BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGünlük kiralamaya ağır cezalar geliyor----

Günlük kiralamaya ağır cezalar geliyor

Günlük kiralamaya ağır cezalar geliyor
11 Ekim 2023 - 10:42 www.finansgundem.com

Meclis'e gelen yasa tasarısına göre evini günlük kiraya verenler bakanlıktan izin belgesi alacak. İzin belgesi almayan ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenleri 100 bin ila 1 milyon lira arasında ceza bekliyor.

Günlük kiralık evler ve Airbnb hizmeti ile ilgili yasa tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 30 maddeden oluşan teklifin 8 maddesi konutların turizm amaçlı kiralanmasını kapsıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in verdiği bilgiye göre tasarı 100 günün altındaki konaklamaları kapsayacak. Yasanın ihlali halinde 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ağır cezalar öngören tasarıda öne çıkan düzenlemeler şöyle:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, günlük kiralanan evler için denetçi pozisyonunda olacak. Evini günlük kiralamak isteyen bir vatandaş, "turizm konutu" ruhsatı alacak ve bu belgeyi kiraladığı evin kapısına asacak. Belge belli ücret karşılığı bakanlıkça veya valilikçe verilecek.

Bu ruhsatı almak için de bir takım izinler gerekiyor. Kiralama yapan ev sahipleri başta yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinlerini de alacak.

Evlerin içinde bir otelde bulunması gereken zorunlu eşyaların (saç kurutma makinesi, havlu, nevresim takımı vs) bulunması istenecek.

Eğer günlük kiralanacak konut, apartman içindeyse tüm komşulardan muvafakatname istenecek. Bir kişi dahi onay vermezse ev sahibi günlük kiralama yapamayacak.

Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde 25'i için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenebilecek.

İzin belgesi sahibi kiralanan konutu üçüncü kişilere kiraya veremeyecek.

Günlük kiralamalarda tıpkı otellerde olduğu gibi kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri ev sahibi tarafından emniyete ibraz edilecek.

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın faaliyete devam edenlerin cezası 500 bin liraya çıkacak.

Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kiraya verenler ile buna aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.

İzinsiz kiralama faaliyetlerine aracılık eden emlak sitelerine de her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Bir ev sahibi 1 yıl içinde evini 4 kez izin belgesi almadan kiraya verirse cezası 1 milyon lirayı bulacak.

1 OCAK'TA DEVREYE GİRECEK

Düzenleme, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte kiralama faaliyetinde bulunanlar bir ay içinde izin belgesi almak üzere bakanlığa başvurulması zorunlu olacak. İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Başvurusu kabul edilmeyenler, faaliyette bulunamayacak.

Günlük kiralık evler için yasal düzenleme: Cezası 1 milyon TL

 

Ev sahiplerinin tercihi değişti: Bekara ve öğrenciye kiralık

 

Kiralık konutta "karaborsa" dönemi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)