeklilik tercihini ise en çok 25-34, 35-44, 45-54 yaş grubunun yaptığını görüyoruz."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)