BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGürcistan, Güney Osetya'daki sözde seçimleri kınadı----

Gürcistan, Güney Osetya'daki sözde seçimleri kınadı

Gürcistan, Güney Osetya'daki sözde seçimleri kınadı
09 Mayıs 2022 - 12:57 www.finansgundem.com

Gürcistan, ülkeden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya'nın desteklediği Güney Osetya'da ikinci turu düzenlenen sözde devlet başkanlığı seçimlerini kınadı.


Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da dün ikinci turu düzenlenen sözde devlet başkanlığı seçimlerinin yasa dışı bir eylem olduğunu açıkladı. Bakanlık, açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın işgal ettiği Tskhinvali (Güney Osetya) bölgesinde düzenlenen sözde devlet başkanlığı seçimlerine yanıt veriyor ve bunu kınıyor. Bu tür yasa dışı eylemler, uluslararası hukukun temel ilke ile normlarına karşıdır ve uluslararası kabul edilmiş Gürcistan'ın sınırları içinde, ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü büyük ölçüde ihlal etmektedir.

Gürcistan'dan Rusya'ya: Güney Osetya'daki askerlerini geri çek

İşgal altındaki bölgenin şimdilik sadece Rusya'nın kontrolü altında bulunduğuna, burada Gürcülere yönelik düzenlenen "etnik temizlik" yüzünden binlerce kişinin bugüne kadar evlerine dönemediğine dikkat çekilen açıklamada, bu nedenlerle buradaki sözde seçimlerin meşru olmadığı söylendi. Açıklamada, Rusya Federasyonu'na, Güney Osetya'da yasa dışı bulunan Rus askeri birliklerini geri çekmesi çağrısında bulunuldu.

Sözde başkan: Alan Gagloyev

Güney Osetya'daki sözde devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu dün yapıldı. Sözde Güney Osetya Cumhuriyeti'nin Başkanı Anatoliy Bibilov ile muhalefetteki "Nikhas" partisinin lideri Alan Gagloyev'in katıldığı sözde seçimler için bölgede 76 seçim sandığı kuruldu. Sözde seçimlerin sonuçlarına göre oyların yüzde 53,67'sini alan Gagloyev, Güney Osetya Cumhuriyeti'nin yeni sözde başkanı seçildi Sözde seçimlerin ilk turu 10 Nisan'da gerçekleştirilmişti.

Güney Osetya ve Abhazya krizinde ne olmuştu?

Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında, 1992-1993'te 13 ay boyunca savaş yaşanmıştı. Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıkmıştı. Savaşın ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan ise buna karşılık olarak Rusya ile diplomatik ilişkileri kesmişti. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesi sonrası ara buluculuk rolünü İsviçre üstlenmişti.

Gürcistan Abhazya ve Güney Osetya'yla birleşmek istiyor

Güney Osetya Rusya'ya bağlanmaya hazırlanıyor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)