BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGoldman Sachs'dan Türkiye riskleri----

Goldman Sachs'dan Türkiye riskleri

Goldman Sachs'dan Türkiye riskleri
13 Mayıs 2013 - 10:53 www.finansgundem.com

Türkiye ekonomisindeki gelişmelerle ilgili rapor yayınlandı. Riskler ne? Türkiye’nin zayıflayan yönü hangisi?

Goldman Sachs tarafından yayınlanan bir raporda son gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler ele alındı. Goldman Sachs'ın raporunda şöyle denildi:
"Türkiye'nin kısa vadeli makro ekonomik görünümü konusunda yapıcı olmaya devam ediyoruz. Yerel ekonomik faaliyetlerde daha net bir toparlanma ve önümüzdeki 12 aylık dönemde görece olarak daha iyi huylu bir enflasyon trendi bekliyoruz.
2014'ün ilerleyen dönemlerinde enflasyon baskılarının ve cari dengesizliklerin daha belirgin bir hale geleceğini ve TCMB'yi mali koşulları daraltmaya zorlayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte 2014'ye güçlü bir büyüme ve sürdürülebilir bir toparlanma öngörüyoruz.
Dış yükümlülüklerdeki hızlı yükseliş uzun vadeli makro riskler oluşturuyor
Bugünün bakış açısı ile Türkiye'nin yapısal kırılganlıklarına daha yakından bakacak olursak, Türk ekonomisi geçtiğimiz 10 yılda büyük dış dengesizlikler oluşturdu ve genel olarak ödemeler dengesinin yapısında bozulmalar oldu. Uluslararası yatırım pozisyonu verisine baktığımızda ülkenin dış yükümlülüklerinde güçlü bir artış görüyoruz. Türkiye bu hali ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki en kaldıraçlı ülkelerden biri haline geliyor.
Şirketlerin bilançolarındaki riskler daha endişe verici bir hal alıyor ve kısa vadeli finansmana yöneliyor. Risklerin hem finansal şirketler de hem de finans dışı şirketlerde bulunduğuna inanıyoruz. Risklerdeki bu artış Türkiye'nin dış şoklar karşısındaki duruşunu zayıflatıyor ve büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturuyor.
Mevcut küresel konjonktür bu aşamada risklerin yönetilmesine yardımcı oluyor ve TCMB politikaları ek bir tampon sağlıyor. Riksler bu aşamada yönetilebilir düzeyde. Ancak bu iki unsurun desteği aynı zamanda bunlara güvenerek dış yükümlülüklerin artırılmasına neden oluyor. Bu ise halen ultra düşük seviyelerde olan faizlerin hüküm sürdüğü ortamın uzun vadede bir tehdit unsuru haline
gelebileceği anlamına geliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)