BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakFiyatlar uçtu, müteahhit temkinli: Konut arzındaki sorun derinleşiyor----

Fiyatlar uçtu, müteahhit temkinli: Konut arzındaki sorun derinleşiyor

Fiyatlar uçtu, müteahhit temkinli: Konut arzındaki sorun derinleşiyor
03 Eylül 2023 - 08:28 www.finansgundem.com

Artan inşaat ve arsa maliyetleri sonrası müteahhit konut üretimi konusunda temkinli. İnşaat maliyetlerinin geldiği seviye ve arsa temininde yaşanan zorluklar, sıfır konutun yapım maliyetini uçurdu.



Konut fiyatları artarken, inşaat maliyetlerinin geldiği seviye ve arsa temininde yaşanan zorluklar, sıfır konutun yapım maliyeti müteahhitleri zorluyor.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, konut ve kira fiyatlarının düşmesini sağlayacak asıl etken konut arzının artması iken, arz son üç yıldır ihtiyacın 200 bin adet altında seyrediyor. Yani ülkedeki nüfusa ve alınan göçe göre her yıl 800-900 bin adet konut üretiminin gerçekleşmesi gerekirken bu seviye 600 bin bandından yukarı gidemiyor.

Son dönemde belediyelerin konut yapılabilir arsa üretiminde yaşadığı zorluklar ve son bir yılda yüzde 70-200 aralığında artan inşaat maliyetleri, arzdaki mevcut sorunu daha da derinleştirdi.

Müteahhitlerin ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hesaplarına göre, orta sınıfa hitap eden 150 metrekarelik bir konutun ülke genelindeki ortalama maliyeti, arsa maliyeti dahil en az 4 milyon TL’den başlıyor.

Konut yapım maliyeti 3 milyon TL’den başlıyor

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut yapım maliyetinin göreceli olmakla birlikte 3 milyon TL’den başladığını, ancak inşaatın 18 ay sürmesi durumunda finans maliyetinin de katılmasıyla bu rakamın 4 milyonu bulabileceğine işaret etti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, Türkiye genelinde 150 metrekarelik bir konutun arsa maliyeti 2 milyon TL’yi geçtiğini belirterek üzerine bir tuğla koymadan sadece arsa maliyeti 2 milyon lira olduğunu açıkladı. Ayrıca Tellioğlu ,“Konut alt ve orta gelir grubundaki vatandaş için alınabilir olmaktan çıktı. Müteahhit ise üretim konusuna artık temkinli yaklaşıyor.” dedi

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova da konut yapım maliyetlerinde bu seviyeleri konuşuyor olmanın altında yatan nedenin, arsa maliyetleri olduğunu söylüyor. Kumova, devletin en büyük arsa sahibi olarak özel sektör işbirliğiyle erişilebilir sosyal konut üretiminin önünü açması önerisinde bulundu.

İngiltere'de konut fiyatları 14 yılın en düşük seviyesinde

 

Türkiye konut fiyatı artışında zirvede

 

Konut kiralamada 'paylaşımlı ev' dönemi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.03 Eylül 2023 11:51

    MILYON DEGERLERDE KONUTLARI DÜŞÜK GELİRLİLER MEMURLAR EMEKLİLER SATIN ALMAYI BIRAKIN KİRALAYAMAZ HALE GELDİ BELEDİYELER PREFABRİK SOSYAL KONUT YAPIP KİRAYA VERMEYE BAŞLAMALIDIR kiralık konut yüzünden sosyal patlamalar olaylar başlayabilir/artabilir ANAYASAMIZIN 36 MADDESİNDEKİ BARINMA SORUNUNU ÇÖZECEK MAKAMLAR BELLİ OLMALIDIR