BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİbre Merkel'i gösteriyor ama----

İbre Merkel'i gösteriyor ama

İbre Merkel'i gösteriyor ama
22 Eylül 2013 - 13:47 www.finansgundem.com

Anketler, Merkel'in yeniden başbakan olacağını gösterirken, koalisyon hükümetini kimlerin oluşturacağı sürpriz olacak

Almanya'da devam eden genel seçimlere ilişkin yapılan anketler, Angela Merkel'in üçüncü kez başbakan olacağını gösteriyor.
Emnid araştırma kurumunun yaptığı son kamuoyu yoklamaları, 18. dönem Federal Meclis'ini (Bundestag) belirlemek için bugün yapılan seçimin, Başbakan Merkel'in görevine devam etmesi, ancak kurulması beklenen koalisyonun hangi partiler tarafından oluşturulacağının belirsizliğini koruduğunu gösterdi.
Anketler, Merkel'in liderliğini yürüttüğü Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ile iktidardaki diğer parti Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ortaklığının, oyların yüzde 39'unu, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ise yüzde 26'sını alacağını gösteriyor. Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokrat Partisi'nin de (FDP) yüzde 5'lik barajı kılpayı geçerek yüzde 6 oranında oy alacağı tahmin ediliyor.
Yapılan diğer anketler de FDP'nin barajı geçmesi durumunda bile muhafazakar ve liberallerin Bundestag'da sandalye çoğunluğunu elde edemeyeceğini ortaya koydu. FDP'nin barajı geçememesi ya da liberal-muhafazakar ortaklığın mecliste çoğunluğu kazanamaması halinde, Merkel'in muhafazakar ortağı, merkez soldaki SPD ile koalisyon kurmak durumunda kalacak.
Sosyal Demokratlar daha önce koalisyon ortaklarının Yeşiller olmasını tercih edeceklerini açıklamıştı. SPD'nin, CDU ile "Büyük Koalisyon"u kurmak için temel taleplerinde ısrar etmesi bekleniyor.
2005-2009 yılları arasında Hristiyan birlik partileri olarak bilinen CDU/CSU ile SPD'nin kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti tarafından yönetilen Almanya'da bu kez SPD, koalisyonu oluşturmak için yapılacak görüşmeler başlamadan önce parti temsilcilerinin onayını alacaklarını duyurdu.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini destekleyen SPD, Almanya'da yaşayan çok sayıdaki Türk'e çifte vatandaşlık verilmesi için çaba sarf edeceği sözünü vermişti.
Öte yandan, Merkel'in Hristiyan Demokratlar Birliği partisi, Türkiye'nin AB tam üyeliğine ve Almanya'daki Türk göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesine karşı çıkıyor. Ancak daha önceki yıllarda yapılan seçim kampanyalarının aksine bu kez, Türkiye'nin AB süreci, üzerinde en çok tartışılan konular arasında değildi.
- Merkel'i yeni dönemde bekleyen güçlükler
Avro krizi ve sayısı her geçen gün artan AB karşıtı nüfus, Merkel'i yeni döneminde zorlayacak konular olarak görülüyor.
Yedi ay önce kurulan Alternatif Almanya Partisi (AfD), Almanya'nın Avro Bölgesi'nden ayrılarak Alman markının yeniden tedavüle alınmasını talep ediyor.
Anketlerde, AfD'nin yüzde 4 oy alacağı görülürken, partinin internet ve sosyal medyada artan popülaritesi yüzde 5'lik barajı geçebileceğini gösteriyor. Bu da CDU/CSU birlik partileri ve FDP'nin meclisteki çoğunluğu için risk teşkil ediyor.
Avro Bölgesi'nde uzun süredir devam eden borçlanma krizine rağmen son 3 yıldır ekonomisi büyümeye devam eden Almanya'da ağustos ayında yüzde 6,8 civarında olan işsizlik oranı, son 20 yılın en düşük seviyesinde. Ancak yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, yüzlerce milyon avro değerindeki Avro Bölgesi kurtarma paketine karşı çıkan Almanlar, ülkedeki yüksek vergilerden de şikayetçi.
- 34 parti, 4451 aday yarışıyor
Genel seçim için oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek. Seçmenler, sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladı.
Seçimlere 34 parti katılıyor, 4451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarışıyor.
Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.
Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.
Seçimde yeni nesil Türk asıllı politikacıların katılımıyla Türk göçmenlerin federal parlamentodaki sayısının artması bekleniyor. A.A
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)