BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriRuslar dijital rubleye hazır mı?----

Ruslar dijital rubleye hazır mı?

Ruslar dijital rubleye hazır mı?
03 Mayıs 2023 - 09:45 www.finansgundem.com

Rusya'da yapılan bir anket, pilot bölge çalışmaları süren 'dijital ruble' uygulamasına halkın henüz hazır olmadığını gösterdi

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, nisan ayının ortasında yaptığı açıklamada dijital rublenin deneme sürecinin ardından herkesin kullanımına sunulacağını açıklamıştı. Ancak ülkede yapılan anketin sonuçlarına göre Ruslar nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır değil.

Rusya’nın en büyük iş ilanları hizmetlerinden SuperJob tarafından yürütülen anketin sonuçları, Rusların nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır olmadığını gösterdi.

Gazetemru.com'da yer alan haberde SuperJob'un anketinin sonuçları yer aldı. Buna göre, ankete katılan her yedi kişiden biri, başta dijital ruble olmak üzere nakit dışı ödeme şekillerine geçerek nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır olduğunu söylerken, Rusların yüzde 14’ü gayri nakdi ödemeye tamamen geçmeye istekli olduğunu bildirdi.

Rusların sadece yüzde 21'i hazır

Bu oranların Rusların yüzde 21’inin nakit para kullanmamaya hazır olduğu 2014 yılından bu yana elde edilen en düşük sonuçlardan biri olduğuna dikkat çekilirken, öte yandan yaptırımlar sonrası nakit para kullanım tercihlerinde artış yaşandığı görüldü.

Talep daha çok 34 yaş altından

Katılımcıların yüzde 73’ü nakit paradan tamamen vazgeçmeye hazır olmadığını itiraf ederken, dijital ruble kullanımına olan talebin 34 yaş altındaki Ruslar arasında daha çok görüldüğü kaydedildi.

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Rusya’nın en büyük sigorta şirketlerinden Rosgosstrakh Zhizn ve kredi kuruluşu Otkritie Bank tarafından düzenlenen ortak anketler, nüfusu bir milyonu geçen Rus şehirlerinde nakit para kullanan vatandaşların oranının yüzde 30’u geçmediğini ortaya çıkarmıştı.

Temassız ödemeler gözde

Rusların yaklaşık yüzde 80’i nadiren nakit para kullandığını veya hiç kullanmadığını vurgularken, mal ve hizmetler için ödemelerde çoğunlukla temassız ödemelere başvuruyor.

Rusların bir mağazada, restoranda, takside veya kurye ile ödeme yapabilecekleri bir durumda nakit kullanımının yüzde 20’yi geçmediğini ifade eden uzmanlar, nakit parayı en fazla tercih eden Rusların yüzde 30 ile St. Petersburg ve Perm Bölgesi’nde yaşadığını, ilk üçü yüzde 27 ile Başkortostan’ın kapadığını ekledi.

Anketlere göre Rusların yüzde 67’si mal ve hizmetler için çoğunlukla banka kartlarıyla temassız ödeme gerçekleştirdiği, yüzde 52’sinin ise akıllı telefon üzerinden ödeme yaptığı, yüzde 15’inin ise QR kodu kullanarak harcama yaptığı kaydedildi.

Rusya'dan dijital ruble adımı

 

İngiltere dijital paraya ihtiyaç duyacak

 

Dijital para birimleri yayılma hızları enflasyonu etkiliyor

 

Hindistan'dan dijital para hamlesi

 

Çin’de 13 milyar doları aşan dijital para işlemi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)