BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs CEO’su için tehlike çanları çalıyor----

Goldman Sachs CEO’su için tehlike çanları çalıyor

Goldman Sachs CEO’su için tehlike çanları çalıyor
20 Temmuz 2023 - 16:55 www.finansgundem.com

Hatalı sonuç veren stratejik adımlar, hem hissedarları hem de ortakları memnun etmeyen hamleler ve rekor derecede zayıf bilanço rakamları sabırları taşırıyor. David Solomon için yolun sonu yaklaşıyor olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs CEO’su David Solomon’un saltanatı henüz dibe vurmamış olabilir. Ancak Bloomberg yazarı Paul J. Davies bu çeyrekte dev bankanın tüketici işletmesindeki büyük düşüşün ardından CEO’nun ciddi bir baskı altında olduğuna dikkat çekti.

Solomon son bir yılını hayal kırıklığı yaşayan hissedarları ve bankanın 420 güçlü ortağı ile mücadele ederek geçirdi. Davies sorunun kökeninde Goldman Sachs’ı daha yüksek bir piyasa değerine çekmesi beklenen, daha istikrarlı ve daha öngörülebilir bir bankaya çevirmeye çalışan zayıf bir strateji olduğunu belirtiyor. Bankanın çeyrek sonuçlarından hiç kimse memnun değil ve Davies’e göre henüz nihai dip noktaya ulaşılmadı.

Emlak piyasalarında görülen düşüşle birlikte CEO’nun tüketici bankacılığı işletmesi kurma hedefinden geri dönüşü Solomon’un Goldman Sachs kariyerindeki en zayıf çeyrek bilançosunu getirdi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street devi ikinci çeyrekte maddi özkaynaklarından sadece %4,4 kâr getirebildi. Bu rakam yalnızca Kovid-19’un küresel bir tahribata yol açtığı 2020’nin aynı döneminde kaydedilen %1’lik getiri oranından daha iyiydi.

Solomon’un 2018 yılı sonunda göreve getirilmesinden bu yana bankanın bilançosu Morgan Stanley ve JPMorgan Chase gibi rakiplerinden ya daha yüksek ya da daha düşüktü. Ancak Davies bunun bu şekilde olmaması gerektiğini belirtiyor. Zira bankanın hisse senedinin defter değerine göre fiyatlandırılması da rakiplerinin gerisinde.

Goldman Sachs için ikinci çeyrek oldukça zorlu geçti. Banka, ticari gayrimenkuldeki borç ve öz sermaye yatırımlarında 1 milyar doların üzerinde zarar yaşadı ve ana faaliyet alanı olan yatırım bankacılığı ve ticaret gelirlerinde büyük bir düşüş gördü. Goldman, Marcus tüketici portföyünden çoğu kredi satışından yaklaşık 100 milyon dolar kazandı, ancak sadece geçen yıl satın aldığı GreenSky ev iyileştirme kredi işletmesinden 677 milyon dolar kaybetti ve şu anda şirketi satışa çıkarıyor.

GreenSky kaypları içerisinde 504 milyon dolarlık itibari ödeme de bulunuyordu. Bu Goldman Sachs’ın satın alım sürecinde rezerve ettiği 1,05 milyar dolarlık itibari ödeme payının yarısı. Goldman Sachs’ın GreenSky’ı satması halinde geri kalan payın büyük bir kısmı da kaybedilebilir. Geçen yılın yıllık bilanço raporuna göre 2022’nin başlarında satın alım anlaşması yapıldığında Goldman 1,75 milyar dolarlık hisse senedi ödemesi yaptı. Raporlara göre şirketin bugünkü değeri ise 1 milyar dolardan önemli ölçüde az olabilir.

Davies’e göre Goldman Sachs’ın piyasalar bölümünde de tablo çok parlak değil. Bankanın sabit gelirli varlıklar ticareti birimi ikinci çeyrekte gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre %26 oranında azaldığını paylaştı.

Goldman’ın yatırım bankası birimi birleşme ve satın alma birimlerindeki danışmanlık ücretlerinde %50 düşüş olduğunu açıkladı. Banka borç taahhütlerinde de hafif bir düşüş olduğunu bildirdi. Bununla birlikte hisse senedi sigortacılık alanında Goldman çeyrek boyunca JPMoragan ve Bank of America’yla benzer bir biçimde güçlü bir toparlanma yaşadı. Genel olarak bakıldığında ise Goldman yatırım bankacılığı ücretleri bakımından, Bloomberg verilerine göre, neredeyse on yılın en zayıf çeyreğini geçirdi.

Bankanın varlık ve servet danışmanlığı kolu da gelir beklentilerini kaçırdı. Bankanın özellikle 403 milyar dolarlık özkaynak gayrimenkul yatırımlarından kaydettiği net zararlar nedeniyle Goldman’ın bu kolu da zarardaydı. Söz konusu gayrimenkul yatırım alanı Solomon’un kâr ve getirileri istikrarlı hale getirmeyi amaçladığı birimiydi. Birimin getirileri şimdilik değişken olmayı sürdürüyor. Ancak Davies’e göre bankanın parasıyla yapılan tarihi yatırımların çoğunun satışının bitirilmesiyle bu durum değişebilir. Goldman Sachs bilançosundan müşterileri için işlettiği fonlara yatırım yapmaya devam edecek. Bu da rakamlarda iniş çıkışların görülmesini doğal hale getirebilir.

Goldman için iyi haber 2019’dan bu yana gelirlerin daha yüksek seviyelere çıkması. Bu da esas olarak yüksek faiz oranlarının ticari işletmelere sağladığı ekstra faizden kaynaklanıyor. Goldman Sachs’ın sabit gelirli varlıklar birimindeki rakamlar geçen yıla göre keskin bir düşüş halinde olabilir. Ancak bankanın ticaret birimi Kovid-19 pandemisi öncesine göre daha kazançlı olmaya devam ediyor.

Solomon’un karşılaştığı sorun hisselerinin yalnızca küçük bir kısmına sahip olan Goldman Sachs ortaklarının ve nihayetinde ücretleri ödeyen diğer tüm hissedarların taleplerini aynı noktada buluşturuyor. Borsa yatırımcılarına vadettiği dayanıklı ve daha az değişken bir banka hissesi çalışmalarıyla CEO tüketici finansmanı alanında büyük bir bahse girdi. Bu hamle bankayı halihazırda milyarlarca dolarlık zarar soktu. Ne ortaklar ne de hisse senedi sahipleri memnun değil. Davies Goldman CEO’sunun yanlış stratejik adımlarının nihai maliyetlerini henüz görmediğini belirtiyor.

Goldman Sachs'ın kârı geriledi

 

Goldman Sachs'ta küresel üst düzey işten çıkarma

 

Goldman Sachs’ta müstehcen mesaj pahalıya patladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)