BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’nin yeni stratejisi Çin’e odaklanıyor----

HSBC’nin yeni stratejisi Çin’e odaklanıyor

HSBC’nin yeni stratejisi Çin’e odaklanıyor
16 Kasım 2020 - 17:43 www.finansgundem.com

HSBC’nin Çin’de büyük hedefleri var. İngiltere bankası Avrupa ve ABD’de küçülme kararı aldı ve Asya’ya yöneldi. Ancak bu karar bankanın yönetim kadrosuna yansımadı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel bankacılık devi HSBC, odak noktasının Çin olduğunu açıkladı. Ancak yönetim kadrosu, bankanın halen İngiltere-ABD şirketi olduğunu yansıtıyor. Londra merkezli, Asya odaklı banka, geçtiğimiz 12 ayda baş hukuk danışmanı, operasyon direktörü ve 3 yönetim kurulu üyesi atadı. Göreve gelen yeni isimlerin hepsi ABD’li. 14 yönetim kurulu üyesinden yalnızca ikisi Çin vatandaşı.

HSBC, ABD ve Çin arasındaki gerilimin zorluklarıyla yüzleşen uluslararası şirketlerin bir örneği. Banka Washington ve Pekin’den birbiriyle yarışan sadakat teminatı talepleri aldı. Çin ise, Hong Kong’a yönelik bir ulusal güvenlik kanununu yürürlüğe soktu. ABD, İngiltere ve diğer batı hükümetleri, yasaları Hong Kong’u kapsayacak şekilde esnetmeyi kabul etmedi.

Bankada üst düzey atamalar, bankanın halihazırda mütevazı olan ABD operasyonlarını daha da küçülttüğü ve şubelerini kapattığı bir dönemde gerçekleşti. 

Hong Konglu yatırım uzmanı Gregg Li, “iş dünyasında bir mantığı yok” dedi ve HSBC’nin en büyük yatırımcısı Ping An Insurance’ın bankanın yönetim kurulunda bir temsilcisinin bulunmadığına dikkat çekti. Açıklamasının devamında, “Çin’in gittiği yön düşünüldüğünde, Çin ekonomisi ve önde gelen oyuncularla daha yakın çalışmalar yürütmek istenir” ifadesini kullandı. Ping An açıklama yapmayı reddetti.

Wall Street Journal’ın haberine göre, HSBC Asya’da dünyanın geri kalanında kazandığından çok daha fazla kazanıyor. Bankanın İngiliz CEO’su Noel Quinn, kredi kurumunun Çin’de ve Hong Kong’daki kar getiren iş ağı üzerine yeniden odaklanıyor ve Avrupa ve ABD’deki operasyonlarını küçültme yoluna gidiyor. 

Quinn, bir röportajında vatandaşlık sahibi olunan ülkenin önemsiz olduğunun altını çizdi. Açıklamasında, “vatandaşlığa değil, tecrübeye bakmanız gerek” ifadesini kullandı.

Mayıs ayında Hong Kong’un eski CEO’su Leung Chun-ying HSBC’ye çağrıda bulunarak, güvenlik yasasını desteklerini açıklamalarını istedi. HSBC, Ekim ayında Çin hükümetinin dolar tahvillerinin satışını düzenleyen bankalar arasında yer almadı. Banka yıllardır ilk kez böyle bir satışa dahil olmadı. 

Leung, “bankanın yeni yönetim kurulunu ilgiyle izleyeceğim” dedi. Açıklamasının devamında, “her şirketin, ana pazarlarında yönetim kurulu düzeyinde yeterli kolektif uzmanlığı bulunmalı” ifadesini kullandı.

HSBC’nin İngiliz Yönetim Kurulu Başkanı Mark Tucker, eski Citigroup Başkanı Jamie Forsee, Bridgewater Associates eski CEO’su Eileen Murray ve Microsoft’un eski yöneticisi Steven Guggenheimer’i bu yıl yönetim kuruluna dahil etti. Jackson Tai ve Heidi Miller ile birlikte, yönetim kurulunun %36’sını ABD vatandaşları oluşturuyor. Bu oran 2016 yılında, Tucker’ın başkanlığından önce %25 seviyesindeydi.

HSBC Çin’de Pinnacle isminde yeni bir dijital varlık planlama ve sigorta birimini başlatacak. Bu birime önümüzdeki dört yılda 2,000 ila 3,000 arası çalışan alınacak. Pinnacle, Çin’de fintek lisansını aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, HSBC bu lisansı alan ilk yabancı finans kurumu oldu.

Hong Kong Üniversitesi’nden Bob Tricker, vatandaşlık konusunun karmaşık olmadığını söyledi. Tricker, “içgüdüsel bir şekilde açık” dedi. Açıklamasının devamında, “eğer stratejileri gelecekte Çin’e odaklanacaksa, yönetimlerini de buna yönelik şekillendirmeleri gerekir. Çin’de şirketlerdeki güç dengesi bu şekilde belirlenir” ifadelerini kullandı.

Çakışan piyasa kuralları bankaları risk altında bırakacak

 

Çinli şirketlere temerrüt şoku

 

Yabancı yatırımcılar için güvenli liman: Türkiye

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)