BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGelişen ülkelerde ralli beklentisi----

Gelişen ülkelerde ralli beklentisi

Gelişen ülkelerde ralli beklentisi
25 Ekim 2013 - 09:49 www.finansgundem.com

Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke para birimlerinin dolara karşı değeri yeniden arttı

Küresel borsa analistleri, bu yılın sonuna doğru ABD Doları’nın zayıf seyretmesine bağlı olarak gelişmekte olan ülke borsalarına sermaye akışının artacağı öngörüsünde bulunuyorlar. Amerikan Citigroup analistlerine göre Asya-Pasifik para birimlerinde aktif yatırımcıların aldığı uzun pozisyonlar 2012 yılının başından bu yana en yüksek düzeye çıktı.

Financial Times’ın analizine göre ise riskli varlıklara yönelim, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hükümetin kapanmasının maliyetlerini tartarken, parasal genişlemeyi de en az önümüzdeki yıl başına kadar devam ettireceği beklentilerini yansıtıyor. Rakip para birimleri sepeti karşısında dolar iki yılın en düşük seviyesine gerilerken, yüksek getirili varlıklarda dolarla fonlanmış yatırımların daha cazibeli olduğu belirtiliyor.

Credit Suisse stratejistleri, “Piyasa Fed’in yıl sonuna kadar, potansiyel olarak da gelecek ocak ayına kadar sıkılaştırmaya gitmeyeceğini güvenli bir şekilde fiyatlayabilir” diyerek, gelişmekte olan piyasaların G-7 ülkeleri para birimlerinden eylül sonundan bu yana daha iyi performans göstermekte olduğunu da not etti. Bazı en büyük ulusal para birimi kazançlarının temmuz ve ağustos aylarında sert satış dalgalarının yaşandığı ülkelerde meydana geldiğine dikkat çekiliyor. Yatırımcılar bu ülkelerden Fed’in parasal gevşemeyi azaltacağı mesajı üzerine hızla çıkmıştı.

Ekim ayının başından bu yana ABD Doları karşısında Türk Lirası yüzde 1.8, Endonezya Rupisi yüzde 2.4, Güney Afrika Randı yüzde 3.6 değer kazandı. Bu arada doların artışına karşı mücadele ederken rezervleri azalan bu gelişmekte olan ülke merkez bankalarının da kayıplarını telafi etmeye başladıkları belirtiliyor.

Çin’de likidite sıkışıklığı alarmı
Bu arada, Çin’de gösterge bir hafta vadeli repo faizi, merkez bankasının piyasadan nakit çıkışına göz yummasına paralel olarak yükselmeyi sürdürürken, işlemciler bu durumun para politikasının sıkılaştırıldığına işaret ettiğini belirtiyorlar. Merkez bankası art arda üçüncü günde de açık piyasa işlemlerinde piyasaya fonlama yapmayarak bankalararası piyasadaki likiditenin azalmasını sağladı. Çin’de bir hafta vadeli repo faizi piyasa açılışında önceki günkü kapanışa göre yaklaşık bir puan yükselişle yüzde 5 düzeyine yükseldi. Çin’de enflasyon geçen ay yüzde 3.1’e yükselerek Pekin yönetiminin enflasyonu kontrol altına almak için para politikasının sıkılaştırılması yönündeki baskıları artırdı.

Japon bankası Nomura’nın tahminlerine göre enflasyonun bu ay yüzde 3.5’e yükselmesi bekleniyor. Reuters’a bu hafta konuşan bir merkez bankası yetkilisi, enflasyon azaltmak ve kredi artış hızını azaltmak için para arzının daraltılabileceğini ifade etmişti. Daha önce diğer yetkililerin yaptığı açıklamalar da bu görüşü destekliyor. Çin’de kısa vadeli faiz oranları önceki gün de geniş bantta yükselmişti.

Merkez bankaları kayıplarını telafi etti
Amerikan bankacılık devi JP Morgan analistlerine göre nisan ve temmuz ayları arasında döviz rezervleri kayıpları 40 milyar dolara ulaşan 10 ülkeden Türkiye, Meksika, Brezilya, Güney Kore ve Endonezya bu kayıplarını sildi. Çin bu yılın üçüncü çeyreğinde rezervlerine 163 milyar dolar ekleyerek döviz rezervi stokunu rekor seviyeye çıkardı.

JP Morgan’a göre gelişen ülke merkez bankalarındaki döviz rezervi artışının dörtte biri doların kısa süre önceki değer kaybını yansıtarak diğer para birimleri cinsindeki varlıkların değerinin büyümesine işaret ediyor. JP Morgan analistlerine göre geriye kalan 150 milyar dolarlık rezerv artışı bu ülkelere 115 milyar dolar civarında sermaye akışı olduğu anlamına geliyor. Financial Times’a göre figürler de yatırımcıların gelişmekte olan ülke borsaları ile sabit gelir fonlarına dönmekte olduğu eğilimini destekliyor.

Avrupa paraları fırsat sunuyor
Öte yandan, Amerikan finans devi Goldman Sachs, artan büyüme beklentilerinden aldığı destekle yıl sonu için İngiliz sterlini ve euro dahil Avrupa para birimlerinin en iyi döviz fırsatları sunduğunu açıkladı. Goldman’dan yapılan açıklamada, “Büyümede düzelme geniş tabanlı. 2013 sonuna kadar Fransa, İtalya ve İspanya’da GSYH’nin istikrarlı hale gelmesini bekliyoruz. Kolay mali koşulların merkezde iç talebe desteğe ve ihracata destek olarak küresel büyümede artışın sürmesini sağlayacağını görüyoruz. Euro Bölgesi’ndeki krizin devam eden iyileşmesi göz önünde bulundurulduğunda daha fazla yukarı yönlü revizyon mümkün ve zaten güçlü olan sermaye girişlerine daha da katkı yapması bekleniyor” dendi.

Goldman, euro/dolar paritesinin önümüzdeki altı ay için 1.40’a yükselmesini öngörüyor. Euro/dolar paritesi şu anda 1.37 civarında. Finans devi sterlin/dolar paritesinin altı ay içinde 1.69’a çıkmasını bekliyor. Sterlin/dolar paritesi 1.61 seviyelerinde seyrediyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)