BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGüney Kore bayan Park sonrası nasıl olacak----

Güney Kore bayan Park sonrası nasıl olacak

Güney Kore bayan Park sonrası nasıl olacak
04 Nisan 2017 - 08:26 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, rüşvet iddiasıyla görevden alınan Park Geun-hye sonrası Güney Kore'yi değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Güney Kore’nin son başkanı, eski Başkan Bay Park Chung –hee ‘nin öz kızı, Park Geun-hye idi. Bayan başkan görevinden, büyük rüşvet alma ve kanunlara uymama gibi suçlar nedeni ile uzaklaştırıldı.

Beş yıllık başkanlığının bitmesine de sadece bir yıl kalmıştı. Bu acı bir durum, çünkü eskiden de bazı Başkanlar görevden uzaklaştırılmıştı ama onlar demokratik şekilde seçilmemişlerdi. Eski askeri dönem liderlerinden Chun Doo-hwan ve Roh Tae –woo isyan çıkartmak ve de yolsuzluk nedeni ile görevden alınmıştı.

Bayan Başkan Park şimdi 13 ayrı suçtan dolayı mahkemelik oluyor ve de büyük olasılıkla uzun süre hapse girecek. Eski Başkan Bayan Park, Choi Soon Sil adlı Bayan arkadaşı üzerinden, şirketler ve iş insanlarından rüşvet toplamaya başlamıştı ve topladığı fon da kabaca toplam 70 milyon dolara varmıştı. Bayan Choi’nin yönettiği iki vakıf vardı ve şirketler ve yöneticiler rüşvet parasını bu iki vakfa yatırmak zorunda oluyordu. Hakim Kang Bou Young "Deliller ortadan kaldırılmadan, olayların üstü örtülmeden, acilen mahkemeyi açmak zorunda kaldık!" dedi.

Bayan Park’ın mahkemeye götürülebilmesi için görevden tamamen alınması gerekiyordu. Geçen hafta tevkif edildi, acilen de hukukun eline teslim edildi. Önceleri ülkenin ilk bayan başkanı olan Bayan Park, şimdi de ülkenin demokrasi ile göreve gelip, mahkeme ile görevden alınan ilk başkanı oldu.

Bayan Park yerine iş başına gelmek üzere en güçlü aday ise Moon Jae – in adlı ve bir evvelki seçimde Bayan Park’a karşı yüzde 52 oya karşı yüzde 48 oy ile kaybeden kişi.

Bay Moon son on yıldır hayatını tamamen siyasete endekslemişti. 10 Mart 2017 tarihinde Bayan Park’ın siyasi hayat tamamen bitti. Bay Moon ise ortaya ve ortanın soluna daha yakın 'Minjoo' adlı partiden aday olacak. Şu anda yapılan anketlerde Bay Moon’un oyu kabaca yüzde 50 kadar. Seçime katılacak olan sayısı yüksek olursa, desteği biraz azalır ve yüzde 35 düzeyine gerileyebilir.

Ama Bay Moon’un en kuvvetli gözüken rakibi muhafazakar aday bile şimdilik sadece yüzde 8 civarında bir oy alabiliyor gibi. Güney Kore’de seçim tek bir safhadan oluşuyor. Yani seçime fazla zaman harcamıyorlar.

Siyasi partiler 10 Mayıs'ta kendi iç seçimlerini bitirmek zorundalar. Eğer Bay Moon seçimi kazanırsa, önemli boyutta değişim yapar diye de düşünülüyor. Çünkü kendisi çok fakir ve alçak gönüllü bir aileden gelmiş. Siyasete girmeden evvel de insan hakları konusunda uzman bir avukattı. Bayan Park gibi eve tıkanıp halktan kaçan biri olmayacak. Şu anda bile, hala kendi mütevazi evinde yaşıyor.

Gallup şirketi araştırmalarında Moon’un seçmenlerinin üçte birinin, kendilerini merkeziyetçi olarak görüyor olduklarını tesbit etmiş. Gerisi yumuşak sol!

Bay Moon diğer taraftan, bugünlerde nükleer deneyleri ile ortalığı karıştıran Kuzey Kore ile de, iyi ilişkiler kurmak arzusunda. Seçimi kazanırsa ilk ziyaret edeceği ülkenin de Kuzey Kore olacağını söylüyor.

Yönetime sulh ile başlayacak yani!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)