BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGüney Koreli fintek devinden göz kamaştıran halka arz----

Güney Koreli fintek devinden göz kamaştıran halka arz

Güney Koreli fintek devinden göz kamaştıran halka arz
03 Kasım 2021 - 16:11 www.finansgundem.com

Güney Koreli fintek şirketi Kakao Pay, halka arzla hisse değerini iki katına çıkardı. Güney Kore’nin en büyük ödeme şirketinin bu başarısı borsa uzmanlarını dahi şaşırttı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Kore'nin en popüler mobil ödeme uygulaması Kakao Pay hisseleri, şirketin ertelenen halka arzının Çarşamba günü gerçekleşmesiyle iki kattan fazla arttı.

Jack Ma'nın finansal teknoloji şirketi Ant Group tarafından desteklenen Kakao Pay’in, Ağustos ayında halka arzı planlamıştı. Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ülkedeki düzenleyici kurumun şirketten değerlemelerindeki balonlaşma konusunda geniş endişeler duyması prospektüsünü revize etmesini istemesi üzerine halka arzı ertelenmişti.

Refinitiv'in verilerine göre, şirketin hisseleri 90 bin Won (76,50 dolar) olan ilk halka arz fiyatından sert bir şekilde yükselerek 230 bin Won’a kadar ulaştı. Şirketin hisseleri daha sonra 182 bin Won’a geriledi. Halka arz sonrası şirkete 21,2 trilyon Won piyasa kapitalizasyonu sağladı.

Şirket, halka arzdan toplanan parayı şirket evlilikleri ve satın almalarda kullanmayı ve denizaşırı pazarlara açılmayı teşvik etmek amacıyla küresel fintek şirketleriyle ortaklıklar kurmayı planlıyor.

2017 yılında ana şirketi Kakao Corp isimli şirketten çıkan Kakao Pay, mobil ödeme, havale, sigorta ve kredi hizmetleri sunuyor. Uygulama, pandemi sırasında mobil ödemelere artan yatırımcı ve tüketici ilgisinden yararlandı.

Ancak Güney Koreli düzenleyici kurumlar, aşırı yüksek değerlemelerin bir balona yol açabileceği endişeleri üzerine son aylarda büyük halka arzlar üzerindeki incelenmelerini yoğunlaştırdı.

Çinli internet şirketi Tencent tarafından desteklenen oyun şirketi Krafton, düzenleyici kurumların hesaplamaları hakkında daha fazla bilgi istemesi üzerine anlaşma boyutunu neredeyse dörtte bir oranında azaltmak ve temmuz ayında halka arz fiyatını yüzde 10'dan fazla düşürmek zorunda kalmıştı. Krafton'un hisseleri ilk işlem gününde yüzde 20'ye kadar düşmüştü.

Kakao Pay'in halka arzı, finansal hizmetler sağlayan uygulamaların düzenleyici kurumlar tarafından lisanslanmasını gerektiren yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra durdurulmuştu. Ülkede revize edilen Finansal Tüketici Yasası Koruma Yasası'nın, fintek şirketlerinin geleneksel finans kurumlarına uygulananlara benzer düzenlemelere tabi tutulması gerektiği yönünde daha geniş bir baskının oluşturması bekleniyor.

Kore Sermaye Piyasaları Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırma görevlisi olan Hwang Sei-woon, Kakao Pay'in hisselerinin olağanüstü hareketine ilişkin, "Hisse fiyatının iki katına çıktığını görmek biraz şaşırtıcıydı, çünkü mali düzenleyicilerin Kakao Pay'in iş modeli hakkında endişeli göründüklerinden, 90 bin Won’luk ilk teklif fiyatının bile oldukça yüksek olduğunu düşünüyordum. Önümüzdeki birkaç işlem günü için yüksek fiyat oynaklığı bekliyorum" dedi.

Uzmanlardan ebeveynlere 'Squid Game' uyarısı!

 

TikTok devletlerin gündeminde: Yasaklanabilir

 

Oyun siteleri üzerinden kara para aklanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)