BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİhracatta 'BÖY' uygulaması kaldırıldı----

İhracatta 'BÖY' uygulaması kaldırıldı

İhracatta 'BÖY' uygulaması kaldırıldı
28 Ağustos 2020 - 10:43 www.finansgundem.com

İhracat bedellerinin yurda getirilme yöntemlerinden "Banka Ödeme Yükümlülüğü" uygulamadan kaldırıldı. Artık ithalatçının bankası ile ihracatçının bankası arasındaki belgelerin uyuşma durumu aranmadan ihracat dövizi yurda sokulabilecek.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin esasları düzenleyen tebliğ kapsamında, ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde ödeme yöntemlerinden biri olan “Banka Ödeme Yükümlülüğü”  (BÖY) uygulamadan kaldırıldı. Hükümet bu hamle ile içeride doları bollaştırmak ve böylece TL'yi dolar karşısında değerli kılmak istiyor.

Söz konusu yöntem, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin 2018-32/48 sayılı tebliğde, ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin yurda getirilmesinde seçenekleri belirleyen 3. madde metninden çıkarıldı. Değişikliğe ilişkin tebliğ, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

BÖY NEDİR?

ÜNSPED Gümrük Müşavirleri Derneği’nin internet sitesinde Ömer Haluk Turanlı tarafından kaleme alınan yazıdaki bilgilere göre; BÖY’de ithalatçı ve ihracatçı arasında bankalara fiziksel evrak ibrazı söz konusu değildir. İşlemin başında tarafların arasındaki sözleşme şartları bankaya iletilir ve bu şartların içerdiği bilgiler / veriler ile bir veri bankası oluşturulur. İhracatçı malların sevkini gerçekleştirdikten sonra ticari evrakların asıllarını doğruca ithalatçıya gönderir, birer nüshasını da bankasına (lehtar banka) iletir. Lehtar banka evraklardaki bilgileri işlemin başında oluşturulmuş olan veri bankasına girer ve sistem mevcut verilerle yeni girilen verileri karşılaştırır. Veriler eşleşiyorsa yükümlü banka, ithalatçıdan herhangi bir teyit, talimat, v.b. almaksızın ödemeyi yapmaya yükümlü hale gelir. 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandas28 Ağustos 2020 11:08

    Tabi dovize sikisti bankalar ve merkez. Ne yapacaklarini sasirdilar boyle bir yonteme basvuruyorlar. Kafalarina gore kanun koyup kaldiriyorlar