BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek yükselişinin gerçek kazananı----

Fintek yükselişinin gerçek kazananı

Fintek yükselişinin gerçek kazananı
24 Mart 2021 - 16:17 www.finansgundem.com

JPMorgan Chase fintek yükselişinin gerçek kazananı oldu. Fintek ve banka yarışında, dev bankalar mı öne çıkıyor?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev yatırım bankası JPMorgan, teknolojiyi derin rekabet avantajlarını güçlendirmek için kullanıyor. Şirket, fintek alanına yeni girenlerin asla ulaşamayacağı bir ölçekte fintek pazarına giriyor. Devasa miktardaki nakit akışı, şirketin dev fintek yatırımının avantajını destekliyor. Geçmişteki teknoloji yatırımları ise, önemli bir tecrübe oluşturuyor.

Büyük bankalar “fintek devrimini” kazanacak

Finans hizmetleri sektörü son yıllarda önemli ölçüde inovasyon görmüş olsa da, bu inovasyonun büyük bir kısmı start-up şirketlerinin iddia ettiği oranda ezber bozucu değil. Büyük bankalar da fintek devrimine katılıyor. Bununla birlikte büyük bankaların finansal kaynakları ve müşteri tabanları çok daha geniş. Aynı zamanda, gerekli düzenleyici lisansları ve onayları ile küçük şirketlerin karşısında büyük bir avantajları bulunuyor.

İlk olmak her kaman avantaj değil

Bir sektörde ilk hamleyi yapanlar, erken bir teknoloji avantajı yakalayabilse de genellikle niş pazarlarda faaliyete başlıyorlar. Yeni teknolojiler daha yaygın kabul gördüğünde ise pazar niş oyuncuların ötesinde diğer şirketlere açılıyor. Karlılık gelişirken, daha büyük şirketler pazardaki fırsatları görüyor ve büyük ölçekli bir yatırımla birlike giriş yapıyor.

Küçük ölçekli işletmelerde finans işlemlerini sağlama konusunda ilk adımı atmış olan Square, 2012 yılında 6,5 milyar dolar olan brüt ödeme hacmini 2020 yılında 113 milyar dolara yükseltti. Ancak pazarda ilk olma avantajına sahip olmak ve pazar payı kazanmak, her zaman bir şirketin karlılığını sürdürebileceği anlamına gelmiyor.

Forbes’un haberine göre, son sekiz yılda, Square yalnızca 2019 yılında pozitif net faaliyet karı bildirdi. Büyük bankalar şüphesiz Square’in hızlı brüt ödeme hacmi büyümesine dikkat etti ancak aynı zamanda şirketin kar edemediğini de gördüler.

Buna rağmen Square’in gelirleri 2020’de ikiye katlandı ve JPMorgan’ın 2020’deki gelirinin %7’sine ulaştı. 

Bu aşamada pazar JPMorgan’ın katılımı için yeterince büyük görünüyor. Böylelikle Square pazarda ilk olma özelliğini kaybedecek.

JPMorgan Chase, Square’i ilk günden alt etti

finansgundem.com'un derlemesine göre, JPMorgan Chase 2020’nin ekim ayında, yeni QuickAccept hizmetiyle şirketlerin kredi kartı işlemlerini mobil uygulama ya da temassız okuyucu üzerinden gerçekleştirebileceğini açıkladı.

Bunun sonucunda ise şirket Square’in doğrudan rakibi haline geldi. JPMorgan var olan 3 milyondan fazla küçük işletme müşterisinin büyük bir bölümünü yeni uygulamasına taşıyabilir ve pazara Square’den daha büyük bir ölçekle giriş yapabilir. Square’in ise 2 milyonun üzerinde işletme müşterisi var.

Nakit bolluğu sektöre giriş bariyerlerini yükseltiyor

JPMorgan Chase’in geniş müşteri tabanıyla olan uzun süreli ilişkisi, şirketin yüksek miktarda nakit elde etmesini sağlıyor. Bu şekilde ise banka teknoloji ve yeni ürünlere dev yatırımlarda bulunurken, bu teknolojiyi müşterilerine ücretsiz olarak sunma imkanına da sahip olabiliyor. 2014 yılından bu yana JPMorgan’ın nakit akışı 134,4 milyar dolar (piyasa değerinin %29’u) seviyesinde. Diğer yandan Square nakit harcıyor. 2015 yılından bu yana şirket toplamda 2,1 milyar dolar harcadı (piyasa değerinin %2’si).

Ekonominin yeni gündemi sürdürülebilir normalleşme

 

Murat Akşam Türkiye Finans’ın asaleten Genel Müdürü oldu

 

Büyüme stratejisini değiştiren banka zarar bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)