BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch’ten Türk bankaları ve ekonomisi değerlendirmesi----

Fitch’ten Türk bankaları ve ekonomisi değerlendirmesi

Fitch’ten Türk bankaları ve ekonomisi değerlendirmesi
20 Ekim 2021 - 13:30 www.finansgundem.com

Fitch, "Türk bankalarının kredi notları hala zorlu faaliyet ortamı tarafından sınırlanıyor" derken, ekonomide de azalan cari işlemler açığına değindi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin en büyük bankalarının kredi notlarının hala zorlu faaliyet ortamı tarafından sınırlanmakta olduğunu bildirdi.

Fitch Ratings bugün yayınladığı yeni raporunda, Türk bankaları için faaliyet ortamı skorunun 'b+' olduğunu belirterek, "Bu not, Türkiye'nin makro ve politik oynaklığından, kur zayıflığından, enflasyonist baskılardan ve özellikle yüksek dış borç ve mevduat dolarizasyonu dikkate alındığında yatırımcı güveninden kaynaklanan riskleri yansıtıyor" dedi.

Türk Lirası'nın yılın ilk 9 ayında ABD Doları karşısında yüzde 16 değer kaybettiğini ve 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında aşağı yönlü baskıların yinelendiğini belirten Fitch, "Bununla birlikte, Türk bankalarının hala sermeye yeterliliklerini hesaplarken döviz kurları için 252 günlük çalışma gününü kullanmaya devam etmelerine imkan verilmesi lirada değer kaybının sermayeye etkisinin azaltıyor" ifadelerini kullandı.

Fitch, Türk bankalarının varlık kalitelerinin faaliyet ortamı oynaklığından, ciddi döviz kredilerinden, yüksek lira faizlerinden ve inşaat, gayrimenkul, enerji ve turizm gibi yüksek riskli sektörlerden kaynaklı risklerden kaynaklı olarak baskı altında olduklarını da vurguladı.

Varlık kalitesinde zayıflamanın boyutunun Türk ekonomisinin toparlanma hızına, daha fazla piyasa oynaklığı yaşanması potansiyeline ve mevsimsel risklere bağlı olacağını belirten Fitch, Türk bankaları için yaptıkları son analizlerin büyük Türk bankalarının yabancı para cinsinden borçlarını servis etmek için yeterli yabancı para likiditesine sahip olduklarını gösterdiğini, bankaların sermaye yedeklerinin genel olarak yeterli olduğunu da ifade etti.

Fitch: Azalan cari açık Türkiye'nin dış finansman baskılarını düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından hazırlanan raporda Türkiye'de azalan cari işlemler açığının ülkenin dış finansman baskılarını da düşürdüğü kaydedildi.

Kuruluşun gelişen Avrupa ülkelerine ilişkin değerlendirmesinde TCMB'nin Eylül ayında yaptığı faiz indiriminin Fitch'in yılsonu için %17,2 olan enflasyon beklentisi açısından yukarı yönlü risk yarattığı belirtildi.

Değerlendirmede Türkiye için büyüme tahminleri 2021 için %9,2, 2022 için %3,5, 2023 için de %4,5 olarak bırakıldı. Aynı dönemler için cari açığın GSYH'ya oranı tahminleri sırasıyla %3,7, %3,4 ve %3,9 olarak öngörüldü.

Fitch öte yandan Türkiye'nin döviz rezervinin 2019 yılına oranla daha düşük olduğuna da dikkat çekti. Para politikasında yanlış adımların döviz rezervlerinde toparlanma sürecine hasar verebileceği uyarısında bulundu.

Fitch: Gelişen Avrupa ülkelerinde ekonomik toparlanma sürüyor

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)