BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHam petrol nereye gidiyor?----

Ham petrol nereye gidiyor?

Ham petrol nereye gidiyor?
05 Ekim 2020 - 16:19 www.finansgundem.com

Eylül ayı ham petrol için bir başka zorlu dönem oldu. Vadeli işlemler ay sonunda %5,6 seviyesinde kapandı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eylül ayı ham petrol için zorlu geçen bir başka ay oldu. Vadeli işlemler piyasası ayı %5,6 seviyesinde kapattı. Yılbaşından bu döneme kadar yapılan analizlere göre ham petrol 2020 yılında %34.1 düşüş yaşadı. Genel olarak enerji hisseleri, 2020 yılında yatırımcılar için olumlu bir sektör olmadı. Energy Sector Select (XLE) Eylül ayında %14,6 düştü ve yılbaşından bu yana %45,5 düşüş yaşadı.

Bu düşüş bir sürpriz değildi. Şubat ayında yapılan bir analizin sonuçlarına göre vadeli işlemler piyasasında ham petrol fiyatları yılın belirli dönemlerinde artış ve yükseliş gösterme eğiliminde. Ham petrol fiyatları tipik olarak Temmuz ayında zirve yapıyor ve 14 Aralık ve 8 Şubat tarihleri arasında düşüş yaşıyor.

Peki ham petrolün 2020 yılı için geleceği nasıl?

Geçtiğimiz üç ay boyunca, petrol fiyatları 20 aylık üssel hareketli ortalamanın altında kaldı. Bu ortalama şu an 43,06 dolar seviyesinde. Bu da aynı zamanda 43,55 bandındaki dirençle paralellik gösteriyor. Aylık destek 36,13 seviyesinde ve bu da Eylül ayının en düşük seviyesi oldu.

Ham petrolün aylık denge işlem hacmi, Ağustos ayında ağırlıklı hareketli ortalamasının üzerinde kapattı. Bu ortalama şu an hareketsiz. Ancak Eylül ayında yeniden ortalamanın altına düştü. Denge işlem hacmi daha önce 2017 ve 2018 yıllarındaki düşüşlerinde desteği kırmıştı, bu da denge işlem hacminin rallisinin başarısızlığa uğramasını olumsuz bir gelişme haline getiriyor.

Forbes’un haberine göre, geçtiğimiz beş ayda aylık hacim düşük gerçekleşti. Dönem dönem düzenli canlanmalar olsa da yeni bir yukarı yönlü trend görülmedi.

Aylık Herrick Payoff Index (HPI), para akışını ölçmek için hacim, açık pozisyon ve fiyatları baz alıyor. HPI 2020 yılının ilk dönemlerinde aşağı yönlü hareketi test etti ve daha sonra Şubat ayında sıfır seviyesinde kapattı. Nisan ayında gerçekleşen düşüşlerden dönüş, HPI endeksini aşağı yönlü trendine çekti. Ekim ayında daha düşük seviyede bir kapanış, düşüş trendinin devam etmesiyle uyum sağlayacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın korona virüse yakalandığı haberleri, ham petrol ve hisse piyasalarını baskı altında bıraktı. Geçtiğimiz hafta ham petrol Eylül ayının ilk günlerindeki düşük seviyelerini yeniden test etti.

Pazartesi günkü açılış öncesinde oldukça fazla belirsizlik olacak. Bunda Trump’ın durumuyla ilgili gelişmeler büyük rol oynuyor. Teknik bir açıdan bakılacak olursa, piyasalar hafta sonuna doğru yükseldiği sürece, orta seviye trendi boğa taraftarı olacak.

ABD'nin ham petrol stokları azaldı

 

OPEC’in petrol piyasasındaki gücü kırıldı mı?

 

Petrolde stoklar arttı, fiyatlar düşüşe geçti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)