BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarHamas finansman için kripto kullandı!----

Hamas finansman için kripto kullandı!

Hamas finansman için kripto kullandı!
11 Ekim 2023 - 11:56 www.finansgundem.com

Hamas’ın İsrail’e cumartesi günü itibariyle gerçekleştirdiği saldırı kripto paraların mali suçlarda kullanımını tekrar küresel gündemin merkezine taşıdı. Zira WSJ haberine göre Hamas’ın finansman kaynağı kripto paralar

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hamas'ın geçen hafta sonu İsrail'e gerçekleştirdiği sürpriz saldırı grubun bu operasyonu nasıl finanse ettiği sorusunu gündeme getirdi. Wall Street Journal’ın haberine göre bu sorunun tek bir cevabı var: kripto para birimleri.

İsrail hükümet verileri ve blockchain analitik raporlarına göre saldırılardan önceki yıl boyunca üç militan grup (Hamas, Filistin İslami Cihad ve Lübnanlı müttefikleri Hizbullah) kripto yoluyla büyük miktarda fon aldı.

Önde gelen kripto araştırmacısı Elliptic tarafından yapılan analize göre, İsrailli yetkililerin İslami Cihad'a bağladığı dijital para cüzdanları, Ağustos 2021 ile bu yılın haziran ayları arasında 93 milyon dolara kadar kripto para aldı.

Başka bir kripto analitik ve yazılım firması olan Tel Aviv merkezli BitOK tarafından yapılan araştırmaya göre, Hamas'a bağlı cüzdanlar benzer bir zaman diliminde yaklaşık 41 milyon dolar aldı.

İslami Cihad militanları cumartesi günü Gazze Şeridi'nden İsrail'e saldırmak için Hamas'a katıldı, yaklaşık 900 sivili öldürdü ve en az yüz kişiyi kaçırdı. İsrail'in Gazze'ye yönelik bir saldırı dalgasıyla misilleme yapmasından bu yana en az 700 Filistinli hayatını kaybetti.

WSJ haberinde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, grupların kripto kullanımıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi. İslami Cihad ve Hizbullah'a yorum için ulaşılamadı.

Her üç militan grup da ABD hükümeti tarafından yabancı terör örgütleri olarak tanımlanıyor ve ABD Hazine Bakanlığı tarafından yaptırımlara tabi tutularak uluslararası bankacılık sistemine erişimleri sınırlandırılıyor. Bu gruplarla işlem yaptığı tespit edilen herkes ABD tarafından cezai kovuşturma ve yaptırımların hedefi olma riskiyle karşı karşıya.

Batılı terör analistleri ve eski yetkililer, kripto işlemlerinin ABD ve İsrail'in bu grupların yabancı fonlara erişimini kesmek konusunda ne derecede zorlandığının ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Zira İslami Cihad ve Gazze'de iktidarı elinde bulunduran Hamas, 1973 Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana en ciddi saldırılarını gerçekleştirmek ve Gazze sınırını geçmek için İsrail hükümetinin burnunun dibine silah ve teçhizat yığmayı başardı.

Haberde grupların aldığı kripto paraları doğrudan saldırıyı finanse etmek için kullanıp kullanmadığı belirlenemediği belirtiliyor. Ancak İsrailli yetkililerin kripto cüzdanlarından ne kadar para ele geçirildiğini de belirlenemediğine dikkat çekiliyor. Araştırmacılara göre gruplara aktarılan fonun ancak küçük bir yüzdesi ele geçirilebildi.

İsrail polisi salı günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından sosyal ağlarda bağış toplamak için kullanılan daha fazla sayıda kripto hesabını dondurduklarını ve bunun "terör örgütleri tarafından faaliyetlerini finanse etmek için kullanılan kripto para birimlerindeki finansal altyapıyı bulma” çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto kullanıcıların normalde bir kripto borsasında tutulan paranın dijital cüzdanlar arasında token değişimi yoluyla para aktarmasına ve bu süreçte bankaların by-pass edilmesine imkan sağlıyor. ABD Hazine Bakanlığı, geçen yıl yayınladığı bir raporda, kripto borsalarında mali suçlar kontrollerinde boşluklar olduğunu ve terörist grupların bu boşlukları kötüye kullanmasına izin verebileceğini söyledi. Raporda DAEŞ ve El Kaide'nin her ikisinin de kripto para birimleri üzerinden bağış aldığı belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Haziran ayında Hizbullah'a ait kripto paraları ele geçirmek için yapılan bir operasyonun ardından, dijital para birimlerinin kullanımının terör finansmanını durdurma işini daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Gallant, "Bu kolay bir iş değil" ifadelerine yer verdi.

İsrail Ulusal Terörle Mücadele Finansmanı Bürosu, İslami Cihad'ın cüzdanlarına karşı bir sonraki ay verdiği bir emirde, dünyanın en büyük kripto borsası Binance'deki 67 müşteri hesabında tutulan tüm kriptolara el konulmasını talep etti. Büronun bu yıl Hamas ve Hizbullah'a karşı verdiği emirler de Binance'teki fonlara el koymayı amaçlıyordu. WSJ haberine göre, ABD Adalet Bakanlığı, şirketin kara para aklamayla mücadele kontrolleri hakkında geniş bir soruşturma yürütüyor.

Bir Binance sözcüsü, kripto borsasının terör finansmanıyla mücadele etmek için İsrail'dekiler de dahil olmak üzere kolluk kuvvetleriyle aktif olarak ortaklık kurduğunu söyledi.

Sözcü, "Son birkaç gündür ekibimiz, devam eden çabaları desteklemek için günün her saati gerçek zamanlı olarak çalışıyor" dedi. İsrail polisi salı günü yaptığı açıklamada, yeni hesap dondurmalarının Binance'in yardımıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Hamas'ın finansmanını inceleyen araştırmacılar, kriptonun, Mısır'dan Gazze'ye nakit para getirmek de dahil olmak üzere grubun fon toplamak için kullandığı bir dizi araçtan biri olmaya devam ettiğini söyledi. ABD, İran'ın uzun zamandır grubun birincil bağışçısı olduğunu ve Tahran'dan yılda yaklaşık 100 milyon dolar düzenli fon sağlandığını söylüyor.

Mali suçlarla mücadele profesyonelleri için bir sektör grubu olan ACAMS'de kripto ve yasa dışı finans uzmanı olan Joby Carpenter, mali suçlarda kriptonun kullanımının yaygınlaşmasına dikkat çekerek "Kripto ek bir seçenek haline geldi” ifadelerini kullandı.

Hamas, El Kassam Tugayları'nın Telegram kanalında destekçilerinden Bitcoin bağışlamalarını istemeye başladığı 2019'dan beri kripto para toplamaya çalışıyor. Grup söz konusu tarihteki mesajında “Cihadın gerçekliği çaba ve enerji harcanmasıdır ve para savaşın bel kemiğidir” ifadelerini kullandı ve o yıl yaklaşık 30 bin dolar Bitcoin bulunduran bir cüzdanı adresine ekledi.

Eski bir üst düzey ABD Hazinesi yetkilisi olan ve şu anda grubu izleyen bir blockchain istihbarat şirketi olan TRM Labs'ta küresel politika başkanı olan Ari Redbord'a göre Hamas, terör finansmanı alanındaki en gelişmiş kripto kullanıcılarından biri.

Hamas, İsrailli ve ABD'li müfettişlerin blok zincirindeki işlemleri takip etmesinin ardından bağışçıların gizliliğini korumak için bağış adreslerini yayınlamayı durdurdu. Zira müfettişler dijital para birimi işlemleriyle ilgili verileri halka açık defterler üzerinden topluyordu.

Redbord, Hamas'ın o zamandan beri kripto adresleri üreten ve gerçek kripto para cüzdanını gizlemeye yardımcı olan ödeme işlemcilerine yöneldiğini ve bu işlemcilere bağlantıları web sitelerinin bağış toplama sayfalarına yerleştirdiğini söyledi.

El Kassam Tugayları, bu nisan ayında Bitcoin yoluyla bağış almayı bırakacaklarını ve destekçilerine başka şekillerde katkıda bulunmalarını söyledi. Grup, Telegram'da yaptığı açıklamada, bunun "bağışçıların güvenliği konusundaki endişelerinden" kaynaklandığını söyledi ve "bu para birimi aracılığıyla direnişi desteklemeye çalışan herkese karşı düşmanca çabaların iki katına çıktığını" belirtti.

Hesaplara el koyma emirlerine göre Hamas ve İslami Cihar halihazırda milyonlarca dolarlık kripto para birimini biriktirmişti.

Elliptic'in analizi, grupların kriptoyu yalnızca kripto fon toplamakta kullanmadığını, aynı zamanda kuruluşları içinde fonları taşımak için kriptonun kullanıldığını açıkladı. Londra merkezli araştırma şirketi, İslami Cihad'ın 2021'den bu yana Hizbullah'a 12 milyon doların üzerinde kripto para gönderdiğini, dolayısıyla farklı grupların birbirlerinin cüzdanları arasında da para transferi yaptığını tespit etti.

Analistlere göre transfer işlemlerinde ABD Doları’na sabit kripto para birimi olan tether kullanıldı ve diğer tokenları etkileyen piyasa oynaklığından kaçınıldı. Tether yetkilileri ise ilgili cüzdanları dondurmak dahil olmak üzere teröristlerin her türlü tether kullanımını caydırmaya kararlı olduklarını söyledi. Kripto firması yasa dışı faaliyetleri kısıtlamak için kolluk kuvvetleriyle yakın bir şekilde çalıştıklarını bildirdi.

Eski bir IRS müfettişi olan ve Elliptic’in kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışan ekibini yöneten Matthew Price, kripto kullanmanın "Mısır sınırından nakit kaçakçılığı yapmaktan çok daha kolay" olduğunu söyledi.

Hamas saldırısından hemen önce hedge fonlarından kritik hareket!

 

Küresel şirketlerden İsrail'deki faaliyetlerini durdurma kararı

 

Biden: İsrail'in korunması için gereken her şeyi yapacağız

 

İsrail tam taarruza geçme kararı aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)