BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFinansal varlıklar'ın değeri 21,41 trilyon TL oldu----

Finansal varlıklar'ın değeri 21,41 trilyon TL oldu

Finansal varlıklar'ın  değeri 21,41 trilyon TL oldu
22 Nisan 2021 - 14:44 www.finansgundem.com

TCMB: Toplam finansal varlıklar 2020 4.çeyrekte 21,41 trilyon TL oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada  şöyle denildi:

"Sektörlere ilişkin finansal bilançolara göre, 2020 yılı dördüncü  çeyreğinde Türkiye ekonomisinin net finansal değerinde bir önceki  döneme göre gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranla 3,3 puan  iyileşme kaydedilmiştir.

Dönem sonu itibarıyla sektörlerin toplam finansal varlıkları 21,4  trilyon TL, yükümlülükleri ise 24,5 trilyon TL düzeyinde  gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde, hanehalkının ve finansal olmayan kuruluşların  borçlarının GSYİH’ye oranı sırasıyla %17 ve %72 olarak  gerçekleşmiştir. Bu oranlara göre Türkiye, hem hanehalkı hem de  şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer  almaktadır.

2020 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla, yurt içi ekonominin sektörel  finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu  pozisyonunda olduğu, hanehalkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi  sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin  ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlenmiştir. Finansal  kuruluşlar sektörü ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir  net finansal değer yaratmıştır.

Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir  önceki çeyrekte GSYH’nin %6,4’ü ile net borç alan konumunda olan  toplam ekonomi 2020 yılı dördüncü çeyreğinde GSYH’nin %1,4’ü oranında  net borç vermiştir. Bu orana sektörlerin katkısı incelendiğinde,  finansal kuruluşların GSYH’nin %4,6’sı ile bu dönemde en fazla borç  alan sektör olduğu, bunu yaklaşık %1 ile genel yönetimin izlediği,  finansal olmayan kuruluşların ve hanehalkının ise sırasıyla GSYH’nin % 4.1’i ve %2,9’u oranında net borç verdiği gözlenmiştir. 

Sektörlerin son dönem itibarıyla finansal varlık ve yükümlülük  dağılımı incelendiğinde, finansal olmayan kuruluşların hem varlık  tarafında, hem de yükümlülük tarafında en büyük sektör olduğu  görülmektedir.

2020 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla varlıklarda para ve mevduat ile  diğer alacaklar  yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile hisse  senedi ve özkaynaklar kalemleri en ağırlıklı araçlar olarak  gözlenmektedir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)