BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHans’a Demirbank tazminatı.. Hasan’a yok mu? ----

Hans’a Demirbank tazminatı.. Hasan’a yok mu?

Hans’a Demirbank tazminatı.. Hasan’a yok mu?
23 Temmuz 2015 - 11:36 www.finansgundem.com

Demirbankzede 1000'e yakın Alman yatırımcı AİHM kararıyla tazminat alacak. Gözler şimdi Demirbank'ın 13 bini aşkın Türk ortağında

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirbank'ın ana hissedarlarından Sema Cıngıllığlu ve küçük ortak Michael Reisner'ın lehine verdiği kararın 1000'e yakın Alman yatırımcı için de sonuç doğurduğu ortaya çıktı.

AİHM, önceki gün açıkladığı kararında, 'Sema Cıngıllıoğlu'nun Demirbank'a el konulması kararının iptali için Türkiye'de açtığı davaları kazandığını, Danıştay'da onaylandığı halde bunun BDDK tarafından uygulanmadığını' belirtmiş, Türkiye'yi haksız bulmuştu. Başvuru sahiplerinin 'yargıya erişim hakkından yoksun bırakıldıklarına ve özel mülkiyet haklarının ihlal edildiğine' hükmeden AİHM kararında, tazminatla ilgili kararın daha sonra açıklanacağı belirtilmişti.
 
ALMANLAR BİRLİK KURDU

6 Aralık 2000'de TMSF tarafından el konulan Demirbank'ın yüzde 25 civarında bir kısmı halka açıktı. İstanbul Borsası'nın yanı sıra Frankfurt, Münih ve Berlin Borsalarında da hisseleri işlem gören Demirbank'ın 13 bini Almanya'da olmak üzere Avrupa'da da 14 bini aşkın yatırımcısı vardı. Demirbank'a el konulması nedeniyle mağdur olan 1000'e yakın Alman vatandaşı küçük yatırımcı 2002'de bir araya gelerek, "Avrupalı 'Demirbankzedeler' Ortak Hareket Birliği - IGDD" adlı bir platform kurmuş ve Türkiye'de dava açma ve kamu kurumlarıyla görüşme yoluyla hak arama süreci başlatmışlardı. Sema Cıngıllıoğlu'nun Türkiye'de açtığı davalara müdahil olan Alman yatırımcılar, süreç AİHM'e taşırınca bu sürece de müdahil oldular. Hülya Güler’in Hürriyet’teki haberine göre dün açıklanan kararda adı geçen Alman Michael Reisner'in bu yatırımcılardan biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar pilot dava kararırının diğer Alman yatırımcılar için de emsal teşkil edeceğine dikkat çekti. Bu durumda Türkiye Devleti, Cıngıllı Holding, Sema Cıngıllıoğlu ve Reisner'ınn yanısıra 1000'e yakın Alman yatırımcıya da belirlenecek miktarda tazminat ödemek durumunda kalacak.
 
GÖZLER TÜRK YATIRIMCIDA

29 Ağustos 2001'de Borsa'dan çıkarılan Demirbank'ın o dönemde Türkiye'de ise 13 bin 456 küçük yatırımcısı yani hissedarı bulunuyordu. Türkiye'deki küçük yatırımcıların davalarında danışmanlık yapan Avukat Murat Esen, Sema Cıngıllıoğlu'nun dava açtığı süreçte küçük yatırımcılardan da dava açanlar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Ancak açılan davaların bir kısmı zaman aşımı, büyük çoğunluğu da, 'şirkete el konulması borsada yatırım yapmanın riskleri kapsamındadır' gerekçesiyle küçük yatırımcıların aleyhine sonuçlandı. Küçük yatırımcılar olarak ayrıca AİHM'e de gidildi. Ancak AİHM de Danıştay kararma paralel olarak başvuruları reddetti. Tahmin ettiğim kadarıyla AİHM'e başvuran Mihcael Reisner de borsadan hisse almış küçük bir yatırımcı olarak davayı kazandı. Bu durum Türkiye'deki yatırımcılar için bir umut olabilir. Gerekçeli kararı gördükten sonra yeni bir dava süreci başlayabilir."
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)