BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHızlı trende İstanbul-Antalya müjdesi----

Hızlı trende İstanbul-Antalya müjdesi

Hızlı trende İstanbul-Antalya müjdesi
21 Haziran 2013 - 10:49 www.finansgundem.com

Hızlı tren güzergahı ile İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi şehirlere kısa sürede ulaşılması mümkün olacak.

Türkiye’nin son 10 yılda demiryolu taşımacılığına yönelik yatırımları artarken, ekonomi yönetimi bu alana ilişkin yeni hedefler ortaya koydu. Mevcut hatların modernizasyonu ve hızlı tren ağının güçlendirilmesi planlanıyor.
Hızlı tren güzergahı ile İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi şehirlere kısa sürede ulaşılması mümkün olacak. Türkiye ekonomisinin beş yıllık yol haritasının çizildiği 10. Kalkınma Planı’nda yer alan bilgilere göre 2018 yılı sonuna kadar 393 kilometre uzunluğundaki Ankara-Sivas ve 167 km uzunluğundaki Ankara (Polatlı)-Afyonkarahisar hızlı tren hatları da işletmeye açılacak. Demiryolu yük ve yolcu taşımacılığı özel demiryolu işletmelerine de açılıyor.
TCDD şebekesi yenileme ve bakım-onarım hizmetlerinin özel kesim eliyle yürütülmesi hedefleniyor. TCDD’nin kamu üzerindeki mali yükünün de sürdürülebilir seviyeye çekilmesi öncelikli amaçlar arasında. Bu kapsamda Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı demiryollarının tüm yatırım ve borçlanması ile nakit akışını yakından takip edecek. Mali yükler en aza indirilecek.
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan kalkınma planına göre hızlı tren ağı Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Ankara-Konya ve İstanbul-Eskişehir-Antalya koridorlarından oluşuyor. Plan dönemi sonuna kadar Başkent’ten Sivas ve Afyonkarahisar’a olan hattın faaliyete geçirilmesi amaçlanıyor.
Geçen yıl sonu itibarıyla 888 kilometre olan hızlı tren hat uzunluğunun 2018 yılında 2 bin 496 km’ye çıkarılması amaçlanıyor. Elektrikli hat yüzdesi beş yıl sonunda yüzde 26’dan yüzde 70’e çıkarılacak. Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun çerçevesinde TCDD’nin yeniden yapılandırılmasının tamamlanması öncelikler arasında.
Çift hatlar yolda, posta serbestleşecek
Uzun süredir üzerinde çalışılan kalkınma planı ile demiryollarında yaşanan kazaların da önüne geçilecek bir adım atılıyor. Trafik yoğunluğuna bağlı olarak belirlenen öncelik sırasına göre mevcut tek hatlı demiryolları, çift hatlı hale getirilecek. Ayrıca şebekenin ihtiyaç duyduğu sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımları da hızlandırılacak. Sinyalli hat yüzdesi de yüzde 33 seviyesinden yüzde 80’e çıkarılacak. Ulaştırma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise posta piyasasının serbestleştirilmesi ile ilgili. Buna ilişkin kalkınma planında “Posta piyasasının serbestleştirilme sürecinde etkin düzenleme ve denetim yoluyla posta sektöründe rekabetçi bir yapı oluşturulacaktır.” ifadeleri yer alıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)