BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGençlerin enflasyona çözümü görmezden gelmek----

Gençlerin enflasyona çözümü görmezden gelmek

Gençlerin enflasyona çözümü görmezden gelmek
19 Nisan 2023 - 18:27 www.finansgundem.com

Yükselen enflasyon ve artan harcamalar özellikle düşük gelirli genç bireyleri yoğun bir strese maruz bıraktı. Yapılan araştırmalara göre gençlerin önemli bir kısmı enflasyon korkusu sebebiyle kaçınma davranışına sığınıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal stresten bunalan birçok genç yetişkin, sorunu görmezden gelerek başa çıkmayı çözüm yolu olarak seçiyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre banka ve kredi kartı hesaplarındaki para akışlarını görmezden gelen gençler harcamalarının ve borçlarının izini kaybetmeye başladı. Credit Karma araştırmasında, ABD’de Y kuşağının ortalama kredi kartı borçları mart ayında bir yıl öncesine göre %29 yükselerek 5.800 dolara ulaştığı görülüyor. Araştırmaya göre Z kuşağının kredi kartı harcamaları ise %40 yükselerek 2800 dolar ortalamasına geldi. NerdWallet’ın konuyla ilgili gerçekleştirdiği başka bir anket araştırmasına göre genç insanlar kredi kartı borçlarını geç ödemeye ve kartlarından avans çekmeye daha yatkın.

Psikologlar bu davranışları finansal kaçınma olarak nitelendiriyor ve bunun genç insanlar arasında tipik bir alışkanlık olduğunu söylüyor. Ancak ekonomistler ve mali danışmanlar, pandeminin neden olduğu ekonomik darbenin ardından yüksek enflasyonun bu tür bir kaçınmayı daha yaygın hale getirdiğini söylüyor.

Banka ve kredi kartı hesaplarını görmezden gelmenin sonuçları arasında aşırı harcama, kredi puanın hasar görmesi ve yüklü borçlanmalar gibi sonuçlar bulunuyor. 30'lu yaşlarındaki Y kuşağı, pandemiden bu yana herhangi bir yaş grubuna göre en fazla borç artışına sahip nesil olarak dikkat çekiyor. Kaçınma davranışı gelecekte bir ev satın alma veya emekli olma gibi kilometre taşlarına ulaşmayı zorlaştırabilir.

Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) kıdemli yöneticisi olan ve stres ve kaygı üzerine akademik çalışmalarda bulunan Dr. Vaile Wright para harcamanın harcamaları bütçelemekten veya takip etmekten daha tatmin edici olduğuna dikkat çekti. Wright bireylerin “bilişsel olarak bunun gerçekten sorunlarla sağlıklı bir başa çıkma seçimi olmadığı bilinse bile” bu duygusal tatminin değişmediğine işaret ediyor.

Kaçınma davranışı, her türlü kaygı için ortak bir başa çıkma mekanizmasıdır. Sosyal anksiyetesi olan bireyler partilerden kaçar. Yükseklik korkusu olanlar uçağa binmekten kaçınabilir. APA'in ‘Amerika'da Stres 2022’ anketine göre yetişkinlerin %83'ü enflasyonu bir stres kaynağı olarak bildiriyor.

Chicago Üniversitesi Booth İşletme Fakültesi Pazarlama Profesörü Abigail Sussman daha düşük ücrete sahip genç yetişkinlerin faturalarını bütçelemekten ve kontrol etmekten daha fazla kaçınabileceğini söyledi. Profesör bunun sebebinin bireylerin kendilerini çaresiz hissetmesi olduğuna dikkat çekti.

Prof. Sussman, “Gerçekten geride kaldığınızı hissediyorsanız, bütçeleme aynı zamanda ne kadar geride olduğunuzun bir hatırlatıcısıdır. Çok yüksek hedefler belirlerseniz, bu motivasyonunuzu bozabilir " ifadelerine yer verdi.

JPMorgan Özel Bankacılık Birimi Davranış Bilimleri Başkanı Jeff Kreisler konuyla ilgili yaptığı açıklamada gençlere finans konusunda kendilerini yakın hissettikleri bir arkadaşla birlikte bir önceki ayın harcamalarını gözden geçirmelerini tavsiye ediyor. Kreisler’a göre bu finansal dostla romantik bir ilişki veya bir aile üyesi olmaması ancak belirli satın alımlarını konuşabilecek derecede güvenilir birisi olması önemli. Kreisler bu sayede bireylerin “kendi kararlarını incelemeye zorlanacağını” sözlerine ekledi.

Finans uzmanı arkadaşların birbiri arasında finansal hedefler belirlemesini öneriyor. Örneğin tatile çıkmayı planlayan birisi önümüzdeki dört ay boyunca yolculuk için her ay 50 dolar kenara ayırmayı kabul edebilir. Bu sayede arkadaşlık içerisindeki bireyler birbirlerini sorumlu hissedebilir.

Çalışanlar resesyondan korkmuyor

 

Genç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?

 

Y ve Z kuşağı aile desteğine muhtaç

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)