BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiGoldman Sachs yapay zekâya çok yakın----

Goldman Sachs yapay zekâya çok yakın

Goldman Sachs yapay zekâya çok yakın
03 Mayıs 2023 - 18:13 www.finansgundem.com

Üretken yapay zekâ ve büyük dil modelleri gibi yeni teknolojiler finans sektörünü de cesaretlendiriyor. Finans şirketlerinin çoğu teknolojinin kullanılmasının yıllar alacağını söylese de Goldman Sach yönetimi bu süreci kısalttıklarını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekâdaki alanındaki yeni gelişmeler, kurumsal teknolojilerin liderleri için beklenenden daha hızlı geldi. Birçok finans devi son birkaç ayını üretken yapay zekânın ve büyük dil modellerinin işletmelerinde nasıl ve nerede kullanılabileceğini araştırarak geçirdi.

Financial News’in haberine göre Goldman Sachs Enformasyon Başkanı Marco Argenti, “Teknoloji gözlerimizin önünde çok hızlı değişiyor. Artık neredeyse sınırın sadece kendimiz ve teknolojileri rasyonelleştirebilme yeteneğiniz olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre finans yöneticilerinin büyük çoğunluğu üretken yapay zekânın finansın geleceğini yönlendireceğini düşünüyor. Denetim ve danışmanlık firması KPMG’nin yaptığı son bir araştırmaya göre Finans yöneticilerinin %65’i yapay zekâ alanındaki gelişmelerin üç ila beş yılda sektörü büyük ölçüde değiştireceğini söyledi. Ancak katılımcıların %60’ı yetenek, maliyet ve veri güvenliği gibi engeller nedeniyle üretken yapay zekâ çözümlerinin uygulanabilmesinin bir ila iki yıl ertelenebileceğini de belirtiyor.

Ancak FN haberine göre Goldman Sachs için bu süreç daha hızlı ilerleyecek. Argenti, “Dürüst olmak gerekirse bunun yıllar alacağını düşünmüyorum. Bana daha çok aylar içerisinde kullanacağız gibi hissettiriyor” dedi.

Argenti 2019 yılında Wall Street firmasına Amazon Web Services’ten transfer oldu. Teknoloji uzmanı AWS’te teknoloji başkan yardımcısı olarak çalışıyordu. Argenti’nin yapay zekâ konusunda katıldığı röportajda FN haberinde şu şekilde özetlendi:

“Üretken yapay zekâya nasıl yaklaşıyorsunuz?

Yaptığımız ilk şeylerden biri, bir pilot uygulamada, geliştiricileri yardımcı pilot ve benzeri araçlarla nasıl daha üretken hale getirdiğiniz sorununu benimsemekti. Kodu otomatikleştirmenin ilginç yanı, oldukça hızlı verimlilik kazanımları elde edebilmenizdir. Ancak aynı zamanda verimlilik kazanımlarının ötesinde gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Geliştiricilerin, tekrarlayan görevler yerine amaca ve müşteri için neyin önemli olduğuna gerçekten odaklanmalarını sağlıyor.

Aktif olarak üretken yapay zekâya yatırım yapıyor musunuz yoksa daha çok "bekle ve gör" aşamasında mısınız?

Sadece bunu düşünmekten çok daha fazlasını yapıyoruz. Gerçekten belirli kullanım durumlarına öncelik vermeye çalışıyoruz ve sonra bunlara yatırım yapmaya başlıyoruz ve kesinlikle güvenli olduğunu düşündüğümüz bir şekilde deneyler yapıyoruz.

Şu anda, devam eden birçok kavram kanıtımız var. Hiçbir şey üretim aşamasında değil. Buna bir örnek belge sınıflandırılması ve kategorizasyonu. Sektörümüzde, genellikle her türlü ürün için yasal sözleşmeler şeklinde olan milyonlarca belge alıyoruz. Bu bir tahvil olabilir, bir kredi olabilir, bir türev olabilir. Bir makine tarafından anlaşılabilir hale getirmek için bilgileri çıkarmamız ve ardından harekete geçmemiz gerekir, bu sayede buna dayalı kararlar alabiliriz. Ayrıca bir belge aldığımızda ‘Bu nasıl bir belgedir?’ gibi temel bir anlayışa sahip olmamız gerekir.

Bu geleneksel yapay zekâda kullandığımız bir şey. Ancak büyük dil modellerinde (LLM) gerçek anlamda bir sonraki aşamaya geçmenin potansiyel yollarını inceliyoruz. Ayrıca, özetleme yeteneklerini de mercek altına alıyoruz: Örneğin, bilanço beklentilerini özetleyebilmek, günlük bir özet yaparak kendi araştırmamızı özetleyebilmek gibi.

Deneylerde ne tür sonuçlar görüyorsunuz?

Örnek vermek gerekirse belgelerin sınıflandırılması söz konusu olduğunda, son derece cesaret verici doğruluklar gördük. En azından insanlar kadar iyi çalışıyor diyebiliriz.

Kodlama söz konusu olduğunda ise emin olmak için yeterince bir kavram kanıtına sahip değiliz. Ancak bazı durumlarda, AI tarafından yazılan kodun %40'ının geliştiriciler tarafından kabul edildiğini gördüğümüzü söyleyebilirim.”

ABD bankaları için büyük felaket kapıda

 

Yapay zekada yeni eşik: Düşünceleri metne dönüştürebiliyor!

 

Ruslar dijital rubleye hazır mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)