BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch, küresel büyüme tahminini revize etti----

Fitch, küresel büyüme tahminini revize etti

Fitch, küresel büyüme tahminini revize etti
04 Aralık 2023 - 07:50 www.finansgundem.com

Küresel ülke kredi notları sektörü için görünümün nötr olduğunu belirten Fitch Ratings, küresel ekonomik büyümenin 2023 yılındaki yaklaşık %3 seviyesinden 2024 yılında yaklaşık %2'ye düşeceğini tahmin etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, nötr reel GSYH büyümesi ve reel faiz oranlarının ülke kredileri için kritik öneme sahip iki makroekonomik faktör olduğunu bildirdi.

Küresel ülke kredi notları sektörü için görünümün nötr olduğunu ve mali riskleri odak noktası olarak gördüklerini belirten Fitch Ratings, küresel ekonomik büyümenin 2023 yılındaki yaklaşık %3 seviyesinden 2024 yılında yaklaşık %2'ye düşeceğini tahmin etti.

ABD ekonomisinin keskin bir şekilde yavaşlamasını ancak resesyondan kaçınmasını bekleyen Fitch, Çin'de büyümenin %5'in altına düşeceği tahmin etti. Euro Bölgesi'ndeki ılımlı toparlanmanın küresel ekonomideki zayıflığı sadece kısmen telafi edeceğini savundu.

"ABD ve Çin. Öncü uluslararası ticaret göstergeleri henüz güçlü bir toparlanmaya işaret etmemekte, bu da birçok gelişmekte olan piyasa için dış zeminin en iyi ihtimalle karışık olduğunu göstermektedir" değerlendirmesini yapan Fitch, başta ABD olmak üzere gelişmiş piyasalarda 'denge' reel faiz oranları konusunda aktif bir tartışmanın sürmekte olduğuna işaret etti.

Tartışmadan bağımsız olarak, 10 yıllık reel Hazine getirileri (Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) ile ölçüldüğü üzere) 2022'nin başından bu yana 300bp'den fazla arttığına dikkat çeken Fitch, politika faizlerinin 2024'te düşseler bile reel faizlerin bu dönemlerden kalıcı olarak daha yüksek olacağı görüşünü dile getirdi.

"Derecelendirme Görünümü Dağılımı Derecelendirme Görünümleri 2024'e doğru kabaca dengelenmiştir ve son yılların aksine, bunun geçerli olmadığı bir kategori veya bölge yoktur" diye Fitch, derecelendirme değişikliklerinin önümüzdeki dönemde de benzer dengeli olacağını öngördü.

Yükseltmeler ve düşürmelerin 2023 yılında çoğunlukla yatırım yapılabilir seviyenin altında gerçekleşmiştiğini belirten ve 2024 yılında da aynı durumun yaşanmasının muhtemel olduğunu ifade eden Fitch, "Tarihsel olarak, Pozitif ve Negatif Görünümler yükseltilmeden ve düşürülmeden önce sırasıyla 12 ay ve 10 ay boyunca yürürlükte kalmıştır. Durağan'a dönenler ise birkaç ay daha uzun sürmüştür. 2023 sonu itibariyle, birçok ülke 18 aydan uzun bir süredir Pozitif veya Negatif görünümdedir - bu süreler Durağan'a dönmenin tarihsel olarak daha olası olduğu sürelerdir" dedi.

Fitch'in ülke kredi notları bölümü başkanı James McCormack, "Devletler için nötr görünüm, 2024 ılımlı şekilde zayıflayan küresel ekonomiyi büyümeyi ve mali pozisyonlar üzerindeki kalıcı baskıları yansıtıyor. Siyasi ve jeopolitik sorunlar 2024'te yine ön planda ve merkezde olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Finans kuruluşları Hindistan büyüme tahminlerini revize etti

 

ABD ekonomisinde büyüme beklentiyi aştı

 

Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)