BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGelişen ekonomiler enflasyon krizinden kârda mı çıkacak?----

Gelişen ekonomiler enflasyon krizinden kârda mı çıkacak?

Gelişen ekonomiler enflasyon krizinden kârda mı çıkacak?
13 Temmuz 2023 - 15:05 www.finansgundem.com

Batılı merkez bankaları agresif faiz artışlarıyla enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, sıkı para politikası için erken davranan bazı Latin Amerika ve Doğu Avrupa ülkeleri faiz indirimi aşamasına geldi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan ve gelişmiş piyasalar arasındaki devlet borçlanma maliyetleri farkı 2007'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Batılı ülkeler faiz artırımlarına devam ederken yatırımcılar bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerde gerçekleşebilecek faiz indirimlerini fiyatlandırıyor.

Financial Times’ın haberinde yer alan Allianz Global Investors verilerine göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin borçlanma faizlerindeki ortalama fark geçen yıl 4,8 yüzdelik puanken geçen hafta son 16 yılın en düşük seviyesi olan %2,9’un altına geriledi.

Allianz Global Investors Gelişmekte Olan Piyasalar Borç Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Richard House, “Bu yıl, yerel para birimi cinsinden gelişmekte olan piyasaların tahvilleri ile gelişmiş piyasalar arasında büyük bir ayrışma yaşandı” diyor.

House, “Yatırımcılar merkez bankalarının yetkilileri arasındaki kredibilite farkının daraldığının farkındalar. Gelişmekte olan piyasalar bu yıl enflasyon şokunu atlatma konusunda iyi bir iş çıkardı ve Batılı merkez bankaları için aynı şeyi söyleyebileceğimizden emin değilim” açıklamasında bulundu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, korona virüs pandemisi sonrası kısıtlamaların kaldırılmasıyla Latin Amerika ve Doğu Avrupa’daki merkez bankaları enflasyon baskılarına cevap verebilmek için çok daha çabuk davrandı. Söz konusu bölgeler aynı zamanda bu yılın en iyi performans gösteren tahvil piyasaları olma özelliğine sahip.

Küresel piyasaların yakından takip ettiği, JPMorgan'ın gelişmekte olan piyasalar yerel para birimi devlet tahvilleri göstergesi, yılın başından bu yana yüzde 7,5 getiri sağladı. Latin Amerika Alt Endeksi %21, Orta ve Doğu Avrupa Alt Endeksi ise %11 yükselişle endeks için itici güç oluşturdu.

Buna karşılık ABD devlet tahvillerini izleyen ICE Bank of America Endeksi bu yıl sadece %1,6’lık toplam getiri sağlayabildi. Alman tahvillerinin sağladığı getiri ise %1,2 seviyesindeydi.

FT haberine göre, gelişmekte olan devlet tahvillerinin sağladığı yüksek getiriler, düşen enflasyon ve tahvil fiyatlarının artması Faiz indirimi beklentileriyle birlikte değerlendirildiğinde yatırımcılar için hâlâ yeni fırsatlar vadediyor.

Aviva Investors Gelişmekte Olan Piyasa Borçları Başkanı Liam Spillane, “Yerel para birimi faizleri ve tahvilleri gelecek altı ay ve sonrası için oldukça cazip fırsatlar vadediyor” ifadelerine yer verdi. Spillane Meksika, Peru, Güney Afrika, Çekya ve Polonya’ya dikkat çekerek bu ülkelerdeki faiz indirimi potansiyelinin hafife alındığını söyledi.

JPMorgan Varlık Yönetimi Sabit Gelirlerden Sorumlu Uluslararası Baş Yatırım Müdürü Iain Stealey gelişmekte olan piyasaların yere para birimi tahvillerinin sağladığı yüksek reel faiz oranlarına dikkat çekti. Stealey bu ülkelerdeki merkez bankalarının büyük oranda faiz artışlarını bitirdiğini ve enflasyonun da düşmekte olduğunu söyledi.

JPMorgan yetkilisi, “Tercihimiz Brezilya, Meksika ve Endonezya gibi reel faiz oranları yüksek olan ülkelerin yanı sıra Çekya gibi enflasyonun keskin bir şekilde düşmesini beklediğimiz ülkelerden yana olacak” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik beklentiler de nispeten güçlü görünüyor. Bank of America, müşterilerine gönderdiği yakın tarihli bir notta, gelişmekte olan ekonomilerin 2024 yılında ortalama yüzde 4,1 oranında büyüyeceğini öngördüğünü açıkladı. BoA aynı dönemde ABD'deki büyümenin yüzde 0,5 civarında olacağını ve söz konusu farkın son on yılın en yüksek seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Yerel para birimlerinin devlet tahvili performansları genellikle devletlerin tahvil piyasalarındaki göreceli sağlamlığı da yansıtır. Yabancı para birimleri cinsinden borçlanmaya dayalı ekonomileri olan daha küçük ve daha az gelişmiş devletlerin piyasaları bu yıl daha zor bir dönem geçirdi. Zira Batı’da yükselen tahvil getirileri dolar cinsinden alınan borçların cazibesini azaltıyor.

ABD Merkez Bankası’nın yüksek faiz oranları dolar cinsinden borçlanmaya dayanan bazı ekonomileri derinden etkiledi. BaA Gelişmekte Olan Piyasalar Çapraz Varlık Stratejileri ve Ekonomileri Başkanı David Hauner borç krizine giren ve temerrüde yaklaşan devletler arasında Pakistan’ı, Tunus’u ve Mısır’ı sıraladı.

Hauner, “Ana akımdaki daha likit piyasalarda getirileri olan çok pozitif bir hikaye var ve aynı zamanda sınır piyasalarında sessiz bir borç krizi görülüyor” dedi.

ABD'de enflasyon 12 aydır geriliyor

 

ABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor

 

Deutsche Bank'tan BoE için faiz beklentisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)