BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracat neden düştü----

İhracat neden düştü

İhracat neden düştü
02 Mayıs 2015 - 06:58 www.finansgundem.com

TİM Başkanı Büyükekşi, nisan ayında ihracat rakamlarının düşük gelmesini doların değer kazanması ve çevre ülkelerdeki krizlere bağladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın bu yıla maalesef arzu ettikleri şekilde başlayamadığını belirterek, “Dünyada doların değer kazanması ve paritedeki düşüş, ihracatımıza baskı yapıyor. Geçen yılın nisan ayına göre ortalama 1.38 seviyesinden yüzde 22 düşüşle 1.08 seviyelerine inen paritenin negatif etkisi aylık 1.5 milyar doları buldu” dedi.

Öngörülebilir bir kur...

Büyükekşi, Türkiye ekonomisinde yılın ilk 4 ayında iktisadi faaliyetlerde durağan bir eğilim yaşandığını da anımsatarak, şöyle konuştu: “Özellikle yaklaşan genel seçimler dolayısıyla tüm kesimlerde bir bekle-gör eğilimi öne çıkıyor. İhracatta da ciddi bir parite etkisi ve sorunlu pazarın varlığıyla zorlu bir dönemden geçiyoruz. Çevre ülkelerde gerginlikler var. İhracatçılar olarak ana beklentimiz rekabetçi ve öngörülebilir bir kur seviyesi. Bu yüzden Merkez Bankası’nın öngörülebilir kur seviyelerinin oluşması konusunda daha proaktif davranması gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz.”

AB’NİN EKONOMİSİ TOPARLANIYOR...

Büyükekşi, Avrupa Birliği’ndeki toparlanmaya da dikkat çekerek, burada büyüme ile birlikte bu bölgede ithalat artış beklentilerinin arttığını kaydetti. Büyükekşi, “AB ithalatındaki artış Türkiye’nin ihracatına da olumlu katkı sağlayacak.
Kesinleşen Eurostat verilerine göre, Türkiye’nin AB’ye euro cinsi ihracatı ilk iki ayda tam yüzde 12 arttı. Aynı dönemde ise AB’nin birlik dışı ithalatı euro bazda yüzde 1 geriledi. Türkiye ilk 2 ayda AB’ye ihracatını en fazla arttıran dördüncü ülke oldu. Buna göre Türkiye AB-28’de güçlü bir pazar payı artışı yakaladı” diye konuştu.

Büyükekşi, diğer yandan İran’a ihracatın olumlu bir tempoda ilerlerken bu ülke ile müzakerelerde ulaşılan aşamanın ümit vadettiğine de işaret ederek, Rusya’da da göreceli bir istikrar görüldüğünü ve rublenin değeri ile fiyatların daha istikrarlı ve öngörülebilir hale geldiğini ve bu gelişmelerin de önümüzdeki dönemde ihracatımıza pozitif yansıyacağını da sözlerine ekledi.

YÜZDE 9.8 DÜŞÜŞ

TİM verilerine göre, nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 gerileyerek 11 milyar 823 milyon dolar oldu.

TİM'in nisan ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, yılın ilk 4 ayında toplam ihracat yüzde 8,1 gerilemeyle 48 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 azalarak 153 milyar 66 milyon dolar oldu.

İhracatta geçen yılın nisan ayına göre bu ay yüzde 22 gerileyerek 1,08 seviyelerine inen (euro/dolar) paritenin negatif etkisi aylık 1,5 milyar doları buldu. İhracatta nisan ayında kilogram bazında yüzde 3 artış kaydedildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)