BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporHukukçular da TFF'yi suçladı----

Hukukçular da TFF'yi suçladı

Hukukçular da TFF'yi suçladı
27 Haziran 2013 - 11:37 www.finansgundem.com

FB ve Beşiktaş'a verilen cezalarla hukukçular, Fenerbahçe gibi düşünüyor ve işin bu noktaya gelmesinde TFF’nin payının büyük olduğunu savunuyor

UEFA Disiplin Kurulu’nun önceki akşam Fenerbahçe ve Beşiktaş ile ilgili verdiği kararlar Türkiye futbolunda yeni bir kaosu da beraberinde getirdi. “3 temmuz süreci” olarak bilinen ve bitti sanılan “kâbus” kafalarda onlarca soru işaretiyle tekrar karşımızda. Mehmet Ali Aydınlar’ın Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı olduğu döneme denk gelen şike süreci, bir karara bağlanmadan TFF’nin toplu istifasıyla devam etmişti. Ardından, “meseleyi kapatmak” üzere, hükümetin de desteğiyle göreve gelen Yıldırım Demirören federasyonu ve TFF Tahkim Kurulu, haziran 2012’de Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun (PFDK) şike ve teşvik dosyasında yer alan tüm cezaları onamıştı. Buna göre “şahıslar” ceza alıp davayı bir üst mahkemeye taşımış, kulüpler için ise herhangi bir yaptırım olmamıştı. İktidarın da topa girmesiyle “kulüpler ve kişileri ayırma” misyonunu yerine getiren TFF, Fenerbahçe Kulübü’nün de dediği gibi bu olumsuz tablonun “sorumlusu” gibi görünüyor. Aradan geçen bir yılda görüldü ki; Demirören yönetiminin tek icraatı, sorunları halı altına süpürmek olmuş. Zira, UEFA’dan çıkan yeni kararlar tüm gerçekliğiyle ortada duruyor. Peki şimdi ne olacak? Taraf gazetesi olayı hukukçulara sordu
Alpay Köse - İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyon Başkanı
“TFF doğru hamleler yapmalı”
TFF kurullarının aldığı karar ile UEFA’nın verdiği ceza arasında bir çelişki var. Bundan dolayı TFF’ye bir baskı uygulanabilir. Burada TFF’nin tavrı çok önemli. İşi, restleşmeye dökerlerse Türkiye’nin UEFA üyeliği dahi askıya alınabilir. Bu yüzden TFF doğru hamleleri yapmalı. Milli takımı bekleyen tehlike bu.
“Kupa Trabzonspor’a verilebilir”
UEFA’nın son kararıyla şike netleşti. 2010- 11 sezonu şampiyonluk kupası Trabzonspor’a verilebilir. Ancak bunun için bir mevzuat değişikliği gerekiyor. Hukuki ve teknik birtakım problemler var. Onlar aşılabilirse, kupa Trabzonspor’a verilebilir. O sezon iki takım da ligi aynı puanla bitirmişti. Şampiyonluk kupasını alan tarafın şike cezası alması kupanın sahibini değiştirebilir.
“Süreç ne zaman sona erer”
Tahkim 15 temmuzda kararını açıklar. Ancak CAS daha uzun sürer. Fenerbahçe yöneticilerinin davayı CAS’a taşıması ve davanın sonuçlanması yedi-sekiz ayı bulabilir.
“Porto örneği geçersiz”
Portekiz devi Porto’nun aldığı cezayı bir üst mahkemeye taşıyarak değiştirmesi örneği bugün için bir şey ifade etmiyor. O örnekten sona UEFA mevzuatında bir dizi değişikliğe gidilmişti.
Türker Aslan - CAS Hakimi ve Eski Tahkim Kurulu Başkanı
“Tahkim’de karar değişmez”
Fenerbahçe’nin yapacağı itiraz sonrası Tahkim birkaç gün sonraya randevu verir. Karar en geç 15’inde açıklanır ama değişen bir şey olmaz. Dava CAS’a gelir.”
“Süphe dahi UEFA için yeterlidir”
16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın sonuçları UEFA’yı etkilemez. UEFA’nın Fenerbahçe’ye tazminat ödemesi gibi bir durum söz konusu bile değil. UEFA’nın kendi kurulları ve kendi hukuku burada geçerlidir ve onlar için ‘süphe dahi’ ceza vermek için yeterli olabilir.”
“TFF bu hale getirdi”
Cezalar kesinleştikten sonra en zor iş TFF’ye düşüyor. UEFA bir yaptırım görmek isteyecek. Zamanında bu işi göğüsleyemedikleri açık. Hiçbir ceza vermeden işin üstesinden gelme yolunu seçtiler ve olaylar bu hale geldi. Puan silme cezası verilseydi 58. madde ile oynanmasadı bu iş bu hale gelmezdi.”
İsmail Altay - Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi
“Verilen bir karar var”
Keşke olmasaydı denilen bir karar var ortada. UEFA Tahkim Kurulu’ndan çıkacak karara göre CAS süreci işleyecek ama burada önemli olan; UEFA’nın gördükleri. Türkiye’de bu sürecin nasıl işlediğini, halı altına süpürme eylemlerini net biçimde gördüler.”
“Futbol onların oyunu”
58. madde değiştirilerek birtakım “kurtarma” operasyonları yapıldı ama bu kez de UEFA’nın kesinlikle kabul etmeyeceği kriterler kabul edildi. Futbol, UEFA ve FIFA’nın oyunu. ‘Benim oyunumu oynayacaksınız’ diyorlar, açık ve net. Siz bir takım işlere kalkışırsanız oyunu tanımıyorum demiş olursunuz ve kendi kurallarına göre başka bir futbol oynarsınız. TFF’nin yarattığı yanlış imaj bu.”
“İktidar futbolun içinde olmamalı”
“Sürecin sonunda TFF, UEFA ile uyumlu ceza vermek zorunda kalacak. Hak mahrumiyeti, sorumluluğu bulunan kişilere para cezası ve küme düşmeye varana kadar çeşitli yaptırımlar söz konusu. UEFA’nın dediği şu; ‘Sen yargılamayı beceremedin, biz de gereğini yaptık’. İktidarın da işin içine girmesiyle ‘kurumlarla kişileri ayıralım’ derseniz, bu sonuçlar kaçınılmaz.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)