BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFreelance ekonomisi büyüyor----

Freelance ekonomisi büyüyor

Freelance ekonomisi büyüyor
24 Ocak 2023 - 16:40 www.finansgundem.com

ABD ekonomisine 1,3 trilyon dolarlık katkıda bulunan freelance ekonomisi giderek büyüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde resesyonun eli kulağında. Giderek artan sayıda teknoloji şirketi çalışanlarının işine son veriyor. Tüm bunlara rağmen iş gücü piyasası sıkılığını koruyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in faiz artırım döngüsünden enflasyonun seyrine kadar birçok başlık üzerinde etkisi bulunan iş gücü piyasasında bir alan son günlerde dikkat çekiyor.

Uzun süreli bir ekonomik trend mi?

Technical’dan Christopher Wink’in haberine göre, ABD ekonomisine katkıda bulunan segmentlerden biri de ‘freelance’ yani serbest çalışanlar. Araştırmalar, Amerikalıların üçte birinin serbest çalıştığını ve ülke ekonomisine 1,3 trilyon dolarlık katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Şirketlerin artan bir kısmı, özellikle de teknoloji şirketleri, sözleşmeli çalışanlara güveniyor. Ekonomik yavaşlamaların tipik olarak bu eğilimi hızlandırmasının da bunda etkisi bulunuyor. Amerikalıların yaklaşık yüzde 40'ının 2022 yılında serbest çalışmayı tercih ettiği görülüyor. Bu, 2021 yılına göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. Araştırmalar serbest çalışanların üçte birinin bunu tam zamanlı olarak yaptıklarını ortaya koyuyor. Bu oran, toplamın dörtte bir olduğu 2020 yılına göre dikkate değer bir artış olarak göze çarpıyor.

Bu rakamlar, ABD ekonomisini çevreleyen ve inatla cevapsız kalan sorular hakkında çok şey söyleyebilir. Ekonomik gerilemeler, son 30 yıldır sözleşmeli çalışan patlamalarını körüklüyor. Pandemi sonrası gelinen bu aşamadaki en büyük sorulardan biri ise geleceğin gerçekte ne kadar dalgalı olacağı. Belki de, salgının hızlandırdığı uzun ekonomik trendler listesine serbest çalışmayı da eklemek gerekiyor.

Ekonomik gerilemeler, son 30 yıldır sözleşmeli çalışan patlamalarını körüklüyor.

1,3 trilyon dolar

İşverenleri bağımsız girişimcilere bağlayan halka açık bir platform olan Upwork'ün Talent Solutions Başkan Yardımcısı Margaret Lilani, “Bu, günümüzde giderek daha fazla insanın kariyerlerini serbest çalışanlar olarak devam ettirdiği anlamına geliyor” diyor. Şirketin kısa süre önce yayınladığı yıllık rapora göre, serbest çalışanlar ABD ekonomisine 1,3 trilyon dolarlık bir katkıda bulunuyor.

Rapor, tercih edilen bir program ve iş yükü seçmenin nesiller arası bir kaymaya işaret ettiğini savunuyor. Upwork CEO'su Hayden Brown, Z Kuşağı çalışanlarının neredeyse yarısının şu ya da bu şekilde zaten serbest çalıştığını söylüyor. Brown, ülkenin iş gücünün çoğunluğunun 2027 yılına kadar serbest çalışacağını tahmin ediyor.

Lilani’ya göre bu sürecin bazı sacayakları bulunuyor. Lilani, işverenlerin, daha fazla esneklik isteyen yetenekli profesyonellerin pazarlık anlamında arzu ettikleri kontrolü ele geçirmesiyle birlikte, dışarıdan uzmanlığa başvurmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Lilani, “Bunlar, kendi alanlarında uzman olan ve kariyer olarak ilerlemeyi, bağımsız olmayı ve becerilerini her büyüklükteki işletmeye taşımayı seçmiş kişiler olacak” diyor.

Lilani, serbest çalışma yelpazesinin bu daha yüksek kazanç sağlayan ucunun, salgın sırasında en hızlı büyüdüğünü de sözlerine ekliyor. Serbest çalışan ekonomisinin muazzam büyüklüğü, yazılım ve teknoloji gibi yüksek ücretli ve yüksek talep gören alanlarda bile daha tercih edilebilir olmasını sağlayabiliyor.

Serbest çalışanlar geleceğe daha iyimser bakıyor

ABD ekonomisinin gerçekten resesyona girmesi halinde, özellikle teknoloji sektöründe sözleşmeli işçiliğe bağımlılığın daha da artması bekleniyor. Değişim zaten halihazırda gerçekleşiyor. LinkedIn'e göre geçen yılın ikinci yarısında işverenlerin, 2021 yılının aynı dönemine göre dörtte bir oranında daha fazla sözleşmeli pozisyon ilanı yayınladığı görülüyor. Yine de bundan sonra neler olacağına dair rasyonel bir tahminde bulunmak zor gözüküyor.

McKinsey araştırması ise serbest çalışanların gelecekleri ve daha geniş anlamda ABD ekonomisi hakkında ortalama bir Amerikalı çalışana göre çok daha iyimser olduklarını gösteriyor. Upwork'ün verileri de bunu doğruluyor. Lilani, “Daha büyük bir şey oluyor. Dikkat etmemiz gereken şey bu” diyor.

Pandemi emeklileri iş hayatına geri dönüyor

 

Karantinalar iş hayatımızı nasıl şekillendirdi?

 

Büyük İstifa’nın yerini alan kariyer akımı: Büyük Belirsizlik

 

    

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)