BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGloria Şırnak'a fabrika kuruyor----

Gloria Şırnak'a fabrika kuruyor

Gloria Şırnak'a fabrika kuruyor
12 Ağustos 2013 - 17:55 www.finansgundem.com

Çözüm süreci ve Doğu'ya verilen teşvikler uluslararası kahve zincirinin de dikkatini çekti

Çözüm süreci ve Doğu'ya verilen teşvikler uluslararası kahve zincirinin de dikkatini çekti. Gloria Jean's Şırnak'a fabrika kurmak için yer bakıyor
Sabah'tan Sinan Özedincik'in haberine göre, çözüm süreci ve Cumhuriyet tarihinin en büyük teşvik paketi Doğu'yu adeta çekim merkezi haline getirdi. Yerli ve yabancı yatırımcılar rotasını bölgeye kırdı. Uluslararası markalar da burayı Ortadoğu ve Asya'ya çıkış kapısı olarak görüyor. Türkiye'nin en eski baklavacılarından Hacı Sayid'le yeni master franchise (franchise dağıtan işletmeci) imzalayan dünyaca ünlü kahve zinciri Gloria Jean's Coffees de bunlardan biri. 1 yıl önce kahve zincirinin Türkiye'de isim hakkını 1.5 milyon dolara alan Hacı Sayid'in patronu Burhan Dinçerler, şirketi oğlu Mehmet'e emanet etmiş. Dinçerler, şimdiye kadar markaya 5 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını söylüyor.
GÜNEYDOĞU'YA KAHVE İÇİRECEK
Yılın ilk yarısında 14, sene sonunda ise en az 21 şubeye ulaşmayı hedefleyen markanın 5 yıl sonraki planı ise sub-franchise sistemiyle şube sayısını 100'e çıkarmak. Ekim ajandasında ise Gloria Jean's'i Gaziantep, Batman ve Diyarbakır'a taşımak var. Dinçerler, markanın Avustralya'daki merkezinin Türkiye'de fabrika kurmayı planladığını da anlatıyor. Hatta fizibilite çalışmalarına başlanmış.
Dinçerler, teşviklerin en yoğun olduğu 6'ncı bölgeye baktıklarını söylüyor. Yani marka Balkanlar, Ortadoğu ve Asya'ya Şırnak, Diyarbakır ya da Şanlıurfa'daki fabrikasından kahve gönderecek. Bu hafta Eko Magazin'de Hacı Sayid'in patronu Burhan Dinçerler ile görüştük...
Burhan bey, Hacı Sayid'in tüm şubeleri sizin mi?
Evet. Hiç franchise yok. 2014'te 14 bin metrekarelik yeni fabrika kuracağız. Bugün toplam 850 kişiye istihdam sağlıyoruz. Günde ortalama 5 ton tatlı üretiyoruz. 38 şubemiz İstanbul'da. Hatta 37'si de Avrupa Yakası'nda. Anadolu Yakası'ndaki tek şubemiz ise Üsküdar'da.
TÜRKİYE BÖLGE ÜSSÜ OLACürkiye bölge üssü olacak
Türkiye'deki fabrika yatırımını açar mısınız?

Gloria Jean's Coffees temsilcisi olarak Balkanlar'daki birkaç ülkeye de girmeyi düşünüyoruz. Marka en çok Ortadoğu, Arabistan, Asya ülkeleri ve Uzakdoğu'da büyüyor. Ancak merkezi Avustralya'da. Bir sipariş veriyorsunuz, ürün 2.5 ayda Türkiye'ye geliyor. Sadece gümrükten çıkması 1.5 ayı buluyor. Ürünün ömrünün 4-5 ayı bu şekilde gidiyor. "Türkiye'de bunu yapabilir miyiz?" diye sordular. Biz de "çok iyi olur" dedik. Fizibilite çalışmalarımız hâlâ sürüyor. Türkiye'yi üretim üssü olarak kullanıp, Ortadoğu ve Asya'ya hakim olmayı hedefliyorlar.
5 YILDA 100 ŞUBE
Hedefiniz nedir?

Sene sonunda Gloria Jeans şube sayısını 21'e çıkarmak istiyoruz. Beş yıl içinde de 100 şubeyi geçmeyi hedefliyoruz.
6 ŞEHİRDE VAR
Hacı Sayid varken, neden Gloria'nın master franchise'ını aldınız?

Oğlum Mehmet, 2002'de askerliğini bitirip geldi. Hacı Sayid oturmuş bir sistemdi. Onun böyle bir sisteme dahil olacağına, kendi ayakları üstünde durmasını istedim. Kendisini ispat etmesi için ona fırsat tanıdım.
Kahve zincirinde ilk mağazayı 10 ay önce açtınız. Nasıl gidiyor?
Şu an 14 şube oldu. 6 şehirde bulunuyoruz.
GLORİA 1979'DA KURULDU
Amerikan kökenli, Avustralya Sydney merkezli Gloria Jean's Coffees, Gloria Jean Kvetko tarafından 1979'da Chicago'da kuruldu. 2005'te Avustralya master franchise hak sahipleri olan, Nabi Saleh ve Peter Irvine Amerika hariç uluslararası lisansları satın aldı. Saleh ve Irvine 2009'da Amerika haklarını da alarak Gloria Jean's Coffees markasının tüm dünyadaki söz sahibi oldu. Türkiye ise kendine özgü pişirme tekniği olan Türk kahvesi ve suda çözünür granülle edilmiş instant kahvelerden sonra ilk kez farklı lezzetlerle Gloria Jean's sayesinde tanıştı. Şirket, Arabika kahve çekirdeklerinden elde edilen farklı kahve çeşitleriyle 1999'da Türkiye pazarına girdi. Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden biri olan Gloria Jean's Coffees, 50 ülkede bin 200'den fazla şubeyle hizmet veriyor.
30 YILLIK MARKA
30 yıllık Hacı Sayid, 2001'deki krizi lehine çevirip hızla büyüdü. O dönemde bankalardan boşalan yerleri ucuza kiraladı. Lokasyonu çok iyi 10 mağazayı kiralayıp bir anda atağa kalktı. 2001-2008 yılları arasında en parlak dönemini yaşadı. Şube sayısı 8'den 30'un üzerine çıktı.
DOĞU'YA YATIRIM 5 AYDA 9.5 KAT ARTTI
Çözüm süreci ve teşvik uygulaması en çok Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'e doping oldu. 4 ili kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA), bölgede yaptığı araştırmada, yılın ilk 5 ayında istihdam taahhüdü yüzde 17 arttı. Sabit yatırım tutarı ise 9.5 katına çıktı. DİKA Genel Sekreteri Tabip Gülbay, "Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerimizde 2012'de teşvik belgesi sayısı 34 iken, ilk 5 ayda bu sayı 95'e çıktı. Yani yaklaşık 3 kat artış var. Taahhüt edilen istihdam sayısı 2012'nin ilk 5 ayında 3 bin 648 kişiydi. Bu rakam da 4 bin 277'ye yükseldi. Bu da yaklaşık olarak yüzde 17'lik bir artış olduğunu gösteriyor" dedi. Sabit yatırım miktarının da ilk 5 ayda 271 milyon liradan, 2 milyar 567 milyona çıktığını belirten Gülbay, çözüm sürecinin yarattığı pozitif enerjinin herkesi memnun ettiğini söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)