BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHamamönü esnafının derdi nakit, vergi siyaset----

Hamamönü esnafının derdi nakit, vergi siyaset

Hamamönü esnafının derdi nakit, vergi siyaset
14 Mayıs 2014 - 05:45 www.finansgundem.com

Başbakan'ın sözleriyle gündeme gelen Ankara'nın tarihi semtindeki esnaf, kayıtdışından, vergilerden ve saatlerce siyaset konuşan vatandaştan şikayetçi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Bana Hamamönü’nden haber ver” sözleriyle gündeme taşıdığı, Ankara’nın tarihi semtinin esnafı vergiden, nakitsizlikten ve siyasetten şikâyetçi. Bir esnaf siyasetin Hamamönü ekonomisine anında yansımasını, “Feyzioğlu ile Başbakan tartıştı, onun bile yansıması oluyor. Vatandaş oturunca 1 saat siyaset tartışıyor. Çayını bile bitirmiyor” sözleriyle anlattı.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre, Erdoğan’ın, Ak Parti’nin afyonkarahisar kampında çek konusunda sıkıntı olmadığını Merkez Bankası verileriyle anlatan yardımcısı Ali Babacan’a, “Bana Merkez Bankası verilerini getirme. Merkez Bankası’ndan değil, esnafın içinden Hamamönü’nden haber ver” çıkışında bulunması Ankara’nın tarihi semtini ülke gündemine getirdi.

Milliyet’in görüştüğü Hamamönü esnafı, peşin çalışan ve kredi kartıyla çalışan esnaf olarak ikiye bölünmüş durumda. Eski bir çay ocağı işletmecisi bu durumu, “Biz çay parasını peşin alıyoruz. En fazla borç yazıyoruz. Bize sıkıntı yok” sözleriyle anlattı.
Kredi kartı çok, nakit girişi az

Özsüt Hamamönü şubesinin sahibi Aytekin Kaluç, şunları söylüyor:

“Son 1 haftada toparlanma var ama 2 aydır bir kısırdöngü söz konusu. Nakit girişi çok az. Gıda sektöründe 4-5 yıl önceki müşteri potansiyeli yok. Görüyorsunuz sokak kalabalık ama dükkânlara oturan yok. ‘Dışarıda yiyeceğime evde 15-20 lira verir yerim diye düşünüyor. 1500, 2 bin liranın altındaki kazanç zarar yazıyor.
Haliyle vergi kaçakçılığı oluyor. Hamur işinde yüzde 1’lik vergi bana gelince yüzde 8 oluyor. Kaşarı alırken yüzde 1, ekmeğin içine koyunca yüzde 8 vergisi oluyor. Benim 13’e sattığım köfte aşağıda 8 lira. Kıymanın kilosu belli. Yeterli denetim yok.”
Siyasal tartışmaların esnafa hemen yansıdığına işaret eden Kaluç, “Metin Feyzioğlu ile Başbakan tartıştı, onun bile yansıması oluyor. Vatandaş oturunca 1 saat siyaset tartışıyor. Çayını bile bitirmiyor. TV’de sürekli profesörler kendi arasında konuşuyor. Hiç aralarında bakkal gördünüz mü? Seçimden önce tüm adaylar geldi. Şimdi gelen yok” dedi.

FAİZDEKİ YÜKSELİŞ HERKESİ ETKİLEDİ

Hamamönü’nde parfümeri işleten Sebahat Aktepe ise şunları anlattı: “Halkın en yüksek kesiminin de en aşağıdaki kesiminin de geliri seçim öncesi ve sonrasında farketmedi. Esnafın geliri de orta. Faizdeki ani yükselişler herkesi etkiliyor. Kredi kartı kullanımı oranı yüzde 80-90 oranlarında. Nakit alışveriş hemen hemen bitti. Özel bir siyasi durum esnafı anında etkiliyor. Bir de rehberler kalenin dışını içi kadar gezdirmiyor. Esnafın da kendini yenilemesi lazım. Bu kadar kredi kartı kullanımına rağmen POS cihazları buraya 2 yıl önce girdi.”
İsmini vermek istemeyen bir grup esnaf da siyasi çekişmelerden şikâyet etti. Bu esnaflar, belirsizlikler nedeniyle ödemeler konusunda güvensizlikler yaşandığını savundular.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)