BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHükümetlere büyük yatırımcılardan iklim baskısı----

Hükümetlere büyük yatırımcılardan iklim baskısı

Hükümetlere büyük yatırımcılardan iklim baskısı
10 Haziran 2021 - 17:49 www.finansgundem.com

Toplamda 41 trilyon dolar yatırımı bulunan hissedarlar, hükümetlere iklim değişikliğiyle mücadele konusunda baskı yapıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Toplamda 41 trilyon doların üzerinde varlığı bulunan yatırımcılar dünya liderlerine iklim değişikliği konusunda acilen adım atmaları konusunda çağrıda bulunuyor. Yatırımcılar temiz enerji yatırımları dalgasının kaçırılabileceği uyarısını yapıyor. 450’nin üzerinde büyük yatırımcı perşembe günü yayınlanan mektupta hükümetlerin daha büyük karbon emisyonu hedefleri koymalarını talep etti.

Fidelity, State Street ve diğer büyük varlık yönetimi şirketleri bugüne kadar yatırımcılar tarafından iklim değişikliğiyle mücadele konusunda şimdiye kadar yapılan en büyük çağrıyı gerçekleştirdi. Çağrı ise G7 ülkeleri İngiltere’de korona virüs pandemisi, iklim değişikliği ve diğer önemli küresel konuları tartışmak için toplanmadan önce yapıldı.

CNN’in haberine göre, yatırımcılar mektupta, “iklim hedefleri, politika aksiyonu ve risk değerlendirmesi arasındaki bu boşlukların acilen çözüme kavuşması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Büyük yatırımcıların hükümetlere yaptığı sert uyarının satır aralarında, iklim değişikliğiyle ilgili aksiyona geçmeyen ülkelerin yatırımcılar tarafından tercih edilmeyeceği fikri yer aldı.

Mektupta, “net sıfır karbon emisyonlarıyla paralellik taşıyan hedefler koyan ve tutarlı ulusal iklim politikaları uygulayan ülkeler yatırımcılar için giderek daha çekici hale gelecek” dendi. Açıklamanın devamında, “bunu başaramayan ülkeler ise rekabet açısından dezavantajlı olacak” ifadesi kullanıldı.

Daha cesur hedeflere ihtiyaç var

Yatırımcılardan oluşan grup dünya liderlerine 2030 yılına yönelik iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini “önemli ölçüde güçlendirme” çağrısında bulundu ve hükümetlerin 2050 ya da daha yakın bir tarihte “net sıfır emisyonlara geçişi sağlaması” gerektiğini söyledi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, nisan ayında ABD Başkanı Joe Biden ABD’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılında, 2005 yılındaki seviyelerin %50 ila %52 altına indirmeyi hedefleyeceğini açıkladı. Ancak Allianz Global Investors ve California Public Employees Retirement System’ın da aralarında bulunduğu yatırımcılar “tüm hükümetlerin” küresel ısınmanın hızını sınırlamak için bu hedeflerini yükseltmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Mektupta “net sıfıra geçişi desteklemek için gereken trilyonlarca doların dağılımını düzgün bir şekilde yapma kabiliyetimiz, mevcut hükümetlerin politikaları ve hedefleri arasındaki uçurum tarafından engelleniyor” dendi. Devamında, “bu mücadeleyi gerçekleştirmez ve acilen başka bir yol izlemezsek dünya bu yüzyılda 3 dereceden daha fazla ısınacak” ifadeleri kullandı.

Zorunlu iklim mücadelesi açıklamaları mı geliyor?

Toplamda 2,7 trilyon dolarlık varlığı yöneten 180 yatırımcı, onlarca sivil toplum kuruluşu ve Apple, Uber ve Salesforce gibi 155 şirketin de içinde bulunduğu ayrı bir grup da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) şirketlerin iklim konusundaki verilerini paylaşmasını zorunlu kılma konusunda çağrıda bulundu. Grup şirketlerin ve yatırımcıların tutarlı, karşılaştırılabilir ve güvenilir verilere erişim sağlamaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bu şekilde şirketler ve yatırımcılar ekonominin içinde bulunduğu riskleri ve bazı şirketlerin oluşturduğu riskleri daha doğru bir şekilde değerlendirebilecek. Mektupta, “SEC’in iklim açıklamaları kurallarına uyum sağlamanın bir maliyeti olacak” dendi. Ancak yine de bu maliyetin şirketlerin ve yatırımcılarının riskleri görmezden geldikleri takdirde ödeyecekleri bedelden yüksek olmayacağı söylendi.

Fitch'ten Türkiye için büyüme tahmini

 

Trilyon dolarları yöneten banka kripto piyasasına giriyor

 

Müsilaj havadan görüntülendi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)