BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÇakışan piyasa kuralları bankaları risk altında bırakacak----

Çakışan piyasa kuralları bankaları risk altında bırakacak

Çakışan piyasa kuralları bankaları risk altında bırakacak
16 Kasım 2020 - 15:47 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği düzenleyici kurumları, Brexit sonrasında sermaye piyasası kurallarının çakışmasına yönelik çözüm arıyor. İki taraflı yükümlülükler bankaları risk altında bırakacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği düzenleyicileri, Brüksel’in Brexit sonrası İngiltere’nin standartlarını güçlü bir şekilde belirleyememe ihtimaline karşı, Avrupa Birliği bankalarının Londra şubelerinin sermaye piyasası işlemlerini New York üzerinden gerçekleştirmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Yetkililer, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin birbirlerinin finansal piyasalarına yeterli erişim hakkını sağlamama halinde, acil durumda kuralları gözden geçirerek çözüm yolu arıyor. İngiltere, Avrupa Birliği’nden 31 Aralık tarihinde ayrılacak.

İngiltere’nin çıkış tarihi yaklaşırken, Londra ve Brüksel arasındaki tansiyon, iki tarafın ne kadar erişim hakkı tanıyacağı konusunda yükseldi. Avrupa Birliği diplomatları, Fransa’nın Avrupa Birliği bankalarının Londra şubelerinde, bir anlaşmaya varılamazsa, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin çakışan kuralları arasında kalma riski olduğunu konusunda endişe bildirdiğini söyledi.

Sermaye piyasası işlemleri, faiz oranları ve krediler İngiltere’nin en büyük alanlarından biri ve mevcut kurallar dahilinde, Avrupa Birliği piyasalarında 50 trilyon dolarlık işlemlere izin veriliyor. Swap işlemleri, Avrupa Birliği’nin “sermaye piyasası türev araçları yükümlülüğü” adı verilen kuralı dahilinde özellikle endişe uyandırıyor. Bu kurala göre, en yoğun işlem gören araçlar bir Avrupa Birliği yetkili kurumundan ya da Brüksel’in denkliğini onayladığı bir kurumdan yapılmalı.

Avrupa Birliği bankalarının Londra merkezli kolları, ateş hattında kalabilir zira, İngiltere’deki işlemlerde Avrupa Birliği’nin kısıtlamalarına maruz kalıp kalmayacakları belirsiz. Bu da bankaların iki farklı düzenleyicinin çakışan ve birbiriyle çelişen yönetmeliklerine uymak zorunda kalma riskini ortaya çıkarıyor.

Konuyu Avrupa Birliği finansal hizmetler toplantısında dile getiren Fransa, konuyla ilgili bir anlaşma olmaksızın, Londra’da faaliyet gösteren Avrupa Birliği bankalarının sermaye piyasası işlemlerini ABD üzerinden yürütmekten başka çaresi kalmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği, ABD’deki kurumların denkliğini kabul ediyor. Böyle bir sonuç istemsiz ve arzu edilmeyen bir durum olarak kabul ediliyor ve Avrupa Birliği ile İngiltere yetkilileri, muhtemel çözüm yollarını inceliyor. Paris merkezli bir Avrupa Birliği kurumu olan Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), “bir çözüm üzerinde çalışıldığını” söyledi ve daha fazla açıklama yapmadı.

Geçtiğimiz hafta İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA), Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA)’yle çakışan yükümlülüklerin yaratacağı hasarı en aza indirmek için müzakerelere açık olduğunu söyledi. Finansal hizmetler, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin yeni bir ticaret anlaşması üzerindeki çalışmalarının kapsamının dışında kalmıştı. Bunun yerine, finansal hizmetlerde gelecekteki erişim, her iki tarafın da alacağı, tek taraflı denklik kararlarına bağlı olacak.

Brüksel’in şimdiye kadar İngiltere’ye denklik ve diğer piyasa erişim haklarını verip vermeyeceği konusundaki sessizliği, İngiltere’yi kızdırdı. Avrupa Birliği Komisyonu, böyle bir karar almadan önce İngiltere’nin düzenlemelerinin açıklanması gerektiğini ifade etti. Brüksel’deki yetkililer, kapsamlı bir ticaret anlaşmasına yönelik müzakereler sürerken, Avrupa Birliği’nin denklik konusunda herhangi bir karar açıklamayacağını bildirdi.

Sermaye piyasaları özelinde, Fransız yetkililer, Avrupa Birliği’nin veri gizliliği konusunda blok dışındaki şubelere kolaylık tanıyan kurallarına işaret ederek, bir çözüm yolu bulunabileceğini söyledi. Fransa’nın finansal piyasalar düzenleme kurumu AMF, “müzakere içindeki otoriteler konuyu tartışmaya devam ediyor ve bizim pozisyonumuzda bir değişiklik yok” dedi. Fransa Maliye Bakanlığı ise yorum yapmayı reddetti.

Yabancı yatırımcılar için güvenli liman: Türkiye

 

Bir banka daha kripto para işine girdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)