BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGözler ABD'ye çevrildi: Füzyon enerjisinde çığır açacak buluş!----

Gözler ABD'ye çevrildi: Füzyon enerjisinde çığır açacak buluş!

Gözler ABD'ye çevrildi: Füzyon enerjisinde çığır açacak buluş!
12 Aralık 2022 - 15:33 www.finansgundem.com

Financial Times'ın haberine göre, ABD Enerji Bakanlığı yarın, ilk kez enerji kazanımı yaratan füzyon reaksiyonun üretilebildiğini açıklayacak. Fizikçi Dr. Turrell gelişmeyle ilgili, "Bu doğrulanırsa, tarihi bir ana tanık oluruz" yorumunda bulundu.


Financial Times'ın konu hakkında bilgisi olan üç kaynağa dayandırdığı habere göre ilk kez net enerji kazanımı yaratan füzyon reaksiyonun üretilebildiği açıklanacak. 

İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece nükleer füzyon adı veriliyor. Bilim insanları temiz ve sonsuz enerji elde etme umuduyla Güneş'in ve diğer yıldızların enerji kaynağı olan bu süreci 1950'lerden beri laboratuvarda da canlandırmaya çalışıyor. Şimdiye kadar tüketilenden daha fazla enerjinin üretildiği bir reaksiyon yaratılamamıştı.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nın Kaliforniya'daki Ulusal Ateşleme Tesisi'nde büyük bir adım atılarak son iki haftadaki füzyon deneyinde net enerji kazanımı elde edildi.

İki kaynak, elde edilen enerjinin beklenenden daha fazla olduğunu, bu yüzden bazı ekipmanların zarar gördüğünü ve bu yüzden analizin zorlaştığını söyledi.

"BU DOĞRULANIRSA TARİHİ BİR ANA TANIK OLURUZ"

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; Plazma fizikçisi Dr. Arthur Turrell, "Bu doğrulanırsa, tarihi bir ana tanık oluruz" dedi.

Öte yandan bilim insanları bu başarıya rağmen füzyon enerjisi alanında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.

Dünya genelinde füzyon enerjisi yarışı sürerken araştırmalara büyük miktarda kamu ve özel fon aktarılıyor. Bu ülkelerden biri olan ABD'de Başkan Joe Biden ve yönetimi de iklim ve enerji konusunda füzyon enerjisi araştırmalarına öncelik veriyor. Söz konusu projeler, milyarlarca dolarlık sübvansiyon ve hibe alıyor.

ABD basını bu gelişmenin insanlığın petrol ve kömür gibi fosil yakıtlara ihtiyacını ciddi oranda azaltacağını yazdı.

Söz konusu gelişme küresel iklim krizinin aşılmasına destek vermenin yanı sıra dünyanın yoksul bölgelerine ucuz enerji sağlanmasının önünü de açabilir.

Avusturya'da enerji fiyatları rekor seviyede

 

2022'de enerji faturaları el yakıyor

 

AB ülkelerinden "enerji krizine karşı ortak çözüm" çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)