BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHaftalar sonra anlaştılar!----

Haftalar sonra anlaştılar!

Haftalar sonra anlaştılar!
27 Eylül 2013 - 08:55 www.finansgundem.com

ABD ve Rusya haftalar sonra anlaştı, Peki anlaşma neler getirecek?

ABD ve Rusya, haftalar süren diplomatik kilitlenmeden sonra, Suriye'yi elindeki kimyasal silahları teslim etmeye mecbur eden,  ancak aksi durumda askeri güç tehdidi içermeyen bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde anlaşmaya vardılar. ABD'nin BM temsilcisi Samantha Power, dün Rusya ile varılan anlaşmanın kimyasal silah stoklarını teslim etmesi için Suriye'yi "yasal olarak zorlayıcı" bir metin olduğunu söyledi. Tasarı dün toplanan 15 üyeli Konsey'e sunuldu. Diplomatlar, Konsey'in 24 saat içinde tasarıyı oylayabileceğini söylediler. Ancak bunun için BM'nin Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün Suriye'deki zehirli gaz stoklarının imhası için hazırlanan planı onaylaması bekleniyor. 
Power, "Daha iki hafta önce, bu sonucun çıkması aklımızdan bile geçmiyordu. İki hafta önce Suriye rejimi kimyasal silah stoklarının varlığını bile kabul etmemişti" dedi. Diplomatlar, Konsey'deki Batılı ülkelerin Rusya'nın rızasını alabilmek için başta öne sürdükleri taleplerin pek çoğundan vazgeçmek zorunda kaldıklarını söylediler. 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, bir anlaşmaya varıldığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi. Anlaşmanın tıkandığı en önemli nokta, Rusya'nın kararın BM yasasının 7. maddesine dayandırılmasına yaptığı itiraz oldu. Bu madde Konsey'in kararlarının yaptırımlar  ya da askeri güç gibi yollarla uygulatılmasına izin veriyor. Reuters'in elde ettiği taslak ise, önlemlerin yasal olarak bağlayıcı olmasını hükme bağlıyor; ancak ABD, İngiltere ve Fransa'nın başından beri istediği gibi, (Suriye'yi) uygulamaya zorlayıcı bir maddeyi otomatik olarak devreye sokmuyor. Tasarıda zorlayıcı nitelikteki tek ifade, Suriye'nin karara uymaması halinde Konsey'in 7. madde kapsamında, ancak  belirtilmeyen nitelikte bazı yaptırımlar uygulayabileceğine yapılan atıf. Ne var ki, bunun için yeni bir karar gerekecek ve Rusya bu ikinci kararı veto edebilir. Rusya ve ABD'nin 14 Eylül'de Cenevre'de Suriye'nin kimyasal  silahlarını teslim etmesi konusunda anlaşmaya varmalarından bu yana, Konsey'de veto hakkına sahip daimi üyeler Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa hazırlanacak karar tasarısının metni üzerinde çekişiyorlardı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)