BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık'Hücumbot gibi bir bankayız'----

'Hücumbot gibi bir bankayız'

'Hücumbot gibi bir bankayız'
01 Mart 2013 - 16:47 www.finansgundem.com

Burgan Bank, Irak, Kuveyt, Ürdün, Cezayir ve Tunus’ta bulunan toplam 145 şubesini de Türkiye iş dünyasına açacak

Para Dergisi’nden Esin Çetinel’in Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez ile gerçekleştirdiği röportaj:
2012’nin son günlerinde Türkiye yeni bir banka ile tanıştı, Kuveytli Burgan Bank... Eurobank Tekfen’in Eurobank’a ait yüzde 70 hissesini 355 milyon dolara satın alan Burgan Grubu, ardından bankanın diğer ortağı Tekfen Holding’in de yüzde 29.26 hissesini 189 milyon dolara satın aldı. Türkiye’ye bu şekilde adım atan banka bugünlerde yoğun reklam kampanyalarıyla markasını tanıtmaya çalışıyor. İstanbul’da neredeyse her sokak başına konan “Burgan Bank Türkiye’de” bilboard ilanları ile merak uyandırılırken bankanın içinde de çok hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Eurobank Tekfen’in tüm üst yönetimini koruyan Burgan Grubu, Türkiye’deki bankacılık stratejisini de bu ekibe emanet etmiş durumda. Kaptan köşkünde ise Eurobank Tekfen’in genel müdürlüğünü yürütmüş olan Mehmet Sönmez bulunuyor. Heyecanını “İşe yeni başlamış gibiyim” diyerek ifade eden Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez, bankanın odaklanacağı alanları, bireysel, ticari ve KOBİ bankacılığı olarak sıralıyor. Yani tüm bankaların odaklandığı alanlar… Ancak diğer bankalardan çok sayıda hizmet ve ürünle farklılaşacaklarını ifade eden Sönmez, “hücumbot”a benzettiği ekibiyle bunları birkaç ay içinde ardı ardına hayata geçireceklerini söylüyor.
Nisan ayından itibaren 30-40 bin TL’si olan herkese bireysel yatırım danışmanlığı hizmeti verecek olan Burgan Bank, Irak, Kuveyt, Ürdün, Cezayir ve Tunus’ta bulunan toplam 145 şubesini de Türkiye iş dünyasına açacak. Yine birkaç ay içinde Irak ve Cezayir’de birer Türkiye masası kurarak Türk iş insanlarına ayrıcalıklı hizmet sağlayacak. Bunun altyapısını kurmak için önce Irak’ta Bağdat’a ardından Cezayir’e gitmeye hazırlanan Sönmez ile giderayak Burgan Bank’ın Türkiye’ye yönelik stratejilerini konuştuk...
Bir buçuk ayda neler yaptınız? Hangi alanlara odaklandınız?
Biz üç noktaya odaklanmaya karar verdik. Bir tanesi, bireysel bankacılık. Faizlerin düştüğü bu ortamda insanlar “paramı en iyi nerede değerlendirebilirim” diye soruyor. Bireysel tasarruf sahipleri önümüzdeki beş yıl içerisinde daha fazla profesyonel danışmanlık alma ihtiyacı hissedecek. Bu, günümüzde yalnızca varlıklı kişilere özel bankacılık kapsamında verilen bir hizmet. Ancak bunun biraz daha tabana yayılması gerekiyor. Bu yüzden iştirakimiz Burgan Yatırım ile birlikte harekete geçtik. Yeni ürün ve hizmet paketlerini, 30-40 bin TL’si olanlara da sunmak üzereyiz. Teknolojinin de desteğiyle nisan ayından itibaren bu hizmetimizi online kanalda devreye sokacağız.
Yani internet bankacılığı mı?
Şu anda sadece internet bankacılığını kastediyoruz. Danışmanlık hizmetinde ise örneğin menkul kıymetler piyasasında trendler nereye gidiyor, hangi hisselere yatırım yapmalı, bizim öngörülerimiz nedir gibi çalışmalar sunulacak. Burada sadece hisse senedi değil, tüm finansal piyasalar, yani yatırım fonları, döviz ve faizli enstrümanlar gibi aklınıza ne geliyorsa hepsi olacak. Paranız belli bir seviyede olmasa da internet üzerinden yüz yüze konuşurken alacağınız tüm bilgileri online vereceğiz. Ayrıca bizden ürün alsın almasın herkese bu piyasa bilgilerini sürekli sunacağız. Şu anda bu anlattıklarımın yüzde 60’ını yapıyoruz. Kalan yüzde 40’ını da nisan ayında devreye sokacağız.
Online soru cevap, yani chat mi yapılacak?
İlerideki safhada chat yapılabilecek bir modele de geçeceğiz.
Son dönemde Banka bonoları türev fonlar, anapara korumalı fonlar öne çıktı. Siz de bu ürünlerden çıkaracak mısınız?
Evet, hepsinde yer alacağız. Portföy şirketimiz kanalıyla yatırım fonları ve diğer tüm enstrümanları geliştireceğiz. 2013’ün ikinci yarısından itibaren bunları devreye almayı planlıyoruz.
BES yapacak mısınız?
BES şirketi kurmayacağız ancak BES satacağız. Mevcut BES şirketleriyle anlaşma yapıp BES poliçesi satacağız. Görüşmelerimiz sürüyor. Yakında açıklayacağız.
Odaklanacağız diğer alanlar nereler olacak?
KOBİ’ler ikinci kulvarımız olacak. Burada hedefimizdeki KOBİ’ler ise imalat, imalat yan sanayi, ticaret ve hizmetler kategorisine giren şirketler. Dolayısıyla şubeleşme stratejimiz hep organize sanayi bölgeleri ve ticaretin yoğun olduğu il ve ilçeler olacak. Turizm sektöründe ise pansiyonlara ve küçük otellere odaklanacağız. Büyük turizm işletmelerine ise ticari bankacılık kapsamında hizmet sunmaya devam edeceğiz. Şu anda turizme 7-8 yıllık dövizli kredi veriyoruz. Verdiğimiz kredilerin yüzde 10’a yakını turizm sektörüne gidiyor.
Ticari bankacılık konusunda neler yapacaksınız?
Üçüncü odaklanacağımız alan ticari bankacılık olacak. Ticari bankacılıkta Burgan Bank’ın bize sağladığı çok büyük fark oldu. 2012 yılında Türkiye’nin dış ticareti yüzde 4 büyüdü. Ancak Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika yani MENA bölgesindeki dış ticaret artışı yüzde 35 oldu. Bankamızın tüm şube ağı bu bölgede. Örneğin Burgan Bank’ın sadece Irak’ta 38 şubesi var. Üstelik sadece Kuzey Irak’ta değil, Bağdat ve Basra’da da şubeleri bulunuyor.
Bu ülkelerde kaç şubeniz var?
145 şubemiz var. Sadece MENA bölgesinde Türkiye dahil 205 şubeye ulaşıyoruz. Türkiye dış ticaret stratejisini bu ülkelere doğru çevirmiş durumda. Bu bizim için ticari bankacılık tarafında fark yaratacağımız yol haritası olacak. Şimdi bunun için altyapıyı kuruyoruz. Özellikle bu bölgedeki ülkelerle dış ticaret yapan şirketlerin nakit getirmesi büyük sorun. Buna aracılık etmek birinci misyonumuz...
Buralarda vereceğiniz hizmetler neler olacak?
Bir ihracatçı düşünelim, Cezayir veya Irak’a ürün satacak. Ürün satacağı karşı tarafı iyi tanımıyor. Ama benim orada şube ağım var ve yerel müşteriyi iyi tanıyorum. Yani biz o ülkelere yönelik yatırım, hukuki altyapı ve istihbarat konularında işadamlarına yardımcı olacağız. Kısacası muhatap olunacak kişilerin bulunması ve sorgulanması gibi bir ihracatçı şirketin ihtiyacı olan her alanda hizmet sunacağız. Ayrıca ülke bazında masalar kuracağız. İlk başta Irak ve Cezayir için masa kuracağız. Bireysel bankacılıkta nasıl danışmanlık hizmeti veriyorsak dış ticarette de Türkiye’nin bir bileni olmak istiyoruz.
Burgan Bank’ın ilk basın toplantısında bu konuya dikkat çekmiştiniz. Türk şirketlerden nasıl geri dönüşler aldınız?
Özellikle Irak’la ilgili Türk şirketlerinden inanılmaz yoğun talep alıyoruz. Bugüne kadar hiç çalışmadığımız şirketler arayıp “Ne zaman başlıyorsunuz” diye soruyor. Şimdi arkadaşlarımla Bağdat’a, ardından da Cezayir’e gideceğiz. Masa kurmak için öncelikle altyapıya bakacağız. Altyapı kurduktan sonra da isteyen müşterilerimize hemen paket hizmet sunacağız.
Bunlar ne zaman hayata geçecek?
Bunu bir iki ay içinde yapacağız. Böylece Irak ve Cezayir başta olmak üzere Kuveyt dahil Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle nakit akışı ve dış ticarete aracılık etme faaliyetlerimizi artıracağız. Zaten bir iki pilot uygulamaya da başladık. Biz hücumbot gibiyiz. Yani hızlı çevik hareket edebilen bir bankayız.
Sukuk ihraç edecek misiniz?
2014 yılı sonrası için düşünüyoruz. Sukuk değil ancak benzer çok ürün var, önümüzdeki yıl itibariyle bunları çıkartacağız.
Burgan Bank ileride büyük bankalar ligine oynayacak mı?
Hayır, biz odaklı bankacılık yapacağız. “Her yerde varım her şeyi yapacağım” derseniz, o zaman ölçek bankacılığına oynamanız lazım. Bugün Türkiye’nin ilk 10 bankası her alanda var. Biz ise en güçlü olduğumuz alanları arkamıza alıp müşterilerimize bu çerçevede hizmet sunacağız.
Peki, hangi alanlarda ne kadar büyümeyi hedefliyorsunuz?
Türk bankacılığında kredi hacmi her yıl ne kadar büyürse biz 10 puan üzerinde büyüyeceğiz. 2013 sonunda aktif büyüklüğümüzü 6.5 milyar TL’ye çıkartacağız. Yani yüzde 20-25’lik bir büyümeye karşılık geliyor. Mevduatta ise sektörün 8 puan üzerinde bir büyüme hedefliyoruz.
Bu yıl şube açmayacağız. Mevcut şubelerimizi verimli büyütmeye çalışacağız. Önümüzdeki beş yılda ise 20 ilin dışında, artı 10 ilde daha faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Kredi büyümesi ve şehirlere göre yeni bir plan hazırlıyoruz.
Ortadoğu ve Körfez bölgesi dışında dış ticarette etkin olmayı düşündüğünüz başka ülkeler var mı?
Biz, eski ana ortağımız Eurobank’tan dolayı Avrupa’da da çok etkiliyiz. Eurobank olarak zamanında bu bölgede sekiz ülkede faaliyet gösteriyorduk. Burada çok etkin bir muhabir ağına sahibiz o piyasaları çok iyi biliyoruz.
Avrupa’da hangi ülkelerde etkinsiniz?
Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Polonya, Yunanistan, Almanya, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere çok etkin bir dış ticaret aracılık ağı hizmetimiz var. Buradaki ağırlığımızı sürdüreceğiz.
Önümüzdeki iki üç yıla ilişkin planlarınız nedir?
2014, 2015 ve 2016’ya yönelik iş planımızı detaylı biçimde hazırlıyoruz. Önümüzdeki üç yıl içinde hangi seviyelere geliriz, kaç müşteri, kaç çalışan, kaç şube olur diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İki üç ay içinde bunlar da detaylanacak.
“Körfez, enerji ve finansla ilgileniyor”
Burgan Bank faaliyetlerini halen Irak, Kuveyt, Ürdün, Cezayir ve Tunus’ta sürdürüyor. Grubun Türkiye hariç bu ülkelerde toplam 145 şubesi var. Burgan Bank’ın Eurobank Tekfen’i satın almasının ardından Körfez bölgesindeki işadamlarından çok sayıda telefon aldıklarını söyleyen Burgan Bank Genel Müdürü Mehmet Sönmez’in bu bölgeye ilişkin değerlendirmesi şöyle:
“Burgan Bank ismini aldıktan sonra Körfez bölgesinden çok sayıda işadamı bizi arayarak ‘Türkiye’ye yatırım yapmak istiyoruz’ dedi. Bu bölge özellikle finans ve enerji yatırımlarıyla ilgileniyor. Ancak burada bir de fonlar var. Bu fonlar sektör seçmeden para kazanabilecekleri her alana girebiliyor. Biz de KOBİ’leri çok iyi tanıyoruz. Dolayısıyla söz konusu fonlar hangi sektörü istiyorlarsa biz aracılık etmeye hazırız. İster Anadolu’da isterse büyük şehirlerde olsun, hangi şirket ortak almak veya şirketini satmak istiyorsa bunu biliyoruz. Kısacası elimizde müthiş bir hazine var. Bu nedenle şirket evlilik ve satın almalarında yine çok aktif olacağız.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)