BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGüçlü dolar Asya’yı faiz artışına zorluyor----

Güçlü dolar Asya’yı faiz artışına zorluyor

Güçlü dolar Asya’yı faiz artışına zorluyor
30 Ekim 2023 - 16:42 www.finansgundem.com

Dolar ve petroldeki olağanüstü yükselişler Asya’daki merkez bankalarını sıkı para politikası uygulamak zorunda bırakıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya merkez bankalarının önümüzdeki altı ay içinde faiz oranlarını artıracak gibi görünüyor. Güçlenen dolar ve artan petrol fiyatları Avustralya'dan Endonezya ve Güney Kore'ye kadar Asya ülkelerinin büyük bölümünün para politikalarını sıkılaştıracağı beklentisini yaratıyor.

Blooomberg’ün haberine göre küresel yatırımcılar, Çin hariç Asya-Pasifik bölgesinde 6 aylık süre boyunca ortalama 13 baz puanlık artış öngörüyor. Asya hariç gelişmiş pazarlarda ise oranların değişmeden kalması, Latin Amerika’nın yanı sıra Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da ise büyük faiz indirimlerinin yapılacağı öngörülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Endonezya ve Filipinler'deki merkez bankaları son haftalarda Faiz oranlarını yükseltti ve tekrar sıkılaştırabileceklerinin sinyalini verdi. Hindistan da dahil olmak üzere diğer Asya merkez bankaları da şimdiye kadar döviz rezervlerini azaltmayı tercih etti. Ancak ekonomistler bunun bir sınırı olduğunu söylüyor.

DBS Bank’in Kıdemli Ekonomisti Radhika Rao, zayıflayan para birimi ve enflasyonun yeniden canlanmasının risklerinin "çifte sarsıntıya" neden olacağını Asya'daki bazı merkez bankalarının sıkılaştırmaya geri dönmek zorunda kalabileceğini söyledi. Rao "Kalıcı ve büyük boyutlu amortisman baskıları, merkez bankalarını faiz artırımlarına devam etmeye ikna edebilir" uyarısında bulundu.

Bloomberg verilerine göre, 2023'te şimdiye kadar Asya-Pasifik'teki merkez bankaları, ortalama olarak faiz oranlarını gelişmiş piyasalardaki merkez bankalarına göre çok daha az artırdı.

HSBC'nin Asya Baş Ekonomisti Frederic Neumann, 27 Ekim'de yaptığı açıklamada, ABD ve Asya faiz oranları arasındaki ayrışmanın dolara ek bir destek sağladığını söyledi. Neumann Asya’daki merkez bankalarının politikaları için, "Döviz kurlarını birçok faktör etkilese de, faiz oranı farklılıkları en önemlileri arasında yer alıyor. Daha fazla döviz oynaklığından endişe duyan herhangi bir merkez bankası yöneticisi, yerel oranların ABD oranlarından çok keskin bir şekilde sapmasına izin verme konusunda çok düşünceli olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Neumann, "FED’in daha fazla sıkılaştırma hamlesi veya piyasa faizlerinde yeni bir artış, Kore'den Hindistan'a kadar diğer merkez bankalarını da yeniden sıkılaştırmaya yönlendirebilir. Ya da en azından, Çin ve Vietnam gibi yerlerde daha fazla serbestleşme planlarını karmaşıklaştırır" açıklamasında bulundu.

Asya-Pasifik merkez bankaları arasında sıkılaştırma beklentilerinin arttığı ülkelerse şöyle:

Avustralya

Avustralya Merkez Bankası 7 Kasım'da toplanacak. Ülkenin en büyük dört bankasındaki ekonomistler, para politikası faizlerinin Kasım 2011'den bu yana görülmeyen bir seviye olan %4,35'e çıkaracak 25 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyor. Başkan Michele Bullock'un bankanın enflasyon görünümünde önemli bir yükseltme olması durumunda faiz oranlarını daha da artırmakta "tereddüt etmeyeceğini" söyledi. Bundan sadece bir gün sonra ise üçüncü çeyrek enflasyonu beklenenden daha güçlü gelerek faiz artışı beklentilerine ivme kazandırdı.

Endonezya

Geçtiğimiz haftalarda Endonezya Merkez Bankası, Asya'nın politika yapıcıları için hesapların ne kadar hızlı değişebileceğini gösterdi. Merkez bankası defalarca faiz indirimi sinyali verse de İsrail-Hamas savaşının rupiyi daha da zayıflatmasıyla 19 Ekim'de sürpriz bir çeyrek puanlık faiz artışı kararı alındı.

Endonezya, ülkenin yabancı fon akışlarına maruz kalması nedeniyle döviz dalgalanmalarına karşı komşularından çok daha hassas bir ülkedir. Ülkenin merkez bankası sözcüsü geçen hafta yaptığı açıklamada, planlanmamış bir faiz artışını dışlamadıklarını, ancak böyle bir olasılığın "çok küçük" olduğunu söyledi.

Japonya

Japonya’daki tahvil getirileri bankanın getiri eğrisi kontrol programı kapsamındaki fiili tavan olan %1'e yaklaşıyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğu bu nedenle Japonya Merkez Bankası'nın nisan ayına kadar para politikasını sıkılaştırmaya başlamasını bekliyor.

Malezya

Malezya Merkez Bankası (Bank Negara Malaysia), ülkenin yerel para birimi ringgitin (MYR) 1998'deki Asya Mali Krizi’nden bu yana en düşük seviyesine ulaşmasının ardından borçlanma maliyetlerini artırma baskısı altında. Merkez bankasının kilit faiz oranı temmuz ayından bu yana %3'te kaldı ve FED’in faiz oranına göre rekor bir indirime girdi.

Oversea-Chinese Banking’in Kıdemli ASEAN Ekonomisti Lavanya Venkateswaran, "Bank Negara Malaysia'nın (BNM) karşı karşıya kaldığı zorluk, MYR’nin kalıcı değer kaybı baskıları göz önüne alındığında en keskin olanı. Özellikle çekirdek enflasyon üzerindeki enflasyonist baskıların gelecek yıl artması durumunda BNM şahin olmaya devam edecek ve faiz artırımı olasılığını değerlendirecektir" uyarısında bulundu.

Ekonomistlerin çoğu, merkez bankasının yavaşlayan enflasyon ve ekonomik büyüme riskleri arasında sıkılaştırmaya devam etmesi ihtimalinin zor olduğunu söylüyor. Merkez bankasının bir sonraki faiz kararı 2 Kasım'da verilecek.

Filipinler

Filipinler’in merkez bankası 2024'te üst üste üçüncü yıl için %2-%4 hedefini aşma riskiyle karşı karşıya olan enflasyonu dizginlemeye yardımcı olmak için 26 Ekim'de beklentilerin dışında bir faiz artırımı yaptı.

16 Kasım'daki para politika toplantısı planlandığı gibi devam edecek ve ülkenin merkez bankası başkanı olan Eli Remolona daha fazla sıkılaştırmanın değerlendirileceğini söyledi. Remolona’ya göre, merkez bankası, enflasyon risklerinin halihazırda arttığı Eylül toplantısında faiz oranını artırmamaya karar verdikten sonra piyasaların bir miktar ‘gerisinde’ kaldı.

Güney Kore

Ekonomistler, Kore Merkez Bankası'nın şu anda %3,5'ten %3,75'e yükselen bir nihai faiz oranı tahminine sahip olduğunu ve Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang-yong'un enflasyon beklentilerini düşürmek için ‘sigorta niteliğinde’ bir faiz artışı yapabileceğini söylüyor.

Tayvan

Ekonomistler, Çin Cumhuriyeti Merkez Bankası veya CBC olarak adlandırılan Tayvan merkez bankasının, yüksek petrol fiyatlarının enflasyonu görünümünü önemli ölçüde yükseltmesi halinde daha fazla faiz artışı yapmasını bekliyor.
Nomura Holdings Ekonomisti Jeong Woo Park, "Bu faiz artışı Ocak 2024'teki başkanlık seçimlerinden sonra gerçekleşebilir. Enflasyon CBC'nin %2 hedefinin çok üzerinde kalırsa ve küresel finansal koşullar daha da sıkılaşırsa, CBC'nin faiz artırım döngüsüne devam etmesini ve politika faizini şu andaki %1,875 seviyesinden %2,125'e yükseltmesini bekleriz" açıklamasında bulundu.

Tayland

Tayland Merkez Bankası, eylül ayında, borçlanma maliyetlerini on yılın en yüksek seviyesine çıkaran sekiz üst üste faiz artırımından sonra yeterince sıkılaştırma gerçekleştirdiğinin sinyalini verdi. Ancak enflasyon hedefin altında olsa da ülkenin para birimi baht son üç ayda bölgedeki en kötü performans gösterenler para birimleri arasında yer alıyor. Artan petrol maliyetleri ve daha yüksek hükümet harcamaları fiyat baskılarını canlandırabilir.

Merkez bankası yöneticileri, 29 Kasım'da yapılması planlanan bir sonraki toplantıda Orta Doğu'daki gerilimlerden kaynaklanan risklere daha yakından bakacaklarını söylediler.

Almanya'da enflasyon beklentilerin altında

 

Yerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor

 

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu

 

Evergrande'den yeni hamle: İştirak hisselerini kullanacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)