BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHükümet ilk zam teklifini açıkladı----

Hükümet ilk zam teklifini açıkladı

Hükümet ilk zam teklifini açıkladı
14 Ağustos 2023 - 15:28 www.finansgundem.com

Hükümet, memur ve memur emeklileri için gelecek yıl ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için ise yüzde 9 zam teklif etti.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan süreç devam ediyor.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, hükümet ilk zam teklifini açıkladı.

7'inci dönem toplu sözleşme görüşmelerinin 2. toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şunları kaydetti;

Masaya taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Kamu görevlilerinini geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi yapıldı. Müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız. 967 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz.

"2023 yılı toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141,8 oranında artış sağladık"

Bilindiği gibi 2023 ocak ayında kamu görevlilerimize yüzde 13,5 ilave refah payı vererek artış oranını yüzde 30'a yükselttik. Ayrıca temmuz ayında 8 bin 77 lira seyyanen zam yaparak en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükselttik. Böylece 2023 yılı toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141,8 oranında artış sağladık. Gerek ocak ayında gerekse temmuz ayında yaptığımız artışların enflasyon farkı hesabı dikkate alınmadan ilave refah olarak verildiğini özellikle vurgulamak isterim.

Böylece Merkez Bankası'nın 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize dönem zammına ilave olarak Ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi de öngörüyoruz. Oluşacak bu enflasyon farkının 2023 yılında verilen zamların ilave refah payı olarak verilmesinden kaynaklandığını da vurgulamak isterim.

Kamu işçilerimizle imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024 yılında ilk altı ay için yüzde 10, sonraki altı ay için yüzde 10 artış yapacağımızı mayıs ayında imza altına almış bulunmaktayız. Bunun dışında bildiğiniz gibi 6 Şubat'ta yüzyılın afetini yaşadık. Yaşadığımız depremlerin maliyetinin 104 milyar dolar gibi büyük bir tutar olduğunu da dikkate almamız gerekmektedir. Dolayısıyla açıklayacağım 2024 yılı zam tekliflerimizin de bu çerçeve içinde değerlendirilmesini özellikle ifade etmek istiyorum.

"2024 ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9"

2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerimiz çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak 2024 yılı ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay olarak yüzde 5 teklifimizi açıklıyorum.

Böylece 2024 ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42'yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. 

Memur-Sen ne istemişti?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

Hükümetin zam teklifini beğenmedi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu İşveren Heyeti'nin zam teklifinin yetersiz olduğunu belirterek, zaman kaybedilmeden yeni bir teklifte bulunulmasını talep etti.

Yalçın, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki ikinci toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Kamu İşveren Heyeti'nin, toplantıda memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif ettiğini anımsatan Yalçın, şöyle konuştu:

"Kamu İşveren Heyeti'ne tavsiyemiz, hiç vakit kaybetmeden teklifi revize etmesi ve yeni bir teklifle sıkışmış olan zamanı çok daha verimli kullanarak, takvimin sonunda mutabakatı mümkün kılacak zemine taşımak için gayret göstermesidir. Çünkü söz konusu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzde 17 Ağustos'ta ikinci teklif, daha sonrasında da son teklif için süreç var. Burada iki teklif getirilecek diye bir şey yok, üç teklif de getirilebilir. Onun için bu teklifi revize etmek lazım, güncellemek lazım. Teklifte refah payından söz edilmedi. Enflasyonist ortamda alım gücü kaybolmaması için 2024 yılı için özellikle üçer aylık teklifler sunduk. Teklif altışar aylık geldi. Bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."

"Kiralarla ilgili de bir teklifin gelmesini bekliyorduk"

Kamu görevlilerine kira yardımı yapılması yönünde taleplerinin de olduğunu anımsatan Yalçın, şunları söyledi:

"Masaya kiralarla ilgili de bir teklifin gelmesini bekliyorduk. Memur emeklilerinin ayakta kalma durumlarının olmadığını bu aylıklarla çok zorlandıklarını söylemiştik, bu konuda cümle kurulmasını bekliyorduk, kurulmadı. Teklifi sunmamızın üzerinden 21 gün geçti. Bunları çalışma için yeterli zaman vardı. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara varıncaya kadar diğer taleplerimizle ilgili cümle kurulabilirdi. Henüz bunlara ilişkin bir cümle kurulmadı."

Yalçın, 967 teklifin toplu sözleşme masasında olduğunu belirterek, tüm tekliflerin ele alınmasını için zamanın verimli kullanılması ve görüşmelerin aralıksız devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

Teklifin, Merkez Bankasının enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olduğuna dikkati çeken Yalçın, "Hiç vakit kaybetmeden yeni teklifin gelmesi için maliye bürokrasisinin ve Kamu İşveren Heyeti'nin çalışması gerekiyor." dedi.

Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci başlıyor

 

Memur ve emekliye zam takvimi belli oldu

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)